TEOG Sınavında Kitapçık Türünü Yanlış İşaretleme

TEOG da Kitapçık Türünü Yanlış İşaretleme Sorunu

TEOG sınavları aslında kolay sınavlardır. Öğrenci konuyu biliyorsa 100 alması da mümkündür. Fakat bazı hatalar var ki yılların emeğini bir çırpıda çöpe atıveriyor. Aday 20 soruda en az 17-18 doğru yapma peşinde iken kitapçık türünü yanlış işaretlediği için sınav sonucu 20-30 civarında gelebiliyor. Bu da diğer 11 sınava boş yere girmesi demek.

Böyle bir şey olmaz diye düşünmeyiniz, o yaştaki çocuğun üzerine o denli yük bindirilirse bir sınavda yapmasa bir diğerinde böyle bir hata yapabilir. Gerçi her soru için iki dakika ayrılmış ama 13-14 yaşındaki çocuklar yaşadığı heyecanla ya adını yazmazlar, ya kitapçık türünü işaretlemezler veya çözdükleri soruları işaretleme kağıdına geçirmeyi unuturlar.

teog sınavısBu konuda sınav gözetmenlerine büyük iş düşmektedir. Görevliler TEOG sınavına giren öğrencilerin cevap kağıtlarını alırken en azından çözülüp de işaretlememe gibi bir sorun var mı, kitapçık doğru işaretlenmiş mi diye iyice kontrol etmelidirler.

MEB sınav kılavuzuna iliştirdiği ifadelerle bu tür durumlarda sorumluluğu öğrenciye yüklemektedir. Kitapçıkta görevli de kitapçık türünün doğru işaretlenip işaretlenmediğinin kontrolünden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Neticede çocuk dalgınlıkla yanlış işaretleyebilir, görevli de bir insan, bir sınıf dolu öğrencinin kağıdını alırken dikkat edememiş olabilir. Peki bu durumlarda ne olacak ?

Böyle bir durumda, hatanın fark edildiği andan itibaren kısa bir süre içerisinde öğrenci, velisi ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurmalı ve itiraz etmelidir.  Dilekçeden olumlu netice alınabilir veya alınmayabilir. Fakat bu konunun takipçisi olunmalıdır. Çünkü diğer sınavlardan kaç puan alırsa alsın bir sınavda yanlış kitapçığı işaretleyen öğrenci açıkta kalacak ve telafisi de olmayacaktır.

Dilekçeden müspet bir cevap alınamaz ise mahkeme yolu %99 olumlu netice alınacaktır. Çünkü bu tür kamu aleyhine açılan davalarda, talep kamu  zararına yol açmayacağı için idare klasik savunma metinleri dışında ciddi bir savunma yapmamaktadır.  İdare savunmasında yer alan en önemli husus öğrenicinin doğru kitapçığı işaretlemede sorumlu olduğudur. Düşünün ki o yaşta çocuk bir adam öldürse bile sorumlu tutulamamaktadır. Sınav görevlisinin de kontrol etme yükümlülüğü bulunması nedeniyle mahkemeler öğrenci lehine kararlar vermektedir. Bu sebeple veliler mahkemeye gitmekte tereddüt etmemelidirler.

Mahkemenin seyrini emsal kararlar belirlemelidir. İnternetten bile indirebileceğiniz emsal kararları avukatınıza vererek daha kısa sürede olumlu sonuç alırsınız. Temyiz işlemini de hesaba katarsak bu tür davalar öğrenciye yıl kaybı da yaşatabilir, bu nedenle emsal kararlar ivedi olarak avukata verilmelidir.

Kitapçık türü işaretleme hatası için açılan davalarda olumlu sonuçlar elde edilse de öğrencinin kaydırma veya soru kağıdına çözdüğü bir sorunun cevabını cevap kağıdına işaretlemeyi unutmak gibi basit ama etkili hatalar yapması halinde bunun geri dönüşü olmuyor. Bu nedenle öğrencilerin sınavın en az 5 dakikasını bu tür işlemlerin kontrolüne ayırması gerekiyor.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.