Ülkemizde nüfusun dağılışını etkileyen faktörler nelerdir?

Sınırları belirli bir alan içerisinde yaşayan insan sayısına nüfus adı verilir. Ülkemizde de nüfus dağılımını etkileyen faktörler şunlardır:

Doğal Unsurlar

Yeryüzü şekilleri

Yeryüzü şekillerinin dağlık, ova, plato olması nüfus dağılışını etkiler. Dağlık ve engebelik alanlarda ekonomik faaliyetlerin yapılması güç olduğunda bu alanlarda nüfus daha azdır.

İklim

İklimin ılıman olduğu yerlerde nüfus yoğun, karasal iklimin çok sert geçtiği bölgelerde ise nüfus seyrektir.

Su kaynakları

Tarımın ve hayvancığının yapılması için su kaynakları şarttır. Su kaynaklarının bol olduğu bölgelerde nüfus daha yoğundur.

Bitki Örtüsü

Orman bakımından zengin olan yerlerde nüfus azdır. Bunu nedeni gür bitki örtüsü ulaşımı, tarımı ve konut yapımını olumsuz yönde etkilemiş olmasıdır.

Beşeri Unsurlar

Tarım

İklimin ve su kaynaklarına yakın ovalar tarım için daha uygundur. Tarım arazilerinin yoğun bulunduğu bölgelerde nüfus daha kalabalıktır.

Ulaşım

Ulaşım imkanlarının geliştiği yerlerde sanayi ve ticaret de gelişir. Bu yerlerde iş bulma olanakları da göz önüne alındığında nüfus daha yoğundur.

Sanayi ve Madencilik

Sanayi tesislerinin fazla olduğu yerlerde iş imkanları da fazladır. Bu duruma bağlı olarak dışarıdan alınan göçler nüfusu artırır.

Hizmet Sektörü

Eğitim, sağlık, ulaşım, bankacılık, turizm gibi faaliyetler hizmet sektörü içerisinde yer alır. Dışarıdan göç aldıkları için hizmet sektörünün geliştiği yerlerin nüfusları da fazladır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.