Tasavvufi yorumlar hangileridir? Kısaca

İslam dininde yer alan ahlakî esasları hayata geçirmeyi amaçlayan, Peygamber Efendimizin sünnetine dayalı bir hayat tarzını yaşam biçimi haline getirmeyi ilke edinen ilim dalıdır.

Tasavvufi yorumlara örnekler;

  • Yesevilik
  • Kadirilik
  • Nakşibendilik
  • Mevlevilik
  • Alevilik-Bektaşilik:

Ülkemizde de yaygın olan belli başlı tarikatlar şunlardır: Nakşibendîlik, Kadirîlik, Rufâîlik, Alevilik-Bektaşilik

YESEVİLİK
Kuruluşundan günümüze kadar Orta Asya’da çok geniş bir bölgeyi etkisi altına alan ve varlığını Anadolu’da da devam ettiren Yesevî tarikatı Hoca Ahmet Yesevi’nin fikirleri etrafında oluşmuştur.

KADİRİLİK

Kadirilik, Abdülkâdir-i Geylânî’ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatın adıdır.
Soyunun baba tarafından Hz. Hasan, anne tarafından Hz. Hüseyin’e ulaştığı kaydedilen Abdülkâdir-i Geylânî’nin tarikatını çocukları yaymıştır.

NAKŞİBENDİLİK
Nakşibendilik, Bahâuddin Nakşibend Muhammed b. Muhammed el-Buhârî’ye (ö. 718/1318) nispet edilen tarikatın adıdır. Nakşbend, Buhara’ya 9 km. uzaklıkta bulunan Kasr-ı Arifân’da doğdu.
Nakşbend, kısa bir süre içerisinde onların saygısını kazanmıştır. O, halka her fırsatta sohbet eder, va’z ve nasihatte bulunur ve “bizim tarikimiz sohbet üzerinedir” diyerek müritlerini buna teşvik ederdi.

MEVLEVİLİK
Mevlana Celaleddin-i Rumi’ye (ö. 672/ 1273 ) nispet edilen tarikatın adıdır. Mevlana Celaleddin-i Rumi, Horasan’ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Babası, ilk tasavvuf eğitimini kendisinden aldığı “sultânü’l-ulemâ” lakabıyla tanınan Bahâeddin Veled’dir. Mevlana, henüz küçük yaşta iken babası Bahâeddin Veled’in Belh’ten ayrılması üzerine onunla birlikte İslâm dünyasının çeşitli yerlerini dolaştıktan sonra Konya’ya geldi.

“Tasavvufi yorumlar hangileridir? Kısaca” üzerine 3 yorum

  1. Allah sana yaklaştımı (sevdimi )kendini Allah a sun kendini Allah a sunarsan bu dogrun senin ilerideki 10 yanlışı yapmamani saglar 1 dogrun 10 yanlışını götürür.kendini Allah a sundun mu ilahi irade de olur sende.Allah a kendin i sunmazsan.yanlişlarini yapmaya başlarsın belam gibi olursun Hz. Musa ya karşı kendi iradane ilahi hava tesir deyil şeytanın irade havası tesir eder.Şeytanın kıskançlıgı Hz Musa ile Allah la arasına attıgı belam ateşi.Belam min karısina düşkünlügü aslında dünyaya olan düşkünlügünü gösterir.Bu durumlar bizim şeytana nefret derecemizi yükseltir.Şeytanın bir alimin imanını kaybettirmesi bir peygambere böyle bir hareket yapması .şeytandan nefret etmek güzeldir.insanı güzel yerlere getirir.sen büyüdükce seytanların büyür.gözün görmüyosa gönlün nefret etsin.hep düşmanın olur:)agzının icendefir nefret edersin soludugun havadadadir nefret edersin cetin mücadele edersin sen kazanirsin .nefret etmezsen gelir selam verir selamını alirirken imanını da alır gider.biz şeytandan nefret ettik mi kazaniriz.Her şeyi yaratan Allah bize iyi yi üstün olanı vermiş.Şeytana kötü yü aşalık olanı vermiş.biz hep iyide ileri gidip şeytanin kotulerini iyiye ceviren bir hayatı tercih etmemiz gerekir.Şeytanin küfürleri iyiye kullanıyor gibi iyiligi kötülüge cevirmesi günümüzde yaygın .bütün aşagılanmalar şeytanın ve taraftalarlarının olsun bütün üstünlükler şeytandan nefret edenlerin olsun.

    Cevapla
  2. Oruclarını Allah yakınlaşmak icin tutarsan muradına erdiginde bunlarin hepsinin karşılıgini alırsın Allah icin ac kalirsan Allah sana ziyafet ceker veya yemeklerin lezzetlenir. Allah icin savaşmak istersen askerlerini görürsün edep(belden aşagıyi tutmak) sart olan oruc orucunu tutarsan meleklerini görürsün nurlanırsın.nur icersin.koklarsın.Allah seni sevdimi Güneş sana dogar Dünya küçücülür gözünde Mevlam dersin sadece.Oruc tutarken her yer karanliktir.kalbine cok darbe yersin .oruclarini actin mi her yer aydinliktir.kalp gözün acılır. oruc acmak sarttir.acmazsan mundar olursun.3 gün +2 hafta + 1 ay + 8 ay+ 1 ay +( 2 yıl 🙂 ) +2 ay +6 ay +5 ay artık oruc tutamayacak haldesin yandı beynin Allah icin edep i sectin. süre yoktur ne kadar uzun süre tutabiliniyosa tutulması gerekir.makama geldimi oruc biter.ramazan da sadece tutulur.oruc insanının hayatının kontrolünü mevlasına teslim ettimi o kisi kurtulur.dogru olur.orucu onu sehitte edebilir .oruc ona ilahi kontorolü saglar tesir saglar Allah icin yaşar orucun sahibi makamı iyi yerlere geldimi Allah onu yanına alır.Örnek olur orucuyla ilahi kontrol altında yürüyenler.ölüme bile getirse doğru olurlar örnek olurlar.edep yol cizer edep orucu önemlidir.edep dogru yürütür dogru konusturur.edep olmassa yol dogru olmas .hem dogru hem eflaz i küfürlü konuşulur.dogru yol edepi olan kabeye camiye girer.makam imam müezsin olmasına gerek yok.edepsiz olan yanlış yerlerede girer caminin yanında kiliseye budist tapınagınada girer.Hz Muhammed (s.a.s )son Peygamberdir.Günümüz azizlerin devridir.Azizlere cok saygısızlık yapilır başka peygamber gelecek gibi Allah ıslah etsin Azizlere mualif olanlari.

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.