Orman Haftası

Orman Haftası Şiirleri,  Orman Haftası Dosyaları

Her yıl fidan dikim törenleri ve ormanların öneminin vurgulandığı Orman Haftası 21 Mart ile 26 Mart tarihleri arasında tüm yurtta kutlanır. Ağaç bayramı olarak da bilinir.

orman haftasıÜlkemiz orman varlığı itibariyle fakirleşen ve niteliksizleşen bir ülkedir. Tarım ve sanayi amaçlı orman alanı tahriplerinin yanı sıra orman yangınları nedeniyle de orman varlığımız günden güne cılızlaşmaktadır.

Nüfusumuzun büyük bir bölümü şehirlerde yaşamakta ve orman varlığımızı iyileştirmek için gerekli çabayı gösterememektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın fidanlama çalışmaları orman alanlarının ıslahı ve yıpranan bölgelerin yenilenmesi için en büyük çalışmalardır. Bununla birlikte artan tüketim ve enerji yatırımlar nedeniyle akciğer deposu ormanlarımız geri dönülmesi zor zayiatlar vermektedir.

Orman haftasında çocuklara ormanların yararları, onlara neden ihtiyaç duyduğumuz ve orman varlığımızı nasıl iyileştirebileceğimiz konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yapılır, öğrenciler eliyle fidanlar diktirilir.  Amaç ağaç sevgisini tüm yurt sathına yaymak ve karşılık beslemeden bize yarar sağlayan ağaçların ne derece insan hayatı için önemli olduğunu öğretmektir.

Geçmişten günümüze orman haftası kutlamaları bilinçlendirme ve farkındalık yaratma konusunda faydalı olmuş ve meyvelerini de vermektedir. Yeni yetişen nesiller ağaçları ve doğayı sevmektedir. Fakat doğa sevgimiz ile tüketim alışkanlıklarımız arasında şiddetli bir çatışma vardır. Çağımızın sorunu olan israf, gereksiz yere ağaçların kesilmesine ve orman açısından fakirleşmemize neden olmaktadır. Fazladan tüketilen her enerji, enerji yatırımları için doğal alanların tahrip edilmesi, fazladan tüketilen kağıtlar, ağaçların kesilmesi anlamı taşımaktadır.

Ağaçlar, yetiştirilmesi zaman alan, kesildiğinde yerine konması için on yıllar geçen bitkilerdir. Maalesef piknik ateşi, araçla geçerken yol kenarına bırakılan bira şişesi kırıkları ve verimsiz tarım arazilerinin alanının genişletilmesi gibi basit sebeplerle çıkan yangınlar onlarca yılın emeğini bir çırpıda yok etmektedir. Bu konuda herkes birbirini öğütlese de iş başa düşünce ihmalkarlığımız ortadadır.

Aynı konu maden ve enerji yatırımları ile ilgilidir. Her ne kadar okullarda ormanın ne derece önemli olduğu, korunması için ne derece özenli davranılması gerektiği öğretilse de okul sıralarında bunları öğrenen çocuklar mezun olunca para ve kariyer için çevre değerlerini kolaylıkla hiçe sayabilmektedirler.

orman haftası kutlamaBu yönüyle ormanlarımız bilinçsizliğin ötesinde menfaatler uğruna katledilmektedir. Kendi evini önüne ağaç dikecek kadar doğayı seven kişiler, başka yörelerde gözünü kırpmadan ağaç katliamı yapabilmektedir.

Eskiden beri devletimizin orman ile ilgili kanunları gayet sıkıdır. Bir ağaç kesmenin mevzuatta ciddi cezaları vardır. Fakat aynı mevzuata göre binlerce ağaç sorgusuz sualsiz kesilebilmektedir. Ormanlar oksijen üreten, mantar, çam fıstığı, kereste ve rekreasyon açısından fayda sağlayan varlıklardır.

Hiç şüphesiz ki halkımızın ormana olduğu kadar enerji ve doğal kaynakların işlenmesine ihtiyacı vardır. Fakat yapılan işlemlerde bir bölgede yaşayanlar ormanın nimetlerinden mahrum kalmasına, bir başkalarının da yapılacak yatırımdan gelir etmesine yol açtığı müddetçe orman üzerinden yürütülen anlaşmazlıkların bir sonuca ulaşmayacağı açıktır.

Orman Haftası Dosyaları

Orman Haftası Şiirleri

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.