4.sınıf insan hakları 2.dönem 2.yazılı sınavı 2015-2016

2015-2016 EGİTİM ÖĞRETİM YILI HACI ARİF BEY İLKOKULU 02.05.2016 4/G SINIFI İNSAN HAKLARI DERSİ 2. DÖNEM 2.YAZILI SORULARI
ADI SOYADI:…………………………………….NO:………. PUANI:……..
1. Atalarımız Kurtuluş Savaşı’nda neden ve hangi insani hak için savaşmıştır?
A) Mülk Edinme Hakkı B) Eğlence Hakkı
C) Özgürlük D) Haberleşme Hakkı
2.Ülkemizde hak ve özgürlükler aşağıdakilerden hangisi ile güvence altına alınmıştır?
A)Yasalar B) Gruplar C) Dernekler D) Vakıfla
3.Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilme amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Suç işleyenleri cezalandırmak. B) Barışı sağlamak.
C) Çocukların okumasını sağlamak. D) Dünya çocuklarını koruma altına almak.

4.Yandaki görsel aşağıda verilen insani duygulardan hangisini anlatmak için kullanılır?
A) Yardımlaşma B) Adalet
C) Kardeşlik D) Özgürlük

5.Aşağıdakilerden hangisi barışçıl ve hukuki sorun çözme yöntemlerinden biri değildir?
A) Mahkemelere başvurmak B) Dilekçe hakkını kullanmak
C) Rehin almak ve tehtit etmek D) Kamuoyu oluşturmak

6. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Özgürlük her insnın istediği her şeyi sınırsızca yapabilmesidir. B)Her insan hakkını kendine göre belirler.
C)Hak aramak için her yolu kullanmalıyız D)Özgürlüğümüz, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter.

7. Atalarımız Kurtuluş Savaşı’nda düşmanlarla niçin savaşmıştır?
A) Para için B) Haberleşme Hakkı için C) Dinlenmek için D) Özgürlükleri için

8. Bir haksızlığa uğradığımızda hakkımızı aramak için müracaat edeceğimiz yerler vardır. Hangisi bunlardan biri değildir?
A) Mahkeme B) BİMER C) Polis D) Kızılay
9 “Badi oyuna girmişken çocuklar:
–Heeey! Çık oyundan! Sen topalsın, kimseyi tutamazsın! diye bağırmışlar.
Badi çok üzülmüş, öyle üzülmüş ki öfkeden yanakları kıpkırmızı olmuş.”
Yukarıda anlatılan örnek olaydan çıkaracağımız ana fikir ne olmalıdır?
A)Engelli vatandaşların haklarına saygı göstermeliyiz. B) Engelliler oyun oynayamazlar.
C) Engelliler kendi aralarında oynamalıdır. D)Badi diğer çocuklarla oynamamalıdır.
10.Aşağıdakilerden hangisi devletin görevlerinden biri değildir?
A) Çalışanları korumak B) İşsizliği önlemek C) Gelir düzeyini yükseltmek D )Aile bütçesini ayarlamak

11. Yndaki görsele göre çocuk hangi hakkını kullanıyor?
A) Eğitim hakkı B) Beslenme hakkı
C) Barınma hakkı D) Sağlık hakkı

12.Aşağıdakilerden hangisi bir ilköğretim dördüncü sınıf öğrencisinin evde alabileceği sorumluluklardan biri olamaz?
A) Her sabah yatağını düzeltmek. B) Okul dönüşü, okul kıyafetlerini düzgün bir şekilde dolaba asmak.
C) Yemek için masanın hazırlanması ve toplanmasına yardım etmek. D) Evin alışverişlerini yapmak.
13 Empati nedir?
A) Kişinin istediği gibi hareket etmesidir B) Toplumda hep doğruları yapmaktır.
C) Kişinin kendisini karşısındaki kişi yerine koyması ve onun gibi düşünmesidir
D) Yasalara ve kanunlara uymaktır.
14 Aşağıdakilerden hangisinin yapılması bireyler arasındaki anlaşmazlıkların büyümesine neden olur?
A) Sorunu görmezden gelmek. B) Karşıdaki kişiye kendini ifade etmesi için fırsat vermek,
C) Karşıdaki kişiyle empati kurmaya çalışmak. D) İnsanlara karşı hoşgörülü olmaya çalışmak.

15Aşağıdakilerden hangisi topluma katkı sağlamaz?
A) Uzlaşıcı olma B) Yasalara uyma C) Hoşgörülü olmak D) Ayrımcı olmak

16. Aldığımız bir üründe kusur çıkmış ve satıcı ile uzlaşamazsak sorunu nasıl çözeriz?
A) Mahkemeye veririz. B) Satıcıdan değiştirmesini isteriz.
C) Tüketici Hakem Heyetine başvururuz. D) Polise şikayet ederiz.
17. Demokrasi ve insan hakları bakımından eşitlik nasıl olmalıdır?
A) İnsanların boy, kilo, fiziksel güç ve ten bakımından eşit olmasıdır.
B) İnsanların dil, kültür, cinsiyet bakımından eşit olmasıdır.
C) İnsanların yasa karşısında aynı hak ve özgürlüklere sahip olmasıdır.
D) İnsanların çalışmalarının karşılığını almasıdır.

18. Ayrımcılık nedir?
A) Sevmediği insanı dışlamaktır. B) Kendi gibi düşünmeyenleri dışlamaktır.
C) Diğer insanların yaşam tarzlarına müdahale etmektir.
D) Bir insana kültürü, dili, dini ya da ten rengi nedeniyle farklı davranmaktır.

19. Birlikte yaşamak neyi gerektirir?
A) Bir konu hakkında sevdiğimizi korumayı gerektirir. B) Karşılıklı saygıyı gerektirir.
C) Kendi çıkarlarını korumayı gerektirir. D) Ailemiz için çalışmayı gerektirir.

20. Bir yerde demokrasi ve insan haklarından bahsediliyorsa orada neyin olması gerekir?
A) Ekonomik ve siyasi güç B) Aile yaşantısı C) Eşitli ve adalet D) Mahkemelerin olması

21. Bir anlaşmazlık durumunda kimin haklı olduğuna kim nasıl karar verir?
A) Kendimiz. B) Kanunlar ve yasalar. C)Toplum. D) Örf ve adetler.
22. Uzlaşı sürecinde nasıl davranmamız gerekir?
A) Başkalarını dinlemeye çalışmamalıyız B) Tarafları dinlerken kendimize yakın olanı seçmeliyiz.
C) Açık fikirli, hoş görülü,sabırlı D) Uzlaşı süresinde sorunu çözmeyi taraflara bırakmalıyız

23. Uzlaşı sürecinde olan insanlar neleri konuşmalılar?
A) Birbirlerinin kişilik özelliklerini konuşmalılar. B) Uzlaşılacak konular hakkında konuşmalılar.
C) Uzlaşıya gerek duymadan hareket etmeliler. D) Mahkeme yoluyla barışmalılar.

24. Aile içinde tüm işleri annenin yapması nasıl karşılanır?
A)Adil değildir B)Adil bir uygulamadır C)Annenin görevidir D) Ev işini en iyi anne bilir.

25. Bakıma muhtaç çocuklar ülkemizde hangi kurum tarafından korunmaya alınmaktadır?
A) Yeşilay B) Kızılay
C) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu D) Yardım Sevenler Derneği
www.sorubak.com

CEVAP ANAHTARI Her soru 4 puandır.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A
B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B
C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C
D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D
ALİ AKDEMİR- SINIFÖĞRETMENİ

Dokümanın Tam ve Görselli Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

62 − = 52

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.