YGS Türkçe Nasıl Çalışılmalı?

ygs türkçe nasıl çalışılmalı, ygs nasıl kazanılır, ygs türkçe dersi nasıl çalışılır

YGS Türkçe Nasıl Çalışılmalı

Ülkemizde birçok yeni üniversite açılmasına rağmen halen isim yapmış üniversitelere girmek oldukça zordur. Çünkü bu üniversiteleri bitirmek, okul sonrası hemen iş bulmak için oldukça önemlidir. Bu sebeple Türkçe gibi katsayısı yüksek bir derste başarılı olmak için hızlı okuma ve okuduğunu kısa süre içinde yorumlama becerisi gerekir. Okul hayatının başından itibaren çok kitap okuyan hayal dünyası gelişmiş öğrenciler, Türkçe sorularında başarılı olur. Fakat ülkemizde kitap okuma alışkanlığı hale kazanılmamıştır. Bunda fazlaca bilgisayar kullanma ve sosyal paylaşım sitelerinin etkisi tartışılamaz.

Türkçe Sorularının Özellikleri

ygs tYGS’ de genellikle çok uzun metinlerden oluşan Türkçe soruları sorulur.  Bu sorulardaki amaç öğrencilerin hızını ve yorum kabiliyetini ölçmektir. Hızlı okuma alışkanlığı olan öğrenciler için aslında bu sorular kolaydır. Yalnız üst üste uzun metinleri okumak kafa karıştırıcı olacaktır. Çok fazla kitap okuyan öğrenci için ise bu sorular en kebap sorular olur. Çünkü beyin hızlı okumaya ve hızlı düşünmeye programlıdır.

1- Türkçe Çalışmak İçin Her Gün Bir Saat Kitap Okumak Gerekir

Çok uzun yıllar her gün bir saat kitap okuyan öğrenci ekstradan Türkçe çalışmasına dahi gerek kalmaz. Türkçe sorularını hızlı okumak ve ardı ardına okunan soruların kafa karışıklığı yaratmaması için okumak şarttır. Çünkü Dil Bilgisinden yalnızca 1-2 soru sorulur. Bu soruları ise derste iyi dinleyen öğrenci zaten kolaylıkla yapar.

2- Yorum Yeteneğini Geliştirmek İçin Türkçe Metinler Üzerinden Tartışmak

Yabancı filmlerde okulların eğitimini izleriz, genellikle öğrenciler filmler ve kitaplar üzerinden tartışma yaparlar. Burada amaç çocuklara yorum yeteneği kazandırmaktır. Fakat bizim ülkemizde genellikle derslerde konular anlatılı ve ardından sadece sorular çözülür. Yani kişisel yorumların üzerinde fazla durulmaz. Oysa Türkçede başarılı olmak için okullarda yorum yapmak şarttır. Bu fırsatı bulamayan öğrencilerin kendi arasında arkadaşları ile aynı ortamı yaratması gerekir.

3- Her Gün Türkçeden Soru Çözmek

Özellikle sayısal ağırlıklı liselerde okuyan öğrenciler, Türkçe soruları ile pek ilgilenmez. Fakat hangi bölüm isterseniz isteyin mutlaka Türkçe soruları çözülmelidir. Sayısal ağırlıklı tüm sorular çözülmesine rağmen Türkçeden çözdüğünüz her fazladan soru, hedeflerinize yaklaşmanız için size ekstra puan getirecektir. Bu sebeple her gün diğer dersler gibi belli bir miktar Türkçe soruları çözülmelidir.

4- Roman Türü Kitaplar Dışında da Bazı Zevkleriniz Olmalı

Günümüzde gençlerin çoğu, sadece roman türü kitapları okur. Oysa şiir kitapları ayrı bir dünyadır. Ülkemizde çok tanınmış oldukça başarılı şairler mevcuttur. Değişik tarzda yazıları hayal dünyanıza kazandırmak, sizin yorum yeteneğinizin gelişmesine olanak tanır. YGS’ de belli soru tarzı sebebi ile tek taraflı romanlara yönelmeniz, ender sorulan bazı sorularda hiçbir fikrinizin olmamasına yol açar. Düz yazılar, köşe yazıları, biyografiler kısaca her tür yazı ile ilgilenmek Türkçe sorularında başarılı olmak için şarttır. Son bir tevsiye online YGS Puan Hesaplama yapmak istiyorsanız ÖSYM ile aynı puan hesaplayan Sorubak YGS puan hesaplama sayfası olan http://www.sorubak.com/lys.php aracını kullanabilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.