Okullarda bit salgını ile mücadele

OKULLAR VE BİT SALĞINI

            Ülkemizin genç bir nüfusa sahip olması nedeniyle okullarımızdaki öğrenci sayısı oldukça fazladır. Milli Eğitim Bakanlığı her yıl derslik sayısını arttırmasına rağmen, yine de sınıflardaki öğrenci mevcudu kalabalık. Hiç şüphesiz kalabalık sınıflardaki eğitim istenilen düzeyde başarının önünde engel teşkil etmekte. Peki, yalnıza eğitim mi?

bit salgını      Sınıflardaki yoğunluk hijyen problemini de beraberinde getirmekte ve bu durumda toplu hastalıklara davetiye çıkarmakta. Bahsedeceğimiz konu bir hastalık mıdır bilinmez ama ismi küçük etkisi büyük bir hayvan konusunda sizleri bilgilendirmek istedik. Bu hayvanın ismi Bit.

Ülkemizde bit sabunu ve şampuanı gibi temizlik ürünlerinin her evde bilinir duruma gelmesiyle beraber okullar ve bit salgını daha az karşılaşılan bir düzeye indi. Ancak zaman zaman okullar ve bit salgını gündeme gelebiliyor. Bu konunun tamamen gündemden kalkması için ailelerin çok daha bilinçli olması gerekiyor.

Şimdinin büyükleri bir zamanın küçük afacanları, okul yıllarında tırnak ve saç kontrollerinin yapıldığını anımsayacaklardır. Yapılan bu uygulama her ne kadar tuhaf gelse de çocuklar için tırnak kesme kültürü kazandıran bir uygulamadır.

Gelelim Biti tanımaya:

Bit, oldukça küçük ve seri hareket edebilen bir canlıdır. En büyük özeliği çok hızlı üremesi ve nüfusunu arttırabilmesidir. Saçlar genellikle bilinen yuvası olsa da elbiselerde ve göğüs, sakal kıllarında da yaşayan türleri de vardır. Yumurtalarına da sirke denilir ve küçük beyaz taneler şeklindedir. Çok kısa sürede yumurtadan çıkar ve başınıza problem olmaya başlar.

Bitlerin yaşam alanları oldukça geniştir. Kuşlarda, yırtıcı, memeli, kemirgen ve toynaklı birçok hayvanda asalak olarak yaşayabilirler. Bilinenin aksine pislikten oluşan bir canlı değil tam aksine temiz saçı daha çok seven canlılardır. Ortalama yedi gün ömrü vardır ama çok çabuk ürediği için aylarca kafanızda kalabilir ve size hayatı zindan edebilirler.

Bit saçımıza geldiğinde en büyük belirtisi kaşıntı ve deride kızarıklıktır. Çok kaşımaya bağlı olarak yaralarda oluşacaktır.

Peki, Bitten nasıl kurtulabiliriz?

Öncelikle çocuğunuzun başında Bit gördüğünüzde paniklemeyin ve bu durumu gizlemeyin. Çocuğunuzun sınıf öğretmeni ile durumu konuşun ve tüm sınıf olarak gerekli tedbirleri alın. Eczaneden alacağımız Bit ilacını kavuzun da belirtildiği gibi kullanın. Uygulamada titiz davranmazsanız netice alamazsınız. Unutmayın rakip küçük ama güçlü. Yalnızca saç temizliği ile problemi çözemezsiniz. Başarı için genel temizlik şarttır yani evdeki tüm bireyler aynı ilacı kullanmalı. Evdeki tüm elbiseler, iç çamaşırları, havlular, yastık ve yorganlar 60 derecede yıkanmalı. Çocuklarınızın saçlı oyuncaklarını da yıkamalı, yıkayamıyorsanız hava almayan poşette en az 15 gün muhafaza etmelisiniz. Ya da derin dondurucuda 24 saat bekletebilirsiniz. Yıkanması güç olan halı, battaniye, yolluk gibi eşyalar da elektrikli süpürge ile iyice temizlenmeli. Saç fırçaları ve taraklar kaynatılmalı ve dezenfekte edilmelidir.

Bit taraklarını da kullanmanızı öneririz. Kız öğrenciler için Bit tokası, erkek öğrenciler için Bit rozeti de tedbir için kullanılabilir. Bir hafta yoğun bir mücadele gerektiğini unutmayın.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.