Okullarda serbest kıyafet uygulaması başlangıcı

Bir çok internet sitesinin kılık kıyafette devrim başlığı ile yayımladığı MEB’in

öğrencilereyönelik kıyafet düzenlemesini içeren yönetmelik, 27 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmeliği görmek için tıklayınız

MEB, okullarda öğrenim gören öğrencilerin kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliği tümden değiştirdi. Yeni düzenlemeye göre okullarda öğrenciler belirli sınırlar dahilinde istedikleri kıyafetleri giyebilecek. Bu düzenleme bir sonraki eğitim öğretim yılında yürürlüğe girecek. Ancak imam hatiplerdeki kız öğrenciler, ortaokul ve lisede başörtüsü takabilecek ve bu düzenleme 27 Kasım yani bugün itibariyle yürürlüğe girdi

Yeni Yönetmelik neler hangi düzenlemeleri getiriyor?

Bazı sınırlamalar dışında; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

O sınırlamalar şu şekildedir:

Öğrenciler;

a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,

b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,

c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,

ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,

d) Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,

e) Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.

Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde Temel İlkeler Nelerdir?

(1)-Sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

(2) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.

(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.

(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.

(6) Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.

(7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.

(8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.

Hangi yaptırımlar uygulanacak?

Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; lise öğrencilerine 19/1/2007 tarihli ve 26408 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

“Okullarda serbest kıyafet uygulaması başlangıcı” üzerine bir yorum

  1. ya bence olmasın kim hangi okulda okuduğu belli olmaz okula girip çıkan da bellli olmaz bence kötü oldu gibi .

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.