TEOG’da ek puan verilecek mi?

teog ek puan verilecek mi, meb teog sonuçları, teog ek kontenjan, teog ek puan hesaplama, teog sporculara ek puan teog ek puan spor, teog ek puan nasıl alınır, TEOG ek puan 2016

teog2016

Milli eğitim bakanlığı özel öğrencilere liselere giriş sınavı olan TEOG sınavında ek puan vererek onların şanslarını arttırdığı gibi ayrıca öğrencilerin daha çok çalışmasına da ön ayak oluyorlar. Özellikle TUBİTAK bünyesinde dereceye girmiş olan ve uluslar arası arenada ülkemizi teslim eden öğrenciler ek puan alma şansına sahip oldu. Bu sene sanat ve spor alanında derece alan öğrenciler ise umduğunu bulamayacak, çünkü bu sene onlar ek puan alamayacaklar.

Her sene milli eğitim bakanlığı tarafından verilen ve oldukça heyecanla beklenen ek puan sistemi 8. sınıf öğrencilerinden 2015-2016 sezonunda TUBİTAK derecelerine girenlere çıktı. Peki TEOG’da Kimler Ek Puan Alacak? Öncelikli olarak TUBİTAK kendi bünyesinde yapacağı bazı özel dersler ile eleme yaparak dereceye girmeye hak kazananların çekilişlerini yapacak. Sizde bu sınava girmek istiyorsanız coğrafya, biyoloji, bilgisayar, fizik, kimya, matematik, psikoloji, edebiyat ve Türk dili alanlarında proje hazırlamanız gerekiyor. Yapacağınız projelerin uygun bulunması halinde ilgili dereceye girebilmeye hak kazanıyorsunuz. Aksi halde herhangi bir değerlendirmeye alınmadan eleniyorsunuz. Bu sene tubitak resmi sitesinden yayınlanan ve dereceye giren projeleri ve öğrencilerin bulunduğu illeri kolaylıkla görebilirsiniz.

Orta Öğretim Öğrencilerinin Başvuru Koşulları

Öncelikli olarak sınava katılabilmeniz için Türkiye yada K.K.T.C içinde bulunan bir lise öğrencisi olmanız şart.

Her öğrenci ilgili yarışmaya katılabilmek için sadece bir adet proje ile katılabilirken ilgili projelerde ise sadece 2 öğrenci görevlendirilebilir. Bu nedenle projenizi hazırlarken çok fazla öğrenci ile çalışmamanız önemlidir.

Tubitak tarafından verilen projeye ilgili proje rehberi adı verilen rehber kurallarına uyarak hazırlanması gerektiği gibi aksi halde projeniz direkt olarak iptal edilir.

Aynı isimli ve aynı içerikteki bir projenin TUBİTAK kapsamı dışında bir yarışmaya katılması halinde projeniz geçersiz sayılır. Yapacağınız projeler özel olması için gerekeni yapmalısınız.

Ayrıca TEOG’da Kimler Ek Puan Alacak? Sorusuna karşılık olarak olumsuz cevap alan sanat ve spor alanında işler yapan öğrenciler istediklerini bu sene bulamadı. Ancak yapılan çalışmaların gecikmesinden kaynaklı olan bu durumu Gençlik ve Spor bakanlığı seneye bıraktı. Bu sene olmayan ek puan sistemi seneye kesinleşti gibi sayılır. Ayrıca öğrencilerin daha başarılı olabilmeleri için ilgili bakanlık yetkilileri okullarda kurs almak isteyenlere destek olacak. Ayrıca bulunduğu bölgelerde ilgili alanlarda kurs bulamayan öğrenciler için o bölgelerde özel kurslar açılarak öğrencinin daha rahat bir şekilde eğitim alması hedefleniyor. Ayrıca 1. Sınıftan beri ilgili kurslara devam eden öğrenciler takip edileceğinden kurslardan başarıyla geçtiğiniz taktirde ileriki senelerde TEOG sınavından neredeyse %10 ile %20 arasında ek puan alabileceksiniz.

TEOG’da Kimler Ek Puan Alacak? Sorusuna verilecek cevapları bakanlıkların ilgili resmi internet sitelerinden de alabileceğinizi unutmayın. Özellikle bu gibi durumlarda velilere daha fazla iş düşüyor. Çocuklarının daha iyi bir eğitim alabilmeleri için bunlar gibi ek puan alabilecekleri organizasyonları takip etmelidirler.

Özetle Kimler TEOG’da ek puan alır?

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir.

Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına, yıl sonu başarı puanının
– Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10’u,
– Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9’u,
– Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8’i,
– Bu etkinliklere katılanlar için de % 7’si oranında ek puan eklenir.
Öğrenim gördüğü yıl içinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katılıp her iki sınavda da başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecenin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.

Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında ulusal elemelerden geçtikten sonra uluslararası sınavlara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yıl sonu başarı puanlarına ilave edilir.

Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ÖDSGM’ye ibraz eden öğrenciler yararlanabilir.
YEP = (AOSP / 700) x 500

Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar ÖDSGM’de olacak şekilde göndereceklerdir. Süresi içerisinde ÖDSGM’ye ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacaktır.
Ülkemizi temsil etme hakkını kazandığını belgeleyemeyen öğrencilerin başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacaktır.

“TEOG’da ek puan verilecek mi?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.