8.sınıf inkılap tarihi açık uçlu deneme sınavı ve cevapları-2

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Açık Uçlu Sorular 1.Dönem 2.Deneme Sınavı

Osmanlı Devleti’nin en büyük probleminin batılı olmaması olduğunu, devletin kurtuluşunun çağın fikir ve ihtiyaçlarına uygun medeni bir millet ve devlet haline gelmesiyle mümkün olacağını savunan fikir akımı hangisidir?
Cevap: Batıcılık

*M.Kemal’in Trablusgarp’ta yerli halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı savaştırması

*M.Kemal’in Kurtuluş Savaşında Türk milletini bir araya toplayarak savaşı başlatması

* M.Kemal’in Türkiye Cumhuriyetini kurması

Yukarıda verilen bilgiler M.Kemal’in hangi özelliğini yansıtmaktadır?
Cevap: Teşkilatçılık

3-İngiltere’nin Musul petrollerini ele geçirmek için açtığı, Kut’ül Amare’de başarı kazanmamıza rağmen Bağdat’ın kaybedildiği cephe hangisidir?

Cevap: Irak Cephesi

Osmanlı Devleti kendi yanlarında savaşa girerse hem Osmanlı Devleti’nin insan gücünden faydalanacak hem de yeni cepheler açarak savaşın alanını genişleteceklerdi. Halifenin yapacağı “kutsal cihat” çağrısı sonucunda düşman sömürgelerindeki milyonlarca Müslüman’ın bu çağrıya uyup ayaklanacağını hesaplıyorlardı.

Yukarıda belirtildiği gibi kendi çıkar ve menfaatleri için Osmanlı’nın savaşa girmesini isteyen devletin adını yazınız.
Cevap: Almanya

Mustafa Kemal Çanakkale Cephesi’ndeki başarılarından dolayı albaylığa terfi etti. Adı “Anafartalar Kahramanı” olarak anılmaya başladı. Bu başarılar, halk arasında daha çok tanınmasında ve sevilmesinde etkili olmuştur.
Çanakkale cephesinde gösterdiği bu başarılar ve halk tarafından tanınması daha sonra M.Kemal’in hangi savaşta lider olarak görev almasını sağladı?

Cevap: Kurtuluş Savaşı

Almanya’nın isteği ile İngilizlerin sömürge yollarını kesmek için Osmanlı tarafından açılan cephe hangisidir?
Cevap: Kanal Cephesi, Süveyş Kanal Cephesi

Dünya Savaş’ında Rusya’nın çekilmesi ile birlikte güç dengeleri değişmiş kısa süre de olsa Alman ittifakı güçlü konuma geçmiştir. Ancak, savaşa giren bir devletin yardımıyla, itilaf grubu tekrar güç kazanmıştır.
7-İtilaf devletlerinin güç kazanmasını, dengelerin tekrar değişmesini sağlayan devleti yazınız.

Cevap: Amerika

Birliğini geç kuran Almanya, hızla sanayileşerek sömürge arayışına girdi. Sömürge yarışında geç kaldığı için dünyadaki bütün iyi sömürgelerin büyük devletler tarafından ele geçirildiğini gördü. Sömürgecilik yarışında rakip gördüğü ülkelerle rekabete girmesi 1.Dünya savaşının fitilini ateşledi.
Almanya’nın sömürgecilik yarışında rakip gördüğü ve aralarında meydana gelen çıkar çatışmaları yüzünden 1.Dünya savaşında Almanların karşısında yer alan devlet hangisidir?

Cevap: İngiltere

Hicaz –Yemen cephesinde Arapların Osmanlı devletine karşı İngilizlerle anlaşması Osmanlıyı kurtarmak için ortaya atılan fikir akımlarından hangisinin işlevini yitirdiğini ispatlar?
Cevap: İslamcılık, Ümmetçilik

“Aralık 1914 de yapılan Sarıkamış harekatı başarısız olmuş ve 90 bin askerimiz donarak şehit olmuştur. Bu taarruzun amacı şudur: Rusları, Doğudan çıkararak Kars Ardahan Batum’u geri almak, Orta Asya Türkleri ile birleşerek Pantürkizm’i gerçekleştirmek, Bakü petrollerini ele geçirmek.”

