Son Osmanlı Mebusan Meclisinin Toplanmasının Önemi

Amasya Görüşmeleri‟nin en önemli sonuçlarından biri de, protokolde yer alan karar gereği, Mebusan Meclisi‟nin toplanmasıdır. Mebusan Meclisi seçimlerinde hiçbir olay çıkmamıştır. Seçimler sonucunda “Kuvay-i Milliyecilerin bekledikleri kişiler” çoğunluğu elde ettiler. Üyelerin bu genel tablosu ortaya çıktıktan sonra da İtilaf Devletleri, meclisin toplanmasını engellemedi. Onlar, nasıl olsa Meclis İstanbul‟da toplanacak, her istenileni kabul edecekler, diye düşünüyorlardı.
Seçilen milletvekilleri Ankara ‟ya uğrayarak, Temsilciler Kurulu Başkanı M. Kemal ile görüşüyorlar ve direktiflerini alıyorlardı. M. Kemal, vatanın bütünlüğünün korunması yolunda karar alınmasını sağlamak için milletvekillerinden bazı isteklerde bulunuyor.
M. Kemal’in Milletvekillerinden istekleri:
a) Meclis Başkanlığı‟na kendisinin seçilmesi. (Böylece Anadolu‟da başlatılan milli hareketin Türk milleti üzerindeki etkisini ve önemini göstermiş olacak.)
b) Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının sağlanması için daha etkin kararlar almak amacıyla Meclis‟te bir Müdafaa-i Hukuk Grubu oluşturulmasını istemiştir. (Böylece İtilaf Devletleri‟nin müdahalesine fırsat vermeden istenen kararlar Meclis‟ten çıkarılmış olacaktı.)
c) Sivas‟ta alınan kararların Meclis‟te kabulü sağlanacaktır.
d) Misak-ı Milli Kararları kabul edilecektir.
Meclis-i Mebusan 12 Ocak 1920‟de toplandı. Ancak M. Kemal başkan seçilmemiş, Müdafaa-i Hukuk Grubu oluşturulamamıştır. Sebebi:
a) Milletvekillerinin çoğunluğunun padişaha ve halifeye bağlı kalmaları.
b) İstanbul‟un ve Meclis‟in İtilaf Devletleri‟nin denetimine ve baskısına uğraması.
Bu milletvekilleri Meclis‟te Müdafaa-i Hukuk Grubu yerine Felah-ı Vatan Grubu (Rauf Orbay kurdu) oluşturdular. Bu grubun çabasıyla Misak-ı Milli kabul edilmiştir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.