Zamanı Nasıl Daha İyi Kullanırız?

Öğrencilerde Zaman YönetimiÖğrencilerin hemen hemen hepsi ders çalışma zamanlarını iyi ayarlayamazlar. Bunun başlıca nedeni öğrencilerin sorumlu olduğu bazı konuları sürekli ertelemeleri ve yapmaktan kaçınmalarıdır. Yapılan araştırmalarda bu durumu doğrular nitelikte somut örnekler sunmaktadır. Bu araştırmalara göre öğrencilerin yaklaşık olarak %90 lık bir kısmı ertelemeci bir tavırla hareket etmekte ve bazı öğrenciler ise bu durumu hastalık durumuna getirecek şekilde alışkanlık haline getirmiştir.

Yapılacak Bir İşin Ertelenmesi

Süreklilik halini olan erteleme eylemi zaman içinde öğrencide yaptığı işi beğenmeme ve sürekli olarak kendini yetersiz görme içgüdüsüne neden olur.

Ayrıca sürekli olarak yapmak zorunda olduğu bir işi yerine getirmediği için ortaya çıkan suçluluk duygusu zaman içinde süreklilik arz edecek ve normal yaşantısında dahi bu duyguyu sürekli hissedecektir.

Süreklilik arz eden erteleme problemi öğrencinin zaman içinde depresyona girmesine neden olmaktadır.

Öğrencilerin genel problemlerinden bir tanesi de sürekli olarak bahane üretmektir. Bu bahaneler sonucu öğrenciler hiçbir zaman gerekli ders çalışma azmini yakalayamazlar. Bu durumda Öğrencilerde Zaman Yönetimi sorununu ortaya çıkarır.

Zamanı Nasıl Daha İyi Kullanırız?

Zaman kavramının önemini öğrendikten sonra ilk yapılacak olan iş önceliklerin iyi belirlenmesidir. Bu ilk adımı atlattıktan sonra hedefiniz doğrulturunda hangi işleri yapmanız gerektiğini iyi bir şekilde ayırt etmelisiniz. Bu işlemi yaparken sosyal yaşamınızı da düşünerek ders çalışma zamanınız ile kendinize ayıracağınız zaman iyi yönetilmelidir.

Program oluşturup gününüzü belirli aralıklara bölerek ders çalışacağınız zamanı, test çözeceğiniz zamanı, arkadaşlarınız ile geçireceğiniz zamanı ve ailenizle geçireceğiniz zamanı iyi şekilde belirlemelisiniz. Bu işlemi yapılmaz ise gün içinde sizi başarıya götürecek olan işleri, yani ders çalışma zamanını erteleyerek başarılı olma şansınız azalır.

Haftalık ve aylık program hazırlamak hedefe ulaşmaya yardımcı olur. Öğrenmeniz gereken tüm dersleri ve konuları seneye yayarak programınız doğrultusunda hareket edip hiçbir konuyu atlamadan çalışabilirsiniz.

Sınav günü yaklaştıkça yapılacak günlük programlarda ders çalışma zaman yüzdesi arttırılmalıdır. Ayrıca konu ve test çözme zamanı ayrılmalı yapılacak olan program dışına çıkılmamalıdır. Bu konularda daha etkin bir program oluşturabilmek için öğrencilerde zaman yönetimi konusunda yazılan eğitici kitaplardan yararlanılabilir.

Çalışılacak olan derslerin faklı kaynaklardan öğrenilmesi ve görsel çalışmalarla desteklenmesi yapılan çalışma eylemine büyük katkı sağlar.

Düzenli Ve Tertipli Çalışmak

Ders kitaplarının ve aldığınız notların düzenli olması oldukça önemlidir. Çalışma masasında ihtiyacınız olmayan bir kitabın ya da nesnenin olması yapılacak olan çalışmanın verimini oldukça kötü yönde etkiler.

Dershanede ve okulda alınan notların kolay ulaşılabilir bir yerde olması hatırlanmak istenen bir konuya çabuk ulaşılabilmesine yardımcı olur.

Her konuda not alarak çalışmak ve bu durumu sürekli hale getirmek etkili bir çalışma sisteminin temellerindendir.

Yukarıda yazan tüm maddelerin etkili ve kontrollü bir şekilde yapılması başarıya ulaşabilmenize büyük katkı sağlar.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.