10.sınıf Hz. Muhammed’ in Hayatı 2.dönem 1.yazılı soru ve cevapları 2015-2016

ADI VE SOYADI :                                                            SINIFI VE NUMARASI :                              ALDIĞI PUAN:

2015–2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ……….. ANADOLU LİSESİ

HZ.MUHAMMED’İN HAYATI (SİYER) DERSİ 10.SINIFLAR II.DÖNEM 1. ORTAK SINAVI

1-Dinimize göre,her insan doğuştan ve yaratılıştan gelen temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Aşağıdakilerden hangisi bu haklardan biri olamaz?

A)İnanç ve ibadet özgürlüğü B)Sağlık ve eğitim hakkı

C)Düşünce ve ifade özgürlüğü D)Tüketim ve harcama özgürlüğü

E)Özel yaşamın gizliliği hakkı

2- “Dinde zorlama yoktur,artık hak ile batıl iyice ayrılmıştır.” (Bakara-256) “De ki hakikat Rabb’inizdendir. Artık dileyen inan sın,dileyen inkâr etsin…” (Kehf-29) Verilen ayetlerde hangi hak ve özgürlüğe işaret edilmiştir?

A) inanç B) ibadet C) düşünce D) eğitim E) fikir

3-Peygamberimiz(sav),bir gün sahabeyle otururken yanlarından bir cenaze geçmişti, cenazeyi görünce ayağa kalktı.Bunun üzerine yanın dakiler, “Ey Allah’ın Resulü! Bu bir Yahudi cenazesidir.” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav) bütün insanlığa öğüt verici şu sözü söyledi: “O bir ………… değil midir?” Boşluğa gelmesi gereken kelime hangisidir?

A)canlı B) varlık C)yaratık D)ruh E)insan

4- “Ey Muhammed! Sen öğüt ver çünkü sen ancak öğüt vericisin.On ların üzerine zorlayıcı değilsin.”(Gaşiye 21-22) “Eğer inanmayıp yüz çevirirlerse bilsinler ki biz seni onların üzerine bekçi olarak gönder medik. Sana düşen sadece tebliğdir…”(Şûrâ 48) Verilen ayetler den hangi mesaj çıkarılamaz?

A) Dinde baskı ve zorlama yapmak doğru değildir.
B) Dini tebliğ ederken her yola baş vurmak gerekir.
C) Peygamberin görevi sadece tebliğ etmekten ibarettir.
D) İnsanlar herhangi bir dini inanca sahip olmayabilir.
E) Bir insanın inanması Allah’ın izni ve takdiri olur
5-Hz.Peygamber (sav), Hicret’ten sonra Medine’de yaşayan farklı din mensuplarının özgürlüklerine gösterdiği saygının bir ifadesi ola rak,barış içinde bir arada yaşamanın kurallarını ortaya koymak için yaptığı icraat aşağıdakilerden hangisidir?

A)Mescid-i Nebi’nin yapılması B)Muhacir-Ensar kardeşliği

C) Medine Sözleşmesi D)Nüfus sayımı yapılması
E)Hudeybiye Anlaşması

6- Yemen’de yaşayan Necran Hristiyanlarından bir grup Peygam berimizle görüşmek amacıyla Medine’ye gelmişti. Hz. Peygamber (sav) misafirlerini mescitte karşıladı ve onlarla görüştü. Hristiyan lar,bu esnada ibadetlerini yapmak için izin isteyince Peygamberimizin tavrı ne olmuştur?

A) izin vermemiştir B) öfkelenmiştir
C) hoş karşılamamıştır D) onları kovmuştur
E) izin vermiştir
7- “Allah’a yemin ederim ki siz iyiliği emretmez ve kötülükten sakın dırmazsanız, yaptıklarınızın karşılığı olarak Allah sizi (büyük sıkıntı larla) ………………… Sonra toplum olarak onlardan kurtulmak için Allah’a yalvarıp durursunuz ancak duanız kabul olmaz.” (Hadis)

Verilen hadisteki boşluğa en uygun ifade hangisidir?

A)cezalandırır B)ikaz eder C)mükafatlandırır D)imtihan eder E)meşgul eder

8-‘Peygamberimiz (sav) düşünce ve ifade özgürlüğüne önem vermiş tir.Onun bu özgürlüğe verdiği önemi gösteren en önemli örnek ………… yapma ilkesidir. Peygamberimiz …………… yoluyla çevresindeki insanların söz ve düşüncelerine değer verir ve onların görüşlerini dikkate alırdı.’ Bu metinde her iki boşluğa uygun ifade hangisidir?

A)ihsan B)ibadet C)tevekkül D)istişare E)içtihat

9-‘Peygamberimiz (sav), ticaretle uğraşan ve ekonomik hayatın ince liklerini bilen biriydi.Ticaretteki başarısı ve dürüstlüğü ile herkes tarafından takdir edildi ve “…………………” (güvenilir) olarak tanındı.’

Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere uygun kelime hangisidir?

A)el-ebter B)el-emin C) el-müctehid D)el-müfessir E)el-muallim

10- Hudeybiye Antlaşması’ndan sonra Müslümanlar hayal kırıklığı ve üzüntü yaşamışlardı. Çünkü Antlaşmanın Müslümanların aleyhine gözü ken maddeler içermesi söz konusuydu. Bu nedenle peygamberimize tepki gösteren ve sitemde bulunan Hz. Ömer’in bu tavrını Peygambe rimizin olgunlukla karşılaması O’nun hangi özelliğini gösterir?

