YGS Tarih Nasıl Çalışılır?

ygs tarih nasıl çalışılır, ygs tarih nasıl çözülür, ygs tarih nasıl öğrenilir

YGS Tarih Nasıl Çalışılır?

Tarih dersini iyi kavramak için, tarihin ne olduğunu öğrenmek faydalı olacaktır. Tarihin tanımı, size neyi, neden öğrenmeniz gerektiğini anlatır.

Tarih Nedir?

Tarih geçmişte yasanmış olayları, sebep ve sonuç ilişkisi içerisinde incelen ve bu günümüzü aydınlatan bilim dalıdır. Tarihin amacı, dünle bugünü birbirine bağlamak, arada bağ kurmak ve bu şekilde, günümüzdeki olayların geçmişte yaşanmış olaylar aydınlığında yeniden yorumlamaktır.

Tarih; toplulukların, bazen kendi aralarında, bazen de komşularıyla yaşadıkları, toplumsal ve siyasal ilişkileri, yer ve zaman kavramlarını temel alarak anlatır. Aynı zamanda tarih, olayların gün, ay ve yılını belirten geçmişi ve gelişimini içinde araştıran bir anlatım biçimidir. Tarihin kapsadığı devirler, çok büyük bir alandır bu sebeple çağlara ve devirlere ayrılmıştır.

ygs4 YGS Tarihe Nasıl Çalışmak Gerekir

Tarih dersi; bilindiği gibi en kolay öğrenilen ve en çabuk unutulan bir derstir. YGS Tarih öğrenirken, öğrencilerin yapacağı en büyük hatalardan biri, konuları ezberlemektir. Verilen bilgiler doğrultusunda öğrencilerin yorum kabiliyetini geliştirmeleri gerekir.

Tarih dersi çalışırken; konular tam olarak öğrenilmeden, soru çözmeye geçilmemelidir. Böylece konuların birbirine karışması engellenecektir. Konuları öğrenmenin en iyi yolu, not alarak, harita ve resimlerden faydalanarak çalışmaktır.

Tarihte yer alan bazı kavramlar; günümüzde pek kullanılmayan bu kavramların öğrenilmesi gerekir. Bunlara örnek verilmesi gerekirse, sömürgecilik, kavimler göçü, otorite, halkçılık vb. gibi kelimelerin anlamları, çok net olarak bilinmelidir. YGS Tarihte, yoruma dayalı soru tarzları çıkar ama yine de yorum yapmak için bilgi gerekir. Bu sebeple konu çalışması yaptıktan sonra, bol test çözülmelidir.

Ders Sırasında Tarih Konuları Tartışılmalıdır

Tarih dersinde, sadece konuyu anlatan ve geçen öğretmenler, öğrencileri ezberciliğe alıştırmış olur. Oysa tarih, her ayrıntının tartışılması gereken, yoruma açık bir derstir. İlköğretimden itibaren tarihte her yıl aynı konu işlenir ama daha genişletilerek öğrencilere öğretilir. Büyük sınavlardaki tarih soruları ise olayların yaşanma şeklinden çok, amacını bulmaya yöneliktir. Bu sebeple öğrencileri sorgulamaya alıştırmak için Tarih tartışmaları yapmak, sınav başarısı için gerekir.

Tarih dersinde her olayın gerçekleşme zamanı önemlidir; Zaten son yıllarda yapılan YGS sınavlarında, artık tam olarak olayların tarihi sıralaması sorulmasa bile, sorulan sorularda olayların yaşanma sıralamasını bilmek önemlidir. Çünkü bu şekilde de soru çözülmektedir.

Tarihten her gün soru çözmek; yorum yeteneğini geliştiren bir başka yöntem ise tarih sorularını değişik kaynaklardan çözmektir. Tek bir kaynağa bağlı kalmak, değişik soru tarzlarının es geçilmesine sebep olur.

Her yıl soru gelen belli konulara yüklenmek; her yıl çok fazla sayıda soru gelen, Atatürk ilkeleri ve kurtuluş savaşı gibi konuların en ince detaylarını bilmek gerekir. Ayrıca Osmanlıca terimler de YGS tarih soruları arasında olması beklenen soru tarzıdır.

Tarih dersi; sevildiği sürece, daha kolay bir ders olacaktır mutlaka…

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.