TEOG Sınav Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

TEOG Sınav Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

Kimse yıllarca emek verdikten sonra ümitlerinin saçma sapan sebeplerden veya başkasının hatası yüzünden yıkılmasını istemez. Sınav sorularını hazırlayanlar da neticede insandır ve onlar da hata yapabilirler. TEOG sınavından alınan sonucun beklenilenden çok farklı olması veya sınav sorularının bir veya birkaçının yanlış olduğunu düşünürseniz itiraz sistemi kullanarak TEOG sınav sonuçlarına itiraz edebilirsiniz.

teog sınavısFakat süre kısıtlaması bulunmaktadır. Sonuçlar açıklandıktan sonra beş takvim günü içinde itiraz edilmesi gerekmektedir, aksi takdirde itiraz hakkı kaybolacaktır. Sınav sonuçları e-okul üzerinden öğrenilebilmektedir. İtirazlar ise ÖDSGM resmi internet sitesine girilerek yapılmaktadır.  İtiraz etmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

http://esinav.meb.gov.tr/ItirazGiris.aspx

İtiraz hakkını kullanabilmek için 20 TL’yi (Sonraki yıllarda bu ücret güncellenecektir) bir devlet bankasına (Ziraat Bankası’na veya diğerlerine) yatırmak gerekiyor. Görevliye parayı ne için yatırdığınızı söylerseniz ilgili kodu girip size dekontu verecektir. Bu dekontu kaybetmeyiniz, hatta mümkünse biri sizde kalsın diye fazla nüsha da alınız. Çünkü itiraz için dekontun itiraz dilekçesine eklenmesi gerekiyor.

İtiraz dilekçesinde itiraz edenin açık adresi (cevabi yazıda kullanılıyor), TC kimlik numarası ve adı-soyadı yer alması gerekiyor. İmzasız dilekçeler işleme alınmadığı gibi veya bankaya para yatırılsa dahi dilekçesini faksla gönderenler için de bir işlem yapılmıyor.

İtirazla ilgili sorularınız ve bilgi almak için ortaksinav@meb.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.

İtirazlardan Sonuç Çıkar Mı ?

İlk önce değerlendirme bilgisayar tarafından yapıldığı için netice değişmez gibi düşünülse de itiraz edip de puanını düzelttirenler de bulunmaktadır. Özellikle yanlışlıkla TEOG kitapçığını yanlış işaretleyenler bu tür itiraz dilekçeleri vermelidirler.

İtiraz edip de netice alamayan kişiler konuyu mahkemeye taşıyabilirler. Yanlış kitapçık işaretleme nedeniyle itirazlarda mahkemelerin öğrenci lehine verdiği kararlar bulunmaktadır.

Soruların yanlış olduğu yönünde de itirazlar yapılmaktadır. Özellikle son seneler bu tür itirazlar çoğalmış, hatta mahkemelere taşınanlar olmuştur.

Netice itibariyle öğrencinin itiraz hakkı bulunması ve bunu elektronik ortamda yapabilmesi oldukça güzel bir gelişmedir. Fakat sürenin 5 gün gibi oldukça kısıtlı bir süre olması ve iş günü yerine takvim günü esas alınması (Cumartesi ve Pazar günleri süreye dahil ediliyor) nedeniyle öğrenci velisinin elini çabuk tutması gerekiyor.

Aşağıda örnek itiraz dilekçesi bulunmaktadır. Siz de bu dilekçeye benzer şekilde kendi itiraz dilekçenizi hazırlayabilirsiniz.

YEĞİTEK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GRUP BAŞKANLIĞINA/ANKARA

 

……….İli ……… İlçesi ………. Okulu ……… Sınıfı öğrencisiyim. TC Kimlik Numaram ………………dır.  …………….tarihlerinde yapılan TEOG sınavlarına girdim. ……….. tarihinde açıklanan TEOG sınav sonuçlarını öğrenmiş bulunmaktayım. Sonuçları çözdüğüm sorular ile karşılaştırdığımda ……………dersine ait sınav sonuçlarının yanlış hesaplanmış olabileceğini düşünmekteyim. Bu nedenle adı geçen dersle ilgili verdiğim cevap kağıdımın yeniden değerlendirilmesi, yanlış kitapçık türü işaretleme gibi bir hata mevcut ise düzeltilerek doğru kitapçık türüne göre puanımın yeniden hesaplanması ve bu konuda tarafıma bilgi verilmesi hususunda;

Gereğini arz ederim. ……./……./2015

İsim Soyisim İmza

Adres:

………………..

………………..

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.