2019-2020 Haziran Semineri Videoları Değerlendirme Raporu

2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HAZİRAN SEMİNERİ VİDEOLARI DEĞERLENDİRME RAPORU

**Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan BOYACI’nın konuşması ile EBA üzerinden bir çok online eğitimlerin açıldığı bu eğitimlere katılımların olduğu lakin yeterli olmadığı, gelecek eğitim öğretim yıllarına hazırlık yapıldığı öğretmenlerin bu alanda yetiştirilmesi ve geliştirilmesi hedeflendiğini;

Bilişim teknolojileri konusunda öğretmenlerimizin eğitiminin devam ettiği önümüzdeki şüreçte katılımın fazlalaşacağı ifade edildi. Öğretmenlerimizin ihtiyaçlarına yönelik eğitimlerine EBA üzerinden katılım sağlayabileceği ifade edildi.

** Milli Eğitim Bakanımız Prof.Dr.Ziya SELÇUK;covid 19 salgını sürecince bakanlığın yapmış olduğu çalışmalardan bahsetti.EBA TV,EBA Canlı Ders uygulamaları,EBA içerikleri,öğretmenlere yönelik açılan uzaktan eğitim kursları,öğrencilere yönelik psikolojik destek çalışmalarından bahsetti.Bu süreçte öğretmenlerimize gösterdikleri gayretlerden dolayı teşekkürlerini iletti.

** Prof. Dr. İlber ORTAYLI eğitim tarihimiz konusunda bilgiler vererek; eğitimin Osmanlı döneminde vakıflar aracılığı ile hayır olarak yürüttüğünü bu durumun Tanzimat dönemine kadar devam ettiğini ve sonra eğitimin önemi anlaşılarak okullarınn açıldığını; cumhuriyet dönemi ile öğretmen yetiştiren kurumların açıldığını eğitim enstitüleri, köy enstitüleri ile öğretmenler yetiştirildiğini ifade etti.

Bu okulların kapatılması ile idealist öğretmen yetiştirilemediğini eğitim fakültelerinin bu boşluğu dolduramadığını, öğretmenlik mesleğinin saygınlığının yıprandığını, bu kurumların kapatılmasının büyük bir yanlış olduğunu ifade etti.Yatılı eğitim öğretim yapan okulların yeniden açılmasının düşünülmesi gerektiğini belirtti.

**Selçuk BAYRAKTAR bilişim teknolojilerinde milli yazılımın ne kadar önemli olduğunu. Milli olmayan yazılımların bizim olamayacağını ,gençlerin hayallerinin peşinde koşarak hayallerini geliştirebileceklerini, Milli yazılımlarımızla geliştirdiğimiz İHA araçlarının dünyada bir ilk olduğunu SİHA’lar üzerinde bulunan güdümlü silahların milli yazılımlarımızla geliştirildiğni, dolayısı ile kimseye bağımlı olmadığımızı, geliştirilen hava araçlarının dünya gündemini değiştirdiğini, terör öğütleri hakkında bilgi toplamanın çok daha kolay olduğunu, doğal afetler hakkında bilgi toplamada çok etkili olarak kullanıldığını ifade eti.

Korona sürecinde solunum cihazı geliştirildiğini ve 15 gün içinde bu konuda büyük adımlar atıldığını ve seri üretimin yapıldığını ifade etti. Kuru ezberden arınarak akıl yürüten düşünen bireyler yetiştirmenin öneminden bahsetti.

Öcal OĞUZ (Unesco Türkiye Millî Komisyonu Başkanı ):“Okuldan kovulan hayattan kovulur. Hayat boşluk kabul etmez. Boş kalan yerleri hayatın diğer alanları doldurur.” Mili kültürümüzü çocuklarımıza aktaramadığımızı, milli masal kahramanlarımızdan bir kaçının bile ismini sayamadıkları görülmektedir. Bu durumun çocuklar ile aramızda kültürel uyuşmazlık oluşturacağı, Nasrettin Hoca deyince bu hoca nerede görev yapar gibi bir soru ile karşılaşılabileceği, kültür aktarımı olur ise Nasrettin Hoca deyince fıkraları aklına gelmesi gerektiğini ifade eti.

Korona sürecinde kültürün ne kadar önemli olduğu evde oyunlar oynandığı ve hatta büyüklerin balkonlara çıkarak şarkılar türküler söylendiğini, kültür aktarımında öğretmenlerimizin rolünün çok önemli olduğu, çocukların yalnızlaştığı bilgisayar tablet gibi araçlar hayatın içinde kopardığını ifade etti.
Düğün davetiyelerinde “çocukları getirmeyiniz” ifadeleri çocukların hayatın içine entegre olamadığı bir anlayışın geliştiği, bu da çocuklarımıza kültürümüzü aktarmakta bir engel teşkil ettiğini ifade etti.
Geleneksel kültür içinde yetişmeyen bilgisayar ortamında yetişen çocukların bilgisayar oyunlarında etkileşim olmadığından asosyal geliştirkleri.

Çocuk sokakta düşe kalka büyümeli seklinde ifade etti.
Sosyalleşen çocuklarda sorun olmayacağından devletin bakanlıklarının yükünün azalacağı çünkü sosyalleşen çocukların depresyon ve sorunları olmayacağını ifade etti.

Erdem ERKUL(Mikrosoft Kamu ve Yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı);covid 19 salgını sürecinde teknolojinin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirtti.Özellikle eğitimde kullanımındaöğretmenlerimize çok büyük görevler düştüğünü belirtti.Teknolojinin sekiz trendinden bahsetti.(Çevrimiçi alışveriş,temassız ödemeler,,uzaktan çalışma(evden çalışma),uzaktan eğitim,tele sağlık,çevrimiçi eğlence(konser,oyun,müzegezileri),robot ve dronlar,5G teknolojisi.)Teknoloji harcamalarından bahsetti.Uzaktan eğitime en hızlı geçen 200 üllkenin içerisinde olduğumuzu belirtti.Yazılımın çok önemli olduğunu ve yazılıma bacasız sanayi olarak bakıldığını belirtti.Öğrencilerimize yazılımın öneminin çok iyi anlatılmasını gerektiğini ve yönlendirmemiz gerektiğini belirtti.156.000 yazılımımız olduğunu ve bunu arttırabileceğimizi söyledi.

1 Milyon Yazılımcı Projesi’nden bahsetti.Yazılımın temelinin ilkokul döneminde açılacak stem eğitimleri ile atılabileceğini belirtti.Yazılım eğitiminin yaşı olmadığı her yaşta yapılabileceği artık dünya yeni üretimlerin bilişim teknelojileri üzerinden yapılacağı ve bu devrimi kaçırmamak adına öğretmenlerimize çok görev düştüğü öğretmenlerimizin bu konuda donanımlı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Öğretmenlerimiz çocuklarımızda bu sayede merak uyandırabileceklerini ifade etti. Ulusumuzun hayal gücünün çok fazla olduğu muazam bir tarihimiz olduğu gerekli eğitimler verilir ise çocuklarımızın yapamayacağı hiçbir şey olmadığını ifade etti.

Korona sürecinde internet ve yazılımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Bacasız sanayi olan yazılım geliştiriciliğinin gelişmesi ülkemize ekonomik olarak çok katkı sağlayacağını ifade etti.

…….

4/B  Sınıf Öğretmeni

 

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.