Verimli Ders Çalışma Programı Hazırlama Yolları

Verimli Ders Çalışma Programı Hazırlama Yolları

İyi bir ders programı hazırlamak için öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Verimli ders çalışma programı hazırlanarak başarıya ulaşmak mümkündür. Belirli bir disiplin dahilinde ders çalışmak öğrencilerin hayatlarında disiplinli davranmalarına yardımcı olmaktadır. “Ders programı nasıl hazırlanır?” öğrencilerin çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Ders programı hazırlayarak zamanı verimli kullanmak isteyen öğrenciler televizyon seyretmek, arkadaşlarıyla eğlenmek, bilgisayar başında zaman geçirmek ile ders çalışma arasında seçim yaparak ders programı hazırlamaya başlayabilirler.  Öğrencilerin ders programı hazırlarken bu iki seçenek arasında hangisinin daha önemli olduğunu belirlemesi gerekmektedir.  Sizin için önceliği bulunan tercihi belirledikten sonra zamanı nasıl değerlendirdiğinizi not almalı ve zamanı nasıl kullandığınızı belirlemelisiniz.

Öğrenciler Ders Programlarını Kendileri Hazırlamalıdırlar

Öğrencilerin ders programı hazırlarken düştüğü en büyük yanlışların başında ders programlarını başkalarına hazırlattırmaktadırlar. Bunun nedeni ise kendi başlarına ders programı hazırlayamamalarından kaynaklanmaktadır. Ancak bu çok yanlış bir yöntemdir. Çünkü bireylere özel bir ders programının hazırlanması gerekmektedir. Çünkü her öğrenci farklı niteliklere sahip olduğundan dolayı bir ders programının herkese uygulanabilmesi mümkün değildir. Öğrenciye hazır halde sunulan ders programlarını uygulamaları mümkün değildir. Bu sebeple ders programı uygulamak isteyen öğrencilerin kendi ders programlarını kendilerinin yapması önerilmektedir. Bir başkasının hazırladığı ders programına uymak mümkün değildir.

Ders Programı Hazırlarken Kendinizi Tanıyın

Öğrencilerin ders programı hazırlarken yaptığı en büyük yanlışlardan biri kendilerine uygun olarak bir ders programı hazırlamamalarıdır. Ders programı hazırlayan öğrenciler öncelikle hangi saatlerde ders çalışmak için verimli olduğunu, hangi saatlerde enerjik olduğunu, hangi saatlerde uyuyup, hangi saatlerde yemek yediğini belirlemelidir. Ayrıca hangi dersi hangi saatte çalışırken daha fazla verim aldığını belirleyerek kendine uygun bir program hazırlanması gerekmektedir.

Ders Programı Hazırlarken Benzer Dersleri Arka Arkaya Koymayın

Ders programı hazırlama esnasında öğrencilerin yapmış olduğu yanlışlardan biri benzer dersleri çalışma programına arka arkaya koymasıdır. Benzer derslerin arka arkaya koyulması sonucunda bilgiler karışabilir. Bir ders çalışma süresi 20 dakikadan az olmamalı ve 40 dakikadan uzun olmamalıdır. Her dersin sonuna 10 dakikalık dinlenme süreleri koyulmalıdır. Bu dinlenme süreleri bilgilerin öğrenilmesi ve sindirilmesi için önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu dinlenmeleri ödül olarak koyulması öğrencinin çalışma isteğini arttıracaktır.

verimli-ders-alima-teknikleri-3-728Kaliteli Bir Ders Programı İle Verimli Ders Çalışma Yolları

Ders programı hazırlarken verimli çalışma yolları belirlenmeli ve ona uygun olarak bir ders programı hazırlanmalıdır

*Ders programı hazırlanırken amaçların belirlenmesi çok önemlidir. Amaca uygun bir ders programı oluşturun

*Zamanı verimli kullanmaya özen gösterin

*Planlı bir çalışma programı hazırlayın

*Verimli çalışmanızı engelleyecek etkenlerin ortadan kaldırılmasını sağlayın.

*Uygun bir çalışma ortamı seçin.

*Dikkatli bir şekilde ders çalışmaya özen gösterin.

*Ders programlarına dinlenme süreleri ekleyin.

Örnek Ders  Hazırlama Programı Yolları

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.