A)Soğukkanlı olması B)Yumuşak huylu olması

C)Eleştirilere açık olması D)Merhametli olması

E)Barışçı olması

11-Medine’de ekonomik hayat, Yahudilerin kontrolündeydi. Bu durum serbest rekabetin oluşmasını engelliyor ve zaman zaman haksızlıklara neden oluyordu.Sevgili Peygamberimiz, Medine’ye hicret ettikten son ra iktisadi hayatta adaleti sağlamak ve ekonomik özgürlükleri koru mak amacıyla bazı adımlar attı.Aşağıdakilerden hangisi bu adımlar dan biridir?

A)Medine sözleşmesi B)Evs ve Hazreç’i barıştırma

C)Hudeybiye Anlaşması D)Ensar-Muhacir kardeşliği

E)Medine pazarının kurulması

12- Peygamberimiz (sav), yönetimle ilgili konularda başta Hz.Ebu Bekir,Hz.Ömer,Hz.Osman ve Hz.Ali olmak üzere sahabelerin ileri gelenlerine danışır, onların görüşlerini de dikkate alarak karar verir di. İslâmî devlet yönetiminde temel ilke olan ve K.Kerim’de şûrâ adı ile bir surenin de yer aldığı bu kavramın adı nedir?

A)Biat B)İstişare C)Suffe D)İhsan E)İhlas

13-Peygamberimiz,ekonomik özgürlüğü gerçekleştirmek için bazı ku rallar koymuş ve tavsiyelerde bulunmuştur. Örneğin Peygamberimiz (sav) bir kişinin,başkasının alışverişine müdahale ederek onu bozma sını yasakladı ve bu hususta şöyle buyurmuştu: “Müslüman bir kim se din kardeşinin pazarlığı üzerine ……………………”

Verilen hadis teki boşluğa en uygun ifade hangisidir?

A) karışmasın B) bozmasın C) çıkmasın D) pazarlık yapmasın E) almasın
14- “Alışveriş yapanlar bulundukları yerden ayrılmadıkça alışverişi yapıp yapmamakta serbesttirler. Doğru konuşur ve sattıkları malın özelliklerini ortaya koyarlarsa alışverişleri hayırlı ve ……………… olur. Eğer yalan söyler ve mallarının özelliklerini gizlerlerse malın ………… yok olur.” (Hadis)

Verilen hadisteki her iki boşluğa hangi kelime gelmelidir?

A) bereketli B) kârlı C) zararlı D) iflas E) uğurlu
15-Peygamberimizin hicretten sonra yapmış olduğu Medine Anlaşması hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A)İnanç ve ibadet özgürlüğü teminat altına alındı.

B)Dini grupların hak ve sorumlulukları belirlendi.

C) Müslümanlar birçok imtiyaza sahip oldu.
D) Medine’de barış sağlandı.
E)Yahudilerin inanç ve yaşayışına müdahale edilmedi.

16-İslam dinine göre özgürlüğün sınırları aşağıdakilerden hangisi ile belirlenmiştir?

A)Arap kültürü B)Kanunlar C)Adetler-gelenekler D)Uyum yasaları E) Helaller ve haramlar

17- “Üç zümre vardır ki kıyamet gününde ben onlarla hesaplaşaca ğım.Bunlar beni şahit tutarak söz verdikten sonra sözünde durmayan lar,hür bir insanı köleleştirerek satanlar, işçi çalıştırıp ondan yarar landığı hâlde hak ettiği parayı ………………………” (Hadis)

Verilen hadisteki boşluğa uygun ifade hangisidir?

A)ödemeyenler B)eksik ödeyenler C)fazla ödeyenler D)erteleyenler E)harcayanlar

18-Peygamberimiz,ekonomik özgürlüğü gerçekleştirmek için bazı ku rallar koymuş, satıcı,tüketici ve çalışanların haklarını korumak için uyarı ve tavsi yelerde bulunmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bunlar dan değildir?

A)Müşteriyi aldatmamak B) Başkasının pazarlığını bozmamak

C)Malın kusurunu gizlememek D)Pazarlık yapmamak E) Çalıştırdığı işçinin ücretini geciktirmemek

19- Peygamberimiz çalışanların ekonomik hak ve özgürlüklerine çok önem vermiştir.Özellikle işverenlerin, çalıştırdığı işçilerin hakları ko nusunda titiz olmalarını ister ve “İşçinin ücretini ……………… ödeyiniz.” buyururdu.

Boşluğa en uygun ifade hangisidir?

A)işe başlamadan B)alın teri kurumadan C)işi bitirmeden D)kendisi istemeden E)işten ayrılmadan

20-İnsan sosyal bir varlıktır, bireylerin özgürlüklerini sınırsız kabul etmek sosyal hayatta karışıklığa neden olabilir. Bu nedenle kişilerin özgürlüklerinin bir sınırı olması gerektiği kabul edilir.Bu sınır ve ölçü nedir?

A) Gelenek ve göreneklere uymak
B) Topluma ve çevreye uymak
C) Başkalarının hak ve özgürlüklerine zarar vermemek
D) Asra ve çağa ayak uydurmak E) Kendimize zarar vermemek

www.sorubak.com

YAZILIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.