Revani Tarifi: Revani Nasıl Yapılır?

Revani Nasıl Yapılır? Revani Tatlısı Tarifi

Revani tatlısı hemen hemen herkesin ağız tadına uyan, Türk toplumunda oldukça sevilen ve şerbetli tatlı severlerin sıklıkla tükettiği bir tatlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tatlı, dışarıdan hazır halde satın alınabileceği gibi evlerde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Üstelik evde yapılan revaninin, dışarıda satılan revanilerden daha kıvamlı ve daha güzel olacağı da bir gerçektir. Her yemek ve tatlı gibi revaninin de evde yapılması; en sağlıklı olanıdır. Çünkü böylelikle sevdiklerinize, eşinize, ailenize, çocuklarınıza içinde ne olduğu belli olan, malzeme kalitesinin bilindiği mükemmel bir tatlı sunabilirsiniz.

Toplumumuza Osmanlıdan yadigar kalan yani bir saray tatlısı olarak günümüze kadar gelmiş revaninin en güzel, en özel ve en pratik tarifini sunacağız. Böylelikle siz de sevdiklerinize, ailenize, misafirlerinize bu sayede mükemmel tatlar ve sunumlar gerçekleştirebileceksiniz. İşte tam kararında revani tarifi…

Revani Malzemeleri ve Revani Yapılışı

Şerbetli tatlılar arasında yer alan bir tatlı olan mükemmel bir revani için gerekli olan malzemeler şunlardır: İşte size revani tarifi için gerekli liste:

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı kadar toz şeker
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 su bardağı kadar irmik
  • 1 su bardağı kadar un (kıvama göre arttırılabilir)
  • 1 su bardağı kadar yoğurt
  • Vanilin ve kabartma tozu

Tam kıvamında mükemmel ve leziz bir revani keki için gerekli olan tüm malzemeler bunlardır. Fakat revaninin servis edilmesi ve şerbetinin hazırlanabilmesi için de farklı, bu malzemelerden bağımsız olarak başka malzemelere de gereksinim duyulmaktadır. Şerbet hazırlanması için gerekli olan malzemeler ise şunlardır:

  • 2,5 su bardağı kadar toz şeker
  • Yarım limon
  • 3 su bardağı kadar su

Şerbet yapmak her ne kadar kolay gibi gözükse de aslında oldukça zordur. Çünkü şerbetin tam kıvamında olması, şerbetli tatlılar için oldukça önemlidir ve genel olarak yapılan tatlının tadına etki etmektedir. Bu sebeple şerbet hazırlamak için verilen ölçülerin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Revani tatlısının ayrıca sunumunda gerekli olan malzemeler de bulunmaktadır. Bu malzemeler, ağız tadına ve tercihe göre değişebilmektedir. Fakat yaygın olarak revani tatlısı sunumunda ek olarak hindistan cevizi kullanılmaktadır. İsteyen kişiler başka malzemelerle de revanilerini süsleyebilmektedirler.

Revani tatlısının yapılışına gelindiğinde ise işe öncelikle revani şerbetinin hazırlanması ile işe başlanmaktadır. Bunun için öncelikle; bir tencere içerisine malzemeler içerisinde yer alan 3 su bardağı su ile 2,5 su bardağı kadar toz şeker konulmakta ve ocağa alınarak kısık ateşe konulmalıdır. Yaklaşık olarak 30 dakika sonra kaynamış olan bu karışım içerisine limon suyu da eklenmelidir ve karışım, ılıması amacı ile ocaktan alınmalıdır. Şerbetin hazırlanmasından sonra ise sıra revaninin kekini hazırlamaya gelmektedir.

Revaninin kekinin hazırlanması için; derin bir karıştırma kabının içerisine malzemeler içinde yer alan 3 yumurta ve 1 çay bardağı kadar toz şeker eklenmelidir. Bu malzemeler bir mikser yardımı ile karıştırılmalıdır. Mikseri ya da elektronik bir karıştırıcısı olmayan kişiler ise oldukça hızlı hareketlerle toz şeker eriyinceye dek bir kaşık yardımı ile malzemeleri karıştırmalıdır. Şekerin tamamen erimesinden sonra ise karıştırılmış olan bu malzemelerin bulunduğu aynı kap içerisine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ, 1 su bardağı kadar yoğurt ile 1 su bardağı kadar olan irmik eklenmelidir ve tekrar karıştırma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu kısımda karıştırma işleminin mikser ile yapılmasının bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Burada önemli olan; tüm malzemelerin birbirinin içine girmesinin sağlanmasıdır ve tahta bir kaşık yardımı ile de bu işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Son olarak ise karıştırma işleminin sonlanması ile birlikte kap içine malzemelerden geriye kalan 1,5 su bardağı kadar un ve vanilin ile kabartma tozu da eklenmelidir. Bu malzemelerin de kap içine girmesinden sonra revani keki için karıştırma işlemi devam etmelidir.

