Dokümanın Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ
2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
POZANTI İLÇESİ ORTAOKULLARI
SOSYAL BİLGİLER DERSİ
II. DÖNEM ZÜMRE TOPLANTI TUTANAĞIDIR.
Toplantı Yeri: Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu 7-D Sınıfı
Toplantı Tarihi: 19/02/2014
Toplantı Saati: 14:00
Toplantıya Katılanlar: Zeki DOĞAN, Nazan ÜNAL ( Atatürk Ortaokulu ),
Sinan YILDIZ , Mutlu ÇELİK (Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu),
Aslı YAŞAR (Kamışlı Fatih Ortaokulu )
Mustafa ARI (Aşçıbekirli Ortaokulu )
2013–2014 Eğitim Öğretim yılı Sosyal Bilgiler 2. Dönem İlçe Zümre Toplantısı, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin katılımıyla 19.02.2014 tarihinde, saat 14:00 da 7-D sınıfında yapılmış ve aşağıdaki gündem maddeleri tespit edilmiştir.
GÜNDEM MADDELERİ
1-Açılış ve yoklama
2-Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
3- 2013-2014 Eğitim Öğretim yılı I.döneminin değerlendirilmesi
4- TEOG Çalışmaları
5- II. Dönemde başarıyı arttırmak için alınabilecek tedbirler ve yapılacak çalışmalar
6- Derslerde uygulanacak yöntem ve teknikler
7- Proje ve Performans ödevleri
8- Yıllık planların uygulanması ve uygulamada karşılaşılan sorunlar
9- Atatürkçülük konularının derslerde işlenmesi
10- Yazılı sınavlar/Değerlendirme
11- Zümre öğretmenleri ile işbirliği
12- Dilek ve temenniler
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1-Toplantı Atatürk Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zeki DOĞAN ve Nazan ÜNAL, Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu Öğretmenleri Sinan YILDIZ ve Mutlu ÇELİK, Aşçıbekirli Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mustafa ARI ve Kamışlı Fatih Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Aslı YAŞAR’ın katılımıyla başladı.
2- Ulu Önder Atatürk ve eğitim şehitleri huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşı okundu.
3- 2013-2014 eğitim öğretim yılının I.döneminin değerlendirilmesi yapıldı.
Mustafa ARI; Aşçıbekirli Ortaokulu’nda başarı oranlarının; 5. Ve 6. sınıflarda % 70, 7. sınıflarda % 75, 8. sınıflarda % 80 olduğunu söyledi.
Kamışlı Fatih Ortaokulunun öğretmeni Aslı YAŞAR; başarı oranlarının ortalamasının; % 85 olduğunu söyledi.
Zeki DOĞAN; Atatürk Ortaokulu’nda başarı oranlarının; Sosyal Bilgiler ve T.C.İnkılap Tarihi derslerinde % 80, Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinde % 90 civarında olduğunu ifade etti.
Nazan ÜNAL; 5. Ve 6.sınıflar Sosyal Bilgiler derslerinde başarı oranlarının % 85 dolayında olduğunu söyledi.
Sinan YILDIZ; Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu’nda başarı oranının % 80 oranında olduğunu;
Mutlu ÇELİK; Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu’nda başarı oranının % 80 olduğunu söyledi.
Genel başarı ortalamasının % 80 üzerinde olduğu görüldü. Bu ortalamanın II.dönem daha da artacağı konusunda görüş birliğine varıldı.
4- TEOG Sınavlarının bu yıl ilk defa uygulandığını ve sonuçların geç açıklanması dışında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığını belirten Zeki DOĞAN, Atatürk Ortaokulu’nda T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden başarı oranının % 70 olduğunu söyledi.
Mustafa ARI; T.C.İnkılap Tarihi dersinin ders saatinin 2 olması nedeniyle, TEOG Merkezi Sınav konularının yetiştirilmesinde I. dönem sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
Aslı YAŞAR; TEOG sınavlarına hazırlık amacıyla Halk Eğitim destekli açılan kursların çok faydalı olduğu ve devam ettirilmesi gerektiği, ayrıca ders sonlarında konu ile ilgili test sorularının çözülmesinin önemi üzerinde duruldu. İmkânlar ölçüsünde deneme sınavlarının yapılabileceği ifade edildi.
5- Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu Öğretmeni Sinan YILDIZ, II. Dönem için başarıyı arttırıcı yöntem ve teknik olarak:
Ders içi çalışmalarda konu ile ilgili çeşitli kaynak kitap, dergi, resim ve fotoğraf gibi gereçlerin sınıfa getirilmesi ve mümkün olduğu zaman bilişim teknolojileri sınıfından yararlanılması,
Öğrencilere dersi daha ilginç hale getirecek, soyuttan somuta çevirebilecek ve anlamalarını kolaylaştıracak teknikler kullanılması,
Bunun içinde siyasi olayların seyrinden çok, neden –sonuç ilişkisi üzerinde durulacak ayrıntı sayılabilecek tarihlerle, yer ve kişi adları ezberletilmemesi, ancak Türk tarihinde önemli olayların tarihleri ve neden- sonuçları özellikle öğretilmesinin yararlı olacağını söyledi.
