8.sınıf inkılap tarihi 2.ünite açık uçlu deneme sınavı ve cevapları

İnkılap Tarihi 2.Ünite Açık Uçlu Sorular 2

“ 1. Dünya Savaşının özel nedenleri arasında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun Balkanlara ve Doğu Avrupa’ya hâkim olma mücadelesi vardır. Bu mücadele kapsamında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu pangermenizm politikasını uygulamak istemiştir.” Bu uygulamaya karşı Rusya’nın Balkanlar üzerinde uyguladığı politikanın adını yazınız.

Panslavizm politikası

Dünya Savaşı başlamadan önce İttifak Devletleri Blokunda yer alan ancak İngiltere ve Fransa’nın kendisine Anadolu’nun batısında ve güneyinde yer alan bazı toprakları vaat etmesiyle taraf değiştirip İtilaf Devletleri Blokuna geçen devletin adını yazınız.

İtalya

“1. Dünya Savaşının Avrupa kıtasında yayılma belirtileri üzerine zor durumda kalacak olan Almanya, Osmanlı Devleti’nin ittifak önerisini yeniden gözden geçirmiştir. Olası bir savaşın geniş alanlara yayılma ihtimalini düşünen Almanya; Osmanlı Devletinin önemli bir rol üstlenebileceğini düşünmüştür.” Almanya, Osmanlı Devletinin hangi özelliğinden dolayı bu teklifi yeniden değerlendirmiştir?

Osmanlı Devletinin Coğrafi Konumu

“Yavuz ve Midilli gemilerinin de içinde bulunduğu Osmanlı donanması, Alman bir amiral komutasında tatbikat gerekçesi ile Karadeniz’e açıldı. Enver Paşa’nın gizli emri ile 29 Ekim 1914’te Rusya’ya ait Sivastopol ve Odessa limanları bombalandı. Böylece Osmanlı Devleti bir süredir uyguladığı politikayı terk ederek resmen savaşa dâhil oldu.” Osmanlı Devletinin uygulamaktan vazgeçmesi ile savaşa dahil olmasına neden olan bu politikanın adını yazınız.

Tarafsızlık Politikası

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmesini fırsat bilen Ermeniler, Hınçak ve Taşnak Cemiyetlerinin öncülüğünde isyanlarını arttırdı. Bunun üzerine Osmanlı Hükümeti cephe gerisinin güvenliğini sağlamak ve bölge halkını korumak amacıyla çıkardığı kanunla cepheye yakın bölgelerdeki Ermenileri göç ettirerek daha güvenli olan Suriye ve Lübnan’a yerleştirdi. 1915 yılında çıkarılan bu kanunun adını yazınız.

Tehcir (Sevk ve İskan) Kanunu

“Savaşı’nın sonunda her iki cepheden yarım milyona yakın insan öldü. İstanbul’un işgali
önlendi. Osmanlı Devleti savaş dışı kalmadı. Bulgaristan İttifak grubu içinde savaşa katıldı.

Bulgaristan’ın İttifak Devletleri içinde yer almasıyla Almanya ile Osmanlı Devleti arasında kara bağlantısı kuruldu. Almanya, Osmanlı Devleti’ne daha kolay yardım göndermeye başladı.”  Mustafa Kemal’in de albay rütbesi aldığı bu savaş hangi cephede yaşanmıştır.

Çanakkale Cephesi

DOKÜMANI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.