Yılsonu başarı puanı 50 olan öğrenci sınıfı geçer mi?

lisede 50 ortalama ile sınıf geçme, lisede yıl sonu başarı notu ile sınıf geçme, 50 yıl sonu başarı puanı

mebDaha önce de  yine bu blogta lisede sınıf geçme ile ilgili olarak 3-5 yazı daha kaleme almıştım. Biliyorsunuz MEB 2013-2014 eğitim öğretim yılında sınıf geçme ve sınav yönetmeliğini kaldırdı. Yerine 7 Eylül 2013 tarihinde Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğini yayımladı.

Bu yönetmelikle birlikte sınıf geçme iş ve işlemlerinde büyük değişiklikler yapıldı. Bir kısmını açıklayalım:

Herhangi bir dersten başarılı sayılmanın koşulu nedir?

Ortaöğretim kurumları yönetmeliğine göre;

Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için;

1- İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70,

2) İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavı puanı en az 50 olmak kaydıyla birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya beceri sınav puanının 70  olması gerekir.

Burada dikkat ederseniz birinci dönem ders notu sııfır olan bir öğrenci 2.dönem 70 puan aldığında o dersten başarılı sayılıyor.

Doğrudan nasıl sınıf geçersiniz?

Yine Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre;

Ders yılı sonunda;

1- Tüm derslerden başarılı olan,

2- Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer.

3- Yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden sorumlu geçer.

İşte asıl konumuz burada yer alıyor.  Ders ve desleriniz zayıf ancak yıl sonu başarı puanınız en az 50 ise siz doğrudan sınıf geçersiniz. Burada ders sayısının bir anlamı yok.

Ancak başarısız olduğunuz dersler baraj ders ise işte o dersleri doğrudan geçemiyorsunuz sorumlu olarak geçiyorsunuz.

Biz  sitemizde Online Sınıf Geçme Hesaplama Motorunu yeni yönetmeliğe göre güncelledik. Sizde Sorubak Lise Sınıf Geçme Programımızı kullanarak sınıf geçme durumunuzu online hesaplayabilirsiniz.

Sorumlu olarak  nasıl sınıf geçersiniz? Kaç derse kadar sorumlu geçilir?

Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez.

Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre kasım ve nisan ayları içerisinde ilgili branş öğretmeni tarafından yapılır. Sınav tarihleri ve sınavı yapacak öğretmen/öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bir dersten sınava girecek öğrenci sayısının 20 ve üzerinde olması durumunda birden fazla öğretmen görevlendirilir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde ders saatleri içinde veya dışında gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir.

 Yılsonu beceri sınavında başarısız olan öğrencilerin bu derslere ait sorumluluk sınavları, iş dosyası dikkate alınmaksızın yazılı ve/veya uygulamalı sınav şeklinde yapılır.

 Bir dersin sorumluluğu, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.

 Sorumluluk sınavlarına itiraz edilmesi durumunda bu Yönetmeliğin 49 uncu madde hükümleri uygulanır.

ONLİNE SINIF GEÇME HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

“Yılsonu başarı puanı 50 olan öğrenci sınıfı geçer mi?” üzerine 94 yorum

  1. Merhaba Arkadaşlar 7.Sınıf Öğrencisiyim. İlk Dönem Ortalamam 43.679 Geldi. Şuan İkinci Dönemin İlk Sınavlarını Yaptık. 45 Altında Olan Derslerim 5 Tane Ortalamam İse Şuanlık 36.66 Ama Daha Girilmeyen Türkçe Notum Var Ondan İse 40 Aldım Dönem Sonuna Kadar Ortalamamamı 50,55,60 Gibi Yaparsam Geçermiyim? Ve Daha Proje Notları Var Verilmedi Daha Ders İçi Felan Girilmedi Bide İkinci Sınavda Türkçeden Yüksek Alırsam Yırtarmıyım?

    Cevapla
  2. Arkadaşlar bn 8.sinifim ortalamam 73.3578 fakat matematikçinin birisi 47.50 diğeri ise 46.50 tessekkür belgesi alirmiyim

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.