Uzay teknolojisi ve uzay kirliliğinin nedenleri

Gök Bilimi (Astronomi): Gök cisimlerinin uzaydaki durumlarını ve hareketlerini inceleyen bilim dalına gök bilimi denir.

Gök Bilimci (Astronom): Gök bilimi alanında çalışan kişilere gök bilimci denir. Gök bilimcilerin çalışma alanı ise uzaydır.

Uzay İnsanı (Astronot): Uzay gemisini uzayda yöneten ve uzayda araştırma yapan kişilerdir.

Uzay:  Dünya atmosferi dışında gök cisimlerini içine alan sonsuz boşluğa uzay denir.

Evren: Dünya ve gök cisimlerini içine alan sonsuzluğa evren denir.

UZAY TEKNOLOJİSİ

Çeşitli araçlarla uzaya çıkılmasını sağlayan, uzayda yapılan araştırma sonuçlarını Dünya’ya ulaştıran teknolojilere uzay teknolojisi adı verilir.

Roketler: Bir uzay aracını atmosferin dışına taşımak için kullanılmaktadır.

Uzay Mekikleri: Roketler gibi hızla yükselebilen, uçaklar gibi manevralar yapabilen ve tekrar yere inebilen uzay araçlarıdır. Gök biliminin yeniden kullanılabilen ilk araçlarıdır. Uzay mekikleri sayesinde uzaya insan taşınabilmektedir.

Uzay Sondaları: Bir gök cismini incelemek için gönderilen araçlardır. Fotoğraf çekme,
atmosfer ve toprak analiz etme gibi özellikleri bulunur.

Yapay Uydu: Uzaya gönderilen, Dünya’nın veya başka bir gezegenin yörüngesine yerleştirilen uzay aracıdır. İletişim, haberleşme, hava durumu tahmini, televizyon yayını, GPS (Küresel Konumlama Sistemi) gibi pek çok alanda hizmet vermektedir.

Ülkemizin Uzaya Gönderdiği Yapay Uydular:

  • TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B haberleşme uydularıdır. (aktif)
  • GÖKTÜRK 1, GÖKTÜRK 2, RASAT istihbarat, coğrafi konum belirlemek, çevresel değişimleri takip etmek için kullanılan uydulardır. (aktif)
  •  TÜRKSAT 1B, TÜRKSAT 1C, TÜRKSAT 2A haberleşme uyduları ile BİLSAT gözlem uydusu görevini tamamlamıştır. (pasif)

Uzay İstasyonları: İnsanların uzayda çalışmasını ve ihtiyaçlarını gidermesini sağlayan dev yapay uydulardır. Son teknolojiyle geliştirilmiş olan bu istasyonlar, astronotların hem yaşayabilecekleri hem de deneyler yapabilecekleri bir ortam olarak
hazırlanmıştır.

UZAY TEKNOLOJİSİ ÜRÜNLERİ

MR (Manyetik rezonans) cihazı, GPR Navigasyon cihazları, Teflon ürünleri (tava, tencere vb.), Hassas termometreler, İtfaiyeci oksijen maskeleri, Bebek mamaları, Asansör ve yürüyen merdivenler, Şeffaf diş teli, Çizilmeyen güneş gözlükleri, Kablosuz elektronik eşyalar

UZAY KİRLİLİĞİ

Dünya’nın çevresinde değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan insan yapımı cisimlerin tümü uzay kirliliği olarak adlandırılır. Uzay araçlarının boşalttıkları yakıt tankları, patlayan füzeler ve uzay boşluğuna savrulmuş birçok cisim de uzay kirliliğine neden olmaktadır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.