Yaşlılar Haftası

Yaşlılar Haftası

Doğan bebeklerin büyüyüp geliştiği gibi bu gün genç, kuvvetli olan kişilerin Allah ömür verirse yaşlanıp, güçten düştüğü zamanlar gelecektir. Toplumumuzun hafızaları olan yaşlıları baş tacı etmek boyun borcumuzdur. 18 ile 24 yaşlılar haftasıMart tarihleri arasında “Yaşlılar Haftası”olarak kutlanmakta, bu kapsamda halı bilgilendirici seminerler ve farkındalık toplantıları düzenlenmektedir.

Tüm vatandaşlarını ülkenin imkanlarından istifade edebilmesini, muhtaç durumda olanların bakımı ve ihtiyaçlarının görülmesini, kimsesizlerin korunması, himaye edilmesini, yaşlı ve engelliklere gereken özenin gösterilmesini hedefleyen sosyal devletler her türlü uygulamalarında ve mevzuat çalışmalarında bunları göz önünde bulundururlar.

Yaşlılar Haftası geçmişimiz ile bugünümüz arasında mukaddes bağlar kuran, kültürümüzü gelecek kuşaklara taşımamızı sağlayan yaşlılarımızı hatırlamamız için güzel bir fırsattır. Yaşlılara saygı göstermek ve onları toplumla bütünleştirmek her vatandaşın minnet borcu olmalıdır.

İşsizler, engelliler ve bağımlılar gibi yaşlı kimseler de özel ilgi beklerler. Bunun için devletimizin özel programları, dayanışmayı sağlamak üzere tertip ettiği etkinlikleri bulunmakla beraber bunun daha da ileriye götürülmesi, hayatının son dönemine girmiş bu kimselerin gençliğinde vatanı, milleti ve çevresi için yaptığı fedakarlığın en azından bir kısmına karşılık olarak onları hoşnut edecek projeler üretilmelidir.

Yaşlılara hak ettikleri değeri vermek elbette Devletimizin ve icra organlarının tek başına sorumluluğunda değildir. Babamız, anamız, teyzemiz, komşumuz, mahalle büyüğümüz durumunda olan bu kişilere elimizden geldiğince yardımcı olmak ve ihtiyaçlarını söylenmeden yapmak durumundayız. Bu bizim için adeta milli bir görevdir.

Bir gün bizim de yaşlanabileceğimiz, şimdilerde kolaylıkla yapabildiğimiz faaliyetleri bir zaman sonra yardımsız yapamayacağımızı, hatta yardım almadan karşıdan karşıya geçemeyeceğimiz günlerin gelebileceğini düşünürsek yaşlı olmanın ne demek olduğu, yaşlılara hürmet göstermenin ne kadar elzem olduğu anlaşılabilir.

Teker teker sevdikleri bu dünyadan göçmüş, yalnızlaşmış, üstelik kendi işlerini kendi göremez hale gelmiş yaşlılarımıza birer göz, birer el, birer arkadaş olmak gerekir. Bu toplumsal görevi yaparken oflamaya, sızlanmaya hakkımız yoktur. Yüce dinimiz büyük sevap olarak gördüğü büyüklerimizi hoşnut tutmak istisnasız herkese düşen bir görevdir.

Her yıl yaşlılar haftası dolayısı ile yaşlılarımızı hatırlıyor ve onları ziyaret ediyoruz. Onlara hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Yaşlı kimseler için en acı his terkedilme duygusudur. Bakıma muhtaç olmasalar dahi yakınlarının arada bir de olsa kendilerini arayıp sormalarını, ziyaret etmelerini ve yaşamlarımızdan haberler getirmemizi beklerler. Bunu onlara çok görmemeliyiz.

Yaşlılara ziyarete en yakınlarımızdan başlamak gerekir. Kendi büyüklerini ihmal edip hal hatır sormaya başkalarından başlamak düpedüz riyakarlıktır. Önce en yakınlarımızdan başlamalı daha sonra en uzağa doğru, saygı, minnet ve şefkatimizi içtenlikle göstermeliyiz.

Yaşlıların sosyalleşmesi en az gençler kadar önemlidir. Onlar buna önem verir ve ihtiyaç duyarlar. Günümüzde bir çok belediye yaşlılardan taşıma ücreti almamakta veya indirimli tarife uygulamaktadır. Ama unutmamak gerekir ki onlar en çok gençlerin kendilerini ziyaret etmesini isterler.

Yaşlılar Haftası  Dosyaları

Yaşlılar Haftası Şiirleri

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.