Seçmeli Halk Kültürü 1.Dönem 1.Yazılı Soruları 2014-2015

………………….ORTAOKULU  HALK KÜLTÜRÜ  SEÇMELİ DERSİ 1.DÖNEM 1.YAZILI SINAV SORULARI   

ADI-SOYADI:                                                               SINIF-NO:

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi Bayram ve Kutlamaların Sosyal-Kültürel görevlerindendir?

a)Toplumun bir üyesi olduğu bilincini oluşturmaz.         b)Kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlar.

  1. c) Ekonomiyi hareketlendirmez. d)Anıları tazelemez.

 

  1. ‘’Yağmur yağar sere serpe
    Kulağında elmas küpe
    Uyuturum kızımı koklaya öpe…’’
    Halk kültürünün hangi kaynağına ve çeşidine girer?
  2. a) Sözlü-Tekerleme b)Sözlü-Bilmece  c)Yazılı-Ninni             d) Sözlü-Ninni

 

3.Aşağıdakilerden hangisi milli bayramlarımızdan değildir?

  1. a) Cumhuriyet Bayramı b)19 Mayıs Geçlik ve Spor Bayramı c)Ramazan Bayramı     d)Zafer Bayramı

 

4.Aşağıdakilerden hangisi Türk kültürünü yansıtan eserlerden değildir?

a)Divan-ı Lügatit Türk            b)Alper Tunga Sagusu            c)Dede Korkut Hikayeleri         d)Suç ve Ceza

 

5.Aşağıdakilerden hangisinde halk kültürünün sözlü kaynaklarından biri doğru örneklendirilmiştir?

  1. a) Dergi b) Gazete          c)Bilmece             d)Fotoğraf

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi halk kültürünün yazılı kaynaklarından biri değildir?

a)Televizyon      b)Dergi               c)Gazete            d)Seyahatnameler

 

7.İlay  ve  Nisa’nın ‘’Röportaj’’ skeçlerinin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

a)Futbol ve Gol       b)Köylü ve Şehirli        c)Ruh ve  Suç          d)Suç ve Ceza

 

  1. Aşağıdakilerden hangisinde halk kültürünün sözlü kaynaklarından biri doğru örneklendirilmiştir?
  2. a) Resim b)Video        c) Televizyon          d)Türkü

 

9.Aşağıdakilerden hangisi dini bayramlarımızdandır?

a)Cumhuriyet Bayramı      b)Kurban Bayramı      c)Zafer Bayramı      d) Gençlik ve Spor Bayramı

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi halk kültürünün görsel kaynaklarından biri değildir?

a)Fıkra          b)Televizyon          c)Resim           d)Video

 

  1. Aşağıdakilerden hangisinde halk kültürünün sözlü kaynaklarından biri doğru örneklendirilmiştir?
  2. a) Gazete b) Dergi c) Video        d)Mani

 

12.Alp Er Tunga Sagusunun ana teması aşağıdakilerden hangisidir?

a)Mutluluk teması vardır.      b) Ölüm teması vardır.     c)Hasret  teması vardır.      d)Acı teması vardır.

 

13.Atasözleri ve Deyimler Halk Kültürünün hangi kaynaklarına girmektedir?

a)Sözlü Kaynaklar     b)Görsel Kaynaklar   c)Yazılı Kaynaklar     d)Duygusal Kaynaklar

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi halk kültürünün sözlü kaynaklarından biri değildir?

a)Süreli Yayınlar        b)Ninni         c)Mani        d)Fıkra

 

15.Aşağıdakilerden hangisinde halk kültürünün yazılı kaynaklarından biri doğru örneklendirilmiştir?

  1. a) Orta Oyunu b)Tiyatro    c) Edebiyat Yapıtları              d)İnternet

 

  1. Aşağıdakilerden hangisi halk kültürünün sözlü kaynaklarından biri değildir?

a)Efsane            b)Şiir              c)  Halk Resmi                   c)Tekerleme

  1. Aşağıdakilerden hangisi halk kültürünün yazılı kaynaklarından biri değildir?

a)Edebiyat Yapıtları         b)Beddua etme         c)Roman            d)Hikaye

 

  1. Aşağıdakilerden hangisinde halk kültürünün görsel kaynaklarından biri doğru örneklendirilmiştir?

a)Edebiyat Yapıtları          b)Beddua etme          c)Roman            d)Belgesel Filmi

 

19.’’Çarşıdan aldım bir tane,eve geldim bin tane’’ halk kültürünün  hangi kaynağına ve çeşidine girer?

a)Sözlü-Tekerleme           b)Yazılı-Tekerleme             c)Sözlü-Bilmece           d)Yazılı-Bilmece

 

20.Aşağıdakilerden hangisi Kurban  Bayramı’nın özelliklerinden biri değildir?

a)Kurban Bayramı’nın birinci günü Mekke’de Mina’da hacılar kurban keserler.

b)Kurban Bayramı Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün süreyle kutlanır.

