Standart Olmayan Ölçme Araçları Hangileridir?

UZUNLUK NEDİR?

Bir şeyin bir uçtan öbür ucuna kadar olan uzaklığına uzunluk denir.

Ölçmenin sonuçları kişiye ve kullanılan araçlara göre değişebilen uzunluk ölçme araçlarına standart olmayan ölçme araçları denir.

Karış, kulaç, parmak, ayak, adım gibi bedensel ölçme araçları standart olmayan uzunluk ölçme birimleridir. Bir masayı karışla ölçtüğümüzde bizim ölçüm sonucumuz 6 karış çıkarken, annemizin ölçüm sonucu 4 karış çıkabilir. Çünkü annemizin el büyüklüğü ile bizim elimizin büyüklüğü aynı değildir. Bu sebeple standartlık sağlanamaz.

Ölçüm yapacağımız nesneye göre farklı standart olmayan ölçme araçlarını kullanabiliriz. Örneğin silgiyi parmak ile , kapımızı karış ile evimizin koridor uzunluğunu adım ile ölçmeye biz karar verebiliriz.

Standart Olmayan Ölçme Araçları

Kulaç

İki kolumuzu açtığımızda ellerimizin parmak uçları arasındaki uzunluktur.

Karış

Elimizin parmaklarını tam olarak açtığımızda baş parmağımız ile küçük parmağımız arasındaki uzunluktur. Karışımızla duvardaki çerçeveyi, masamızı, sınıfımızdaki tahtayı ölçebiliriz.

Parmak

Elimizin bir parmağının eni kadar olan uzunluktur.Parmakla ölçüm yaparken bir parmağın yanına diğer parmağımızı koyarak devam ederiz. Parmağımızla telefonun uzunluğunu, kumandamızın uzunluğunu ölçebiliriz.

Adım 

Bir adım attığımızda arkada kalan ayağımızın parmak uçları ile önde kalan ayağımızın parmak uçları arasındaki uzunluktur. Adımımızla halının uzunluğunu , duvarlar arasındaki mesafeyi, okul bahçesinin uzunluğunu,sınıfımızın uzunluğunu ölçebiliriz.

Ayak

Ayağımızın başparmağı ile topuğu arasındaki uzunluktur.Ayakla ölçüm yaparken bir ayağımızla ölçüm yaparken hiç boşluk bırakmadan diğer ayağımızı  önüne getiriyoruz. Ayak ile duvarlar arasındaki mesafeyi, halımızın uzunluğunu , zeminlerin uzunluğunu ölçebiliriz.

Standart olmayan ölçme araçları olarak kurdele, ip, kalem, pipet  vb. gibi araçları da kullanabiliriz.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.