Yazılımlarda Lisans Türleri

LİSANS TÜRLERİ

Yazılımlar da sanat eserleri gibi önemli ürünlerdir. Yazılımcıların, yazılım firmalarının üzerlerinde hakları vardır. Yazılımları kişilerin kullanımına değişik şekillerde sunabilirler. Bu şekillere lisans türleri diyoruz. Lisans türleri yazılımların elde edilme ve kullanım şekillerini belirtir. Bu kurallara uymayan kullanıcılar suç işlemiş sayılır. Lisanslarına göre bilgisayar yazılımları şunlardır.

  • Lisanslı yazılım: Yazılımın kullanım hakkının süresiz bir şekilde kullanılması için satın alınmış yazılımlara lisanslı yazılım denir.
  • Ücretsiz (FreeWare) yazılım: Dağıtımı ve kullanımı karşılığında bedel ödenmeyen yazılımlara verilen isimdir.
  • Demo yazılım: Demo yazılım, ücretli olan bir programın; bir sınırlı sayıda özelliğini kullanabilmeniz için hazırlanmış programın küçük versiyonudur. Örneğin herhangi bir oyun demosunu yüklediğinizde en fazla bir kaç bölüm oynayabilirsiniz.
  • Trial yazılım:Trial yazılımlar, tüm özellikleri aktif haldedir, ancak süre kısıtlamalıdır. Verilmiş süre zarfında yazılımın bütün özelliklerinden yararlanılır. Ancak deneme süresi bitince program artık bilgisayarımızda çalışmaz.
  • Geliştirme Aşaması (Beta): Geliştirme aşamasındaki bir yazılımın insanların deneyimine sunulmasıdır. Kullanıcıların o program hakkındaki görüşlerini, alarak programın daha iyi bir sürümünü çıkarmayı amaçlar.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.