Atatürk Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zeki DOĞAN;
Öğrencilerin derse ön hazırlıklı gelmesi için ödev verilmesi ve ödevlerin kontrol edilmesi,
Öğrenci velileri ile işbirliği sağlanması,
Derse tüm öğrencilerin katılımının sağlanması,
Öğrencilerin ödüllendirilmesi gibi çalışmaların öğrencileri daha motive edeceğini ve derslerde projeksiyon kullanmanın daha yararlı olacağını ifade etti.
6- Aşçıbekirli Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mustafa ARI, derslerin ve konuların özelliklerine göre ders işlenirken mümkün olduğunca öğrencilerin merkeze alınmasını, yöntem ve teknik olarak öğrencilerin derse hazır olarak girmeleri sağlandıktan sonra, öğrencilerle konunun karşılıklı işlenmesinin ve konu sonlarında mümkün olduğunca tekrarların yapılmasının faydalı olacağını söyledi.
Pozantı Yatılı Bölge Ortaokulu Öğretmeni Mutlu ÇELİK, derslerde öğretmenin toparlayıcı, eksiklikleri giderici ve bilgi tamamlayıcı fonksiyonu olduğunu, öğrenci merkezli eğitimin daha kalıcı olduğunu ifade etti.
Atatürk Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nazan ÜNAL, ders işlenirken; anlatım, soru-cevap, açıklama, tartışma, gösterip yapma, ipucu verme, örneklendirme, beyin fırtınası, karşılaştırma, harita kullanma, not alma, bireysel etkinlik, not tutturma, çözümleme, grup çalışması gibi metotların uygulanmasının yararlı olacağını söyledi.
7- Her derste en az bir tane performans görevi verilmesi, performans görevinin; öğrencinin sahip olduğu bilgi ve becerileri günlük yasamla da ilişkilendirerek ortaya koymasını gerektiren kısa dönemli çalışmalar olmasına,
Performans görevinin öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yasam durumlarına uygun olarak kullanmalarını gerektirecek nitelikte olmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Performans görevleri verilirken öğrencilerin konuyu belirlemede görüşünün alınması, ödev süreci ve planlamasının yapılmasında rehberlik edilmesi gerektiği belirtildi. Performans görevinin dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirileceği ve değerlendirme ölçütlerinin öğrenciye önceden verilemesinin faydalı olacağı ifade edildi.
Proje ödevlerinin Nisan ayının ilk haftasında toplaması kararlaştırıldı.
8- Yıllık planlara ve Öğretmen Kılavuz Kitabına uyulduğu ancak, ders kitabındaki etkinliklerin fazla zaman alması ve T.C.İnkılap Tarihi dersinin 2 saate indirilmesine rağmen konuların aynı kalması yüzünden yıllık planların uygulamasında bazı konularda geri kalındığı belirtildi. Konuların yıllık plandaki akışına göre işlenmesi ve yeri geldiğinde diğer zümre öğretmenleriyle iş birliği yapılması, bazı etkinliklerin ev ödevi olarak verilmesi kararlaştırıldı.
9- Atatürkçülük konularının derslere, konulara ve zamana uygunluk durumuna göre yıllık planlara alındığı, bu konuların yeri geldiğince titizlikle işlenmesi gerektiği üzerinde duruldu. Ayrıca, Atatürk’ün bilime verdiği önem vurgulanıp, gösterdiği hedeflerin anlatılması; muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmanın en önemli şartının bilimsel alandaki gelişmeleri takip etmek ve yürütmek olduğunun vurgulanması ifade edildi.
10- Yazılı sınavların 5.6. ve 7. sınıflar Sosyal Bilgiler dersinde 2,
8.sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinde ise 2 sınav yapılmasına karar verildi.
Yazılı sınavlarda doğru-yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, klasik ve test tekniğinin uygulanmasına, konuların tamamını kapsayan soruların sorulmasına, derse katılım notlarının dersin işlenişi sırasında öğrencilerin ders veya derslerdeki etkinlikleri neticesine göre verilmesine karar verildi.
Ders ve etkinliklere katılım notlarının her ders için 2 adet olması kararlaştırıldı.
11- Derslerde geçen kavramlar, dil bilgisi kuralları ve öğrencilerin anlaşılır şekilde okuma ve okuduğunu anlama konusunda Türkçe öğretmenleriyle işbirliğine gidilmesinin faydalı olacağı belirtildi.
6 ve 7. sınıf müfredatında istatistiksel bilgilerin ve oran ile ilgili konuların yer aldığını bu konuda Matematik öğretmenleri ile iş birliğine gidilmesinin faydalı olacağı belirtildi.
12- Daha iyi ve verimli bir dönem geçirilmesi dileğiyle toplantıya son verildi.
Dokümanın Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