Okul Puanı LGS’yi etkiliyor mu?

Sık Sorulan sorular: Okul Puanı LGS’yi etkiliyor mu? Okul puanı lgs yi nasıl etkiliyor? Okul puanı lgs de etkili mi?  okul puanı lgs yi nasıl etkiliyor 2020

OKUL ORTALAMASI LGS PUANINI ETKİLER Mİ?

Okul puanının LGS üzerinde etkisi bir çok adayın en çok merak ettiği konulardan biridir. Öğrencilerin, geleceğe attığı önemli bir adım olan LGS, TEOG sınavının 3 yıl öncesinde kaldırılmasından sonra yapılmaya başlanmış liselere giriş sınavıdır. Her yıl 2 oturum şeklinde yapılan sınav, aynı gün 09:30 ve 11:30 saatlerinde yapılmaktadır. LGS sınavında sabah oturumunda öğrencilere sözel alanda sorular yöneltiliyorken, öğlen oturumunda ise sayısal alanda sorular yönetilmektedir.

Bu yıl merkezi sınavın tarihi 7 Haziran 2020 Pazar olarak belirlendi. Adaylar 50 sözel sorusu, 40 sayısal sorusu olmak üzere 90 sorudan sorumlu tutulacak. Merkezi sınavla ilgili başvuru tarihleri henüz netleşmese de, sınav başvurusunun elektronik ortam üzerinden yapılacağı biliniyor. Tüm bunlar kesinlik kazanmışken, okul puanının LGS üzerinde etkisi söz konusu olup olmadığı adayların merak ettiği konuların başında geliyor.

Okul puanının LGS üzerinde etkisi normal durumlarda yoktur. Ancak birden fazla adayın merkezi sınavda aynı puanı alması ve aynı okulu tercih etmeleri söz konusu olduğu durumlarda, okul puanının LGS üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bu durumda adayların belli başlı durumları göz önünde bulundurulur. Alt başlıklarımızda bu konulara yer vereceğiz.

Sınavla öğrenci alan liselerin MEB tarafından belirlenen kontenjanlarına LGS sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır. Sınav puanının eşitliği durumunda sırasıyla;

  • Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,
  • 8’inci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
  • 7’nci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
  • 6’ncı sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
  • 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,
  • Tercih önceliğine,
  • Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

Okul Başarı Puanı Üstünlüğü

Okul puanının LGS üzerinde etkisi hususunda bakılan ilk özel durum okul başarı puanı üstünlüğüdür. Merkezi sınav sonucuna göre eşit puanı alan kişiler aynı yeri tercih etmişler ise, kontenjanlarda öne geçecek kişinin belirlenmesi için, okul başarı puanı üstünlüğüne bakılır. Örneğin sınavda 435,5402 almış iki aday varsa ve Çankırı Fen Lisesini tercih etmişlerse bu durumla okul puanları incelemeye alınır. Okul başarı puanı, öğrencilerin sınıflardaki başarısına göre belirlenen bir puandır.

Okul başarı puanı, 6, 7 ve 8. Sınıfın aritmetik ortalaması alınarak yapılır. Bu hesaba göre 6. Sınıfta 90, 7. Sınıfta 85, 8. Sınıfta 92 ortalaması ise bu üç ortalama puanı toplanır ve sonuç 3 ‘e bölünür. Bu hesaba göre adayın okul başarı puanı 89 olarak kayıtlara geçer. Diğer adayın ise okul puanının 88 olduğunu varsayalım. Merkezi puan eşitliği durumunda okul başarı puanı 89 olan aday, 88 olan adaya göre öncelik hakkı kazanır ve kontenjana yerleştirilir.

8. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı Üstünlüğü

Merkezi sınav sonucuna göre eşit puanı alan kişilerin okul puanının LGS üzerinde etkisi hususunda ikinci önemli özel durum 8. Sınıf Yıl Sonu Başarı (YBP) puanıdır. Buna göre okul başarı puanı da eşit olan adayların 8. Sınıf Yıl sonu başarı puanına bakılır. Örneğin ; 435,5402 puanı almış aynı iki kişinin 2.olarak 8. Sınıf ortalaması baz alınır.

Yıl sonu başarı puanı 1. Dönem ve 2. Dönem not ortalamasının aritmetik ortalaması alınır. Örneğin ; 8. Sınıf 1.dönemi 86, 2.  Dönemi 88 olan bir öğrencinin 8. Sınıf Yıl Sonu başarı puanı 87’dir. Yine bu şartlar üzerinden hesaplanmış 86 yıl sonu başarı puanı olan kişiye göre öncelik hakkı kazanır ve tercihine yerleşir.

7. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı Üstünlüğü

Merkezi sınav sonucuna göre eşit puanı alan iki kişinin okul puanının LGS üzerinde etkisi hususunda üçüncü bakılan durum ise 7. Sınıf yıl sonu başarı puanıdır. Örneğin; iki kişinin sınavdan 435,5402 puanı aldığını varsayalım. İkisi de ilk tercih olarak Çankırı Fen Lisesini tercih etmiş olsun. