Ses nasıl yayılır?

SESİN OLUŞMASI VE YAYILMASI

Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Ses, bir kaynaktan çıkar. Suda oluşan dalgalar gibi etrafa yayılır. Bizler de etrafa yayılan bu sesleri kulaklarımızla işitiriz. Ses dalgalar hainde yayılır. Ses en fazla katılar da sonra sıvılarda en düşük gazlarda yayılır.

  • Titreşen her madde az veya çok ses çıkarır.
  • Ses, dairesel dalgalar halinde etrafa yayılır.
  • Tıpkı suya atılan bir taşın meydana getirdiği dalgaların etrafa yayıldığı gibi.
  •  Sesi göremeyiz. Sesi ancak duyarak algılayabiliriz. Örneğin; okullarımızdaki zil seslerini algılayarak içeri girer ya da teneffüse çıkarız.

Etrafımızda duyduğumuz bütün seslerin bir kaynağı vardır. Seslerin çıktığı bu kaynaklara SES KAYNAKLARI denir
Örneğin; İnsanlar, su, rüzgar, hayvanlar, müzik aletleri bu kaynaklardan bazılarıdır

Ses hangi ortamlarda yayılır?

Ses, havada yayıldığı gibi sıvılarda da yayılır. Denizde yaşayan bazı canlılar bu sayede iletişim kurarlar. Fakat ses boşlukta yayılmaz.

Sesin Şiddeti Aynı ses kaynağının ürettiği sesin farklı uzaklıklardan farklı şekilde duyulmasını sağlayan özelliğe sesin şiddeti denir. Seslerin şiddetleri farklıdır. Sesin şiddetine gürlük de denir. Davulcu tokmağını davula yavaş vurduğunda şiddeti düşük, kuvvetli vurduğunda şiddeti yüksek ses olur.

Her ses insan kulağı tarafından işitilemez. Bazı hayvanlar insanların duyamadığı sesleri duyarlar. Örneğin atlar, köpekler,yarasalar depremde oluşan sesleri işitebilir. Sesin Şiddeti ve Uzaklık Arasındaki İlişki Sesi ses kaynağına yakınken daha iyi duyarız. Ses kaynağından uzaklaştıkça sesi duymak zorlaşır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.