Paragrafta bahsedilen cephe hangisidir?
Cevap: Kafkas(Doğu) Cephesi

Tarih boyunca hedefi sıcak denizlere inmek olan ve bunun için I.Dünya Savaşına katılıp Ermenileri kullanan ayrıca, Balkanlarda 1. Dünya savaşı öncesi panislavizm politikası uygulayan devlet hangisidir?
Cevap: Rusya

Mustafa Kemal’in annesine rağmen Selanik Askeri Rüştiyesine kaydolması ve askerlik mesleğini seçmesi onun hangi kişisel özelliklere sahip olduğunu gösterir? Cevap: Azim, kararlılık

İstanbul hükümetince desteklenen bu  cemiyet, Osmanlı Devleti’nin varlığını koruyabilmesi için tek yolun İngilizlerin himayesine girmek olduğunu savunmuştur.

hangi cemiyet hakkında bilgi verilmiştir?
Cevap: İngiliz Muhipleri(Sevenleri) Cemiyeti:

“Geldikleri gibi giderler.”

“Sizi bilmem ama ben mutlaka bir gün subay olacağım.” “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize yeni askerler yeni komutanlar geçebilir” 14-Yukarıda verilen sözlerinde M.Kemal’in hangi özelliği vurgulanmıştır?

Cevap: İleri görüşlülük

15-İtilaf devletlerinin Rusya’ya yardım götürmek için açmış olduğu ve İstanbul’u alarak Osmanlıyı savaş dışı bırakarak, cephe sayısını azaltmak istediği cephe hangisidir?

Cevap: Çanakkale Cephesi

Osmanlıyı parçalama düşüncesinde olan İngiltere, Fransa Rusya gibi devletler Ermenileri kışkırtmışlardı. I. Dünya Savaşında Ermeniler Büyük Ermenistan’ı gerçekleştirmek
Seferberlik ilan edildiğinde askerden kaçtılar. Rus askerlerine yardımcı olarak Ruslar’a katıldılar. Dağlara çıkarak eşkiyalık yaptılar Türk köylerini basarak katliamlar yaptılar.

Osmanlı Devleti hangi kanun ile Ermenileri göçe tabi tutmuştur?

Cevap: Tehcir(Göç) kanunu

Bir devletin kendisinden güçsüz bir ülkeyi, ekonomik ve siyasal olarak kendi çıkarları için kullanmak amacıyla kendi egemenliğine almasına ne denir?
Cevap: Sömürgecilik, Mandacılık

Yurdun işgali ve İstanbul hükümetinin işgal karşısında sessiz kalması üzerine, işgal edilen yerleri savunmak ve düşmandan kurtarmak için halkın oluşturduğu silahlı direniş birliklerine ne ad verilir?
Cevap: Kuvayi Milliye

İstanbul’da kuruldu.
Cemiyetin amacı, Türklere karşı yapılan haksız ve yersiz propagandalara karşı çıkmak, basın ve yayın yolu ile Türk Milletinin haklı sesini dünyaya duyurmaktır.
Yukarıda hangi cemiyet hakkında bilgi verilmiştir?
Cevap: Milli Kongre Cemiyeti

Paris Barış konferansından sonra Yunanlılar, İngilizlerin desteğiyle ülkemizin bu şehrini işgal ettiler. Burada yaşayan Rumlar da bu duruma çok sevindiler. İşgaller karşısında Osmanlı Devleti, ordusu dağıtıldığı için sessiz kaldı fakat halk işgallere tepkisiz kalmadı, mitingler düzenleyerek işgallerin haksız olduğunu dünyaya duyurmaya çalıştı. Bu şehrin işgalini kabullenemeyen Gazeteci Hasan TAHSİN Rumlara karşı ilk kurşunu sıkmıştır.

Yukarıdaki paragrafta Yunanlıların işgal ettiği hangi şehirden bahsedilmiştir?
Cevap: İzmir

DOKÜMANI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.