Veritabanı Dalı İş Olanakları

Veritabanı Dalı Tanımı:

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi,  yazılım geliştirme, hata giderme, bakım yapabilen ve yedek alabilen nitelikli kişidir.

 Görevleri :

  • İş organizasyonu yapmak,
  • Analiz yapmak,
  • İhtiyaçları değerlendirmek,
  • Algoritma yapmak,
  • Veri tabanına ait tabloları tasarlamak,
  • Veri tabanına ait tabloları program üzerinde oluşturmak,
  • Veri tabanına ait arayüz ortamını geliştirmek,
  • Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek,
  • Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

 Çalışma Ortamı ve Koşulları:

Veri Tabanı programcısı,  büro ortamında çalışır ve genellikle programlama ve görsel unsurlarla   uğraşır.  Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

Meslekteki Hastalık Riskleri:

Bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir.

Bilgisayarda çalışanların başlıca şikayetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve  sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlık meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.

Eğitim Ve Kariyer İmkânları:

Meslek eğitimi 2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Veri Tabanı Programcılığı  sertifika programında verilecektir.

Bu alan mezunları; meslek yüksek okullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yönetim, e-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına  sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,  Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında  ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde,  yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

NELER ÖĞRENDİK?

“Veritabanı Dalı İş Olanakları” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.