  1. c) İslam dinine göre kurban kesmek maddi gücü yerinde olan her kul için ‘’borç’’tur.

d)Kurban Bayramı her yıl Şevval ayının ilk üç günü kutlanır.

 

21.Aşağıdaki milli bayramlarımızın tarihleri verilmiştir.Hangi milli bayramın tarihi yanlış verilmiştir?

  1. a) 26 Ekim Cumhuriyet Bayramı b)30 Ağustos Zafer Bayramı

c)19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı                     d)23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

 

22.Kurban Bayramı her sene aynı tarihte olmamaktadır.Bunun sebebi hangisinde doğru verilmiştir?

a)Miladi Takvimine göre olduğu için                           b)Kameri(ay) Takvimine göre olduğu için

c)Güneş Takvimine göre olduğu için                           d)Aztek Takvimine göre olduğu için

 

  1. “Divanü Lügat’it Türk’’ ilk büyük Türk dilcisi sayılan……………………………un yapıtı bir

Türkçe sözlük olarak kaleme alınmıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelir?

a)Kaşgarlı Mahmut        b)Yusuf Has Hacip            c)Piri Reis               d)Mevlana

 

24.Aşağıdakilerden hangisi  Bayram ve Kutlamaların Sosyal-Kültürel görevlerinden değildir?

a)Toplumu geçmişi ile ilişkilendirir.                      b)Toplumun kurallarını öğretmez.

c)Yardımlaşma ve dayanışmayı sağlar.                 d)Birliktelik duygusunu pekiştirir.

 

  1. ‘’Kırk kantar, kırkar kırkar kantar tartar.’’halk kültürünün hangi kaynağına ve çeşidine girer?

a)Sözlü-Bilmece     b) Yazılı-Tekerleme   c)Sözlü-Tekerleme     d)Yazılı-Bilmece

 

YÖNERGE:  *Her soru 4 puandır.

                        *Süre 40 dakikadır.

BENZER YAZILAR

29 Responses

  1. qqe dedi ki:

    ✔✔✔

  2. Ziyaretci dedi ki:

    Cevap YÖK o kotu

  3. İsimsiz dedi ki:

    Sınavda aynıları ve ya benzeri çıkar mı

  4. baba dedi ki:

    yazılıdan 100 aldım bide 95

  5. edanur dedi ki:

    sınavda aynıları cıkarmiii

  6. Memet ali kifil dedi ki:

    Bu program mükemmel

  7. eda ecem dedi ki:

    hoca aynısını sınavda sordu.

  8. eda ecem dedi ki:

    1.b 2.d 3.c 4.d 5.c 6.a 7.b 8.d 9.b 10.a 11.d 12.b 13.a 14.a 15.c 16.b 17.b 18.d 19.c 20.d 21.a 22.b 23.a 24.b 25.c

  9. Alsancak dedi ki:

    1.dönem 2.yazılımıyla mu ben sosyal bilgiler öğretmeni Ahmet alsancak

  10. meraklı dedi ki:

    Atasözleri ve deyimler yazılı mı sözlü mü??

  11. testçi dedi ki:

    aynısının tıpkısı bize çıktı 100 aldım 🙂

  12. ömer faruk deniz dedi ki:

    25. Sorunun cevabini bilen varmi

  13. Nick... dedi ki:

    çok güze de bide cevap olsa

  14. şühü dedi ki:

    aynısı bizde çıktı 25. sorunun cevabı ne ???

  15. sevda yılmaz dedi ki:

    b,d,c,d,c,a,b,d,b,a,d,b,a,a,c,b,b,d,c,d,a,b,a,b bunlar cevapları hoca verdi..

  16. ceyo dedi ki:

    cevap anattarı

  17. nisa dedi ki:

    cvp anahtarı lütfen

  18. soran adam dedi ki:

    cevlarını bilen söyleyebilirmi

  19. Gulcin eylul bilir dedi ki:

    Super hoca aynisini bize sordu… :):):)

  20. mert dedi ki:

    hani cevap anahtarı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

96 − 95 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.