sosyal-duygusal alan 2.dönem gelişim raporu 2012-2013

Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Genel olarak kendini doğru olarak ifade edebilen bir çocuk. Yaşından beklenilen düzeyde sosyal ve aktif. Türkçe dil etkinliği ve diğer etkinlik zamanlarında öğretmenin sorduğu sorulara cevap verebiliyor. Bu konuda evde devamlı olarak ona sorular sorulmalı ve cevaplar çok zorlanmadan pekiştirme amaçlı alınmalı. Arkadaşları ile olan ilişkilerinde son derece başarılı olduğunu ve başkalarının haklarına saygılı olduğunu gözlemledim.

 

Sınıf içindeki etkinliklerde sorumluluk almaya istekli olur. Grup etkinliklerinde kurallara uyar. Gerektiğinde liderliği üstlenir veya lideri takip edebilir. Yetişkin denetimi olmadan da gerektiği gibi davranabilir. Sınıf içinde yapılan etkinliklere kendi isteği ile katılır. Kendi kendini güdüleyebilir. Duygularını fark edebilir, nedenlerini ve sonuçlarını açıklayabilir. Olumlu ve olumsuz düşüncelerini uygun şekilde ortaya koyabilir. Kendiliğinden iletişimi başlatır.

 

Etkinliklere kendi isteği ile katılarak sorumluluklarını yerine getirebiliyor. Grup içerisinde iletişim kendiliğinden başlatabiliyor ve olumsuz duygu ve düşüncelerini ifade ediyor. Paylaşım konusunda çok nadir sorun çıkarır.  Kişisel eşyalarını düzenli ve temiz tutmuyor. Yetişkin denetimi olmadığı durumlarda da gerektiği gibi davranma konusu desteklenmeli. Yetişkinlerle iletişiminde çoğu zaman çekimser kalıyor ve yanıt vermiyor.

 

Her zaman kendini rahatça ifade ediyor. Başkalarının hakkına saygı gösterir ve kurallara uyar, paylaşımcıdır. Etkinliklere kendi isteği ile katılarak sorumluluklarını yerine getiriyor. Grup içerisinde iletişim kendiliğinden başlatıyor. Olumlu-olumsuz duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde ifade ediyor. Arkadaşları arasında oyun kurucu olması liderlik özelliği taşımasındandır.

 

Gerektiğinde yardımlaşır ve paylaşır. Sıra ile konuşma kurallarına uyuyor. Çevresine hoşgörü gösterebilmekte yaşamın iyileştirilmesinde ve korunmasında sorumluluk alabilmektedir. Duygu düşüncelerini çok iyi ifade edebilmektedir. Kendi haklarını korurken, başkalarının hakkına saygı gösterebilmektedir.
Kendi haklarını korurken, başkalarının hakkına saygı gösterebilme gelişimi devam etmektedir.

 

Etkinliklere kendi isteği ile katılarak sorumluluklarını yerine getirebiliyor. Hata yapabileceğini kabul ederek kendi hatalarını söyleyebiliyor.Yetişkin denetimi olmadığı durumlarda gerektiği gibi davranıyor. Arkadaşları arasında duygu ve düşüncelerini sözel olarak çok iyi ifade eder.Sorumluluklarını yerine getirir.Gerektiğinde yardımlaşır ve paylaşır.Kendine güveni azdır ancak gelişme göstermiştir.Duygularının  nedenleri ve sonuçlarını açıklayabilir.

 

Duygu ve düşüncelerini ifade edebilmekte zorlanır. Olumlu duygularını daha rahat ifade ederken, olumsuz duygularını anlatmada güçlük çektiği görülür. Zaman zaman yaşadığı problemleri çözmede  yetişkin desteğine ihtiyaç duyar.Arkadaşlarıyla iyi geçinir,sorun yaşamaz.. Yeni ve alışılmamış durumlara uyum sağlamakta güçlük çekmez.

 

Etkinliklere kendi isteği ile katılarak sorumluluklarını yerine getirebiliyor. Grup içerisinde iletişim kendiliğinden başlatabiliyor ve olumsuz duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edebiliyor. Oyunlarda liderliği üstleniyor,lideri izliyor ve bazen paylaşımcı davranıyor. Hata yapabileceğini kabul ederek kendi hatalarını söyleyebiliyor. Sınıf içerisindeki araç-gereçleri istekli topluyor ve düzenleyebiliyor. Yetişkin denetimi olmadığı durumlarda gerektiği gibi davranabiliyor.

 

 

Ailesine, okula ve topluma uyumu belirgindir.Grup oyunlarını tercih eder. Kooperatif oyun oynar.Arkadaş tercihi belirgindir.Empatik anlayış gelişmeye başlamıştır.Oyunlarında lider ruhludur.Akranlarıyla ve yetişkinlerle iletişiminde başarılıdır.Kuralları anlar ve uygular.Sorumluluk almaktan hoşlanır. Duygusal yönden daha dengelidir.

 

Kendisine güven duyma gelişimini çok iyi tamamlamıştır. Başkalarının farklı özelliklerini kabullenmeye başlamıştır. Yetişkin denetimi olmadığı durumlarda da gerektiği gibi davranmaya başlamıştır. Kaygı ve korkularını yenmiştir. Etkinliğin süresine ilişkin yönergeye uyabilme gelişimini tamamlamıştır. Etkinliğin süresine ilişkin yönergeye uyabilme gelişimleri devam etmektedir. Olumlu ve olumsuz duygularını ifade ederken haklarını koruyabilmekte, başkalarının haklarına da saygı gösterebilmektedir.
www.sorubak.com

Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.