TEOG Sınavı Hangi Sınıflara Yapılıyor?

TEOG Sınavı Hangi Sınıflara Yapılıyor

SBS sınav sisteminin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirilmesi sonucu yeni sınav sistemi TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime  Geçiş) uygulanmaya başladı. İlk uygulama haliyle bütün ortaokul sınıflarını  kapsıyordu.  Daha sonra yalnız 8. sınıflara uygulanmaya başlandı.  8. sınıf TEOG sınavı ortaöğretime bir geçiş basamağıdır.   Yeni getirilen bu sınav sisteminin temel amacı öğrencinin tek bir günde anlık başarısını ölçmek yerine, bu süreci  geniş bir zaman dilimine yayarak daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilmektir. TEOG sınavı bu özelliği ile SBS sınavından ayrılmaktadır.

teog sınavısYeni Bir Sınav Sistemi

Eğitim alanında dönemim şartlarına uygun ve modern eğitimin bir parçası olarak zaman zaman yeni uygulamalar denenmektedir. TEOG sınavı da ortaöğretime geçiş basamağında yeni uygulanmaya başlamış bir sınav sistemidir. İlk uygulanmaya başlandığında TEOG sınavı kaçıncı sınıflara yapılacak konusu uzun süre tartışılmıştır.

TEOG İlk Nasıl Uygulandı

SBS sınavından farklı olarak sınav sürecini ortaokul kademesine yaymak amacıyla TEOG sınavı uygulanmaya başlamıştı. İlk zamanlarda 6-7-8 yani bütün sınıflara uygulanan bir sınav sistemiydi. 4 + 4 + 4 sınav sistemi ile 5. Sınıf TEOG sınavı da yapılmaya başlanmıştı.

TEOG Sınavı Hangi Dersleri Kapsıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan TEOG sınavı toplam 6 dersi kapsamaktadır. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden sorular sorulmaktadır. TEOG sınavı kaçıncı sınıflara yapıldığına dikkat edilerek öğrencilerin sorumlu olduğu dersler belirlenmektedir.

TEOG Sınavı Tarihleri

2015- 2016 öğretim yılında TEOG sınavı bakanlık tarafından hazırlanan sınav takvimine göre yapılıyor. 1. Dönem ortak sınavların tarihi 25 – 26 Kasım olarak belirlendi. Mazeret sınavlarının tarihleri  ise 12 -13 Aralık tarihinde yapılacak. TEOG sınavı kaçıncı sınıflara tatil olacağı da açıklandı. 8. sınıf hariç tüm ilköğretim ve ortaokul öğrencileri sınavın olduğu günlerde okula gelmeyecekler.

TEOG’ da Puan Hesaplama

TEOG sınavı her dersten 20 sorunun, toplamda ise 120 sorunun sorulduğu bir sınav sistemidir. Diğer sınavlardan farklı olarak yanlış sayısı doğruyu götürmemektedir. TEOG puan hesaplama konusu ise öğrencilerin kafasını karıştırabilmektedir. Süreç şu şekilde işlemektedir. Öncelikle yapılan ortak sınavın sonucunda sınavı oluşturan derslerden alınan puanlar ağırlık katsayıları ile çarpılmaktadır. Bu işlemin sonucunda ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilmektedir. Daha sonra yerleştirme esas puanı ve yıl sonu başarı puanı eklenerek  sınav sonucu hesaplanmaktadır.

TEOG Sınavı Ne Zaman Açıklanıyor

25 – 26 Kasım tarihlerinde yapılan TEOG sınavı ne zaman açıklanacak  sorusunun cevabı özellikle sınava giren öğrenciler tarafından oldukça merak konusudur. Bu yıl sadece 8. Sınıfların katıldığı merkezi ortak sınavlara 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katılmış.  Sınav sonuçlarının açıklanması öncesinde http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresinden öğrenciler tahmini puanlarını hesaplayabilecekler. Sonuçların ise ocak ayında açıklanacağı bekleniyor.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.