Üniversite Düzeyinde KPSS

KPSS

kpssyeni

Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999’da Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında düzenlenmiştir. ÖSYM tarafından düzenlenen bu sınav, sadece 657 sayılı devlet memurluğu kanunu alanında gerçekleşmiştir. Sonrasında ise sınavın alanı genişletilerek öğretmenlik, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 2001’de kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapılmıştır. Sınav KPSS olarak değiştirilmiştir ve 2002 yılından bu yana bu isim altında her sene yapılmaya devam etmektedir. KPSS lise, önlisans ve lisans mezunları için yapılmakta ve sorular her düzey için değişmektedir.

Lise Düzeyi KPSS

Sınavda genel yetenekten 60 genel kültürden 60 olmak üzere toplamda 120 soru sorulmaktadır. Genel yetenek bölümünde Türkçe ve Matematik, genel kültür bölümünde ise Coğrafya, Tarih ve Vatandaşlık sorularına yer verilmektedir. Türkçeden 30, Matematikten 30, Tarihten 30, Coğrafyadan 18 ve vatandaşlık ya da güncel konulardan 12 tane olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır.

Üniversite Düzeyinde KPSS

Üniversite mezunlarının girdiği KPSS, A Grubu ve B grubu olarak ayrılmaktadır. KPSS A grubu kadroları, müfettiş ve uzman yardımcısı, kaymakam adayı, stajyer kontrolör gibi alanlarda tercih yapmak isteyenler içindir. KPSS A Grubu kadrolar, özel yarışma sınavıyla değerlendirmek şartıyla ve belirli bir yetişme programı sonrasında yeterlilik sınavına tabi tutularak mesleğe alınmaktadır. KPSS B ise ülkemizde devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan KPSS sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro çeşididir. KPSS sınavına lise Önlisans ve lisans mezunları, iki senede bir girerler. Başvuruları Nisan-Mayıs aylarında olan bu sınav, devlete düz memur alımı içindir. Sınavda genel kültür kapsamında, Tarih, Coğrafya Vatandaşlık ve güncel konularından, genel yetenek kapsamında ise Türkçe, Matematik ve Geometri konularından sorular sorulur. KPSS lisans mezunlarından, öğretmen adayları ve alan mezunları için bu sınav her yıl yapılmakta, öğretmen adayları genel kültür ve genel yetenek dışında eğitim bilimleri sınavına girmektedirler.

İlkokuldan bu yana eğitim gören bireyler, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra girdikleri bu sınavda başarı elde etmek için fazlasıyla çalışmakta ve sınavı kazanmayı hedeflemektedir. Ülkemizde KPSS herkes için oldukça önemli bir yer tutmakta ve bireyler tercih edeceği üniversite bölümünü dahi KPSS’yi düşünerek tercih etmektedir. KPSS adı verilen bu sınav bir bakıma, gerçekten emek verip, alın teri dökerek çalışan kişiler için güzel bir sınavdır. Ancak başka bir açıdan bakılacak olursa, bireylerin o kadar emek vermesinin saatlerle sınırlı olması çoğu kişi tarafından yanlış bulunmaktadır. Bilinmesi gereken bir nokta var ki oda hemen her ülkede buna benzer sınavların olduğudur. Çünkü eğitime olan ilginin artması ve insanların bilinçlenmesi sonucu, kurum ve kuruluşlar adayları eleme yöntemi ile seçmekte, bunu da bireyleri sınava tabi tutarak başarabilmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.