Revani hamurunun konulabilmesi için fırına girmeye uyumlu bir kaba yani borcama ihtiyaç duyulmaktadır. Borcamı olmayan kişiler, bunun için kek kalıplarını da kullanabilmektedirler fakat düzgün görünümlü bir revani için borcam kullanılması daha uygun olmaktadır. Fırın ısısına dayanıklılığı bulunan bir kabın içi, hamurun piştikten sonra yapışmaması ve kaptan kolay ayrılması için yağlanmalıdır. Yağlama işleminin yapılmasından sonra revani hamuru, kap içerisine dökülmeli ve daha önceden 180 dereceye ayarlanarak ısıtılmış olan fırının içine sürülmelidir. Revani, yaklaşık olarak 30 dakika boyunca fırında kalmalıdır. Bu süre, kullanılan fırının ısıtma gücüne göre farklılık gösterebileceğinden dolayı kontrol edilmelidir ve pişince fırından alınmalıdır.

Pişen revani hamuru, fırından alınmalı ve ilk sıcaklığı üzerinden gittikten sonra oda sıcaklığına bırakılarak soğumuş olan şerbet, revaninin üzerine dökülmelidir. Revani keki kısa bir süre içerisinde tüm şerbeti içine çekecektir ve bu çekme işleminden sonra revani dilimlere ayrılmalıdır. Tüm bu işlemlerin sonunda revaniniz artık tek bir eksikle servise hazır hale gelmektedir. Bu eksiklik de sunumda kullanılacak olan malzemedir.

Revani sunumu farklı malzemelerle kişisel beğenilere göre, ağız tadına göre ve eldeki imkânlara göre değişebilmektedir.  Revanide yaygın olarak hindistan cevizi kullanılmaktadır fakat hindistan cevizi sevmeyen kişiler, fındık, ceviz, fıstık gibi malzemeleri toz haline getirerek de kullanabilmektedir. Ayrıca kimi kişiler revaninin yanında kaymakla da sunum yapabilmektedir.

Revaninin Püf Noktaları

Revani tatlısı yapımında dikkat edilecek olan çok fazla bir nokta yoktur fakat bu tatlıda en çok dikkat edilmesi gereken nokta; şerbetin yapımıdır. Çünkü şerbet, malzemeler yanlış kullanıldığında çok ağır ve yoğun ya da az kullanıldığında çok hafif ve sulu olabilmektedir. Bu nedenle, revanide kullanılacak olan şerbet tam kıvamında olmalıdır. Bunun için şerbet yapımında dikkat edilecek olan noktalar şunlardır:

  • Şerbete eklenecek olan limon; doğal limon olmalıdır ve asla limon suyu kullanılmamalıdır.
  • Şerbetin kıvamının olup olmadığını anlamak için tencere ocakta iken tencere içerisine kaşık sokulmalı ve alınan bir örnek el üstüne damlatılmalıdır. Bu işlem neticesinde eğer şerbette bir yayılma gözlemlenmiyor ise şerbetin kıvamı ideal ölçüde gerçekleşmiştir.

Şerbet dışında revani tatlısı yaparken dikkat edilecek olan noktalardan bir tanesi de tercih edilen fırın kabıdır. En iyi görselde revaninin yapılabilmesi için büyük ve düz bir fırın kabı kullanılmalıdır. Ayrıca önemli olan noktalardan bir tanesi de kekin pişmiş olmasıdır. Dolayısı ile revani hamurunun fırında olduğu sürede, 20. Dakika itibari ile kek kontrol edilmelidir. Bir bıçak yardımı ile pişen kek kontrol edilmelidir. Eğer batırılan bıçak geri çıkartıldığında hamur parçaları yada hamurun suyu gelmiyorsa o kek pişmiştir fakat bıçakta hamura ait parçalar varsa bu kekin biraz daha fırında kalması gerekmektedir.

En iyi görsele sahip revani tatlısı için bilinmesi gereken püf nokta; hindistan cevizinin altındadır. Çünkü revaniye en çok yakışan süsleme malzemesi hindistan cevizidir. Hindistan cevizi tozları, hindistan cevizinin kendisinin nedeni önerilmektedir. Bunun için bir hindde yardım ile bir hindistan cevizinden küçük bir parça alarak rendeleyebilirsiniz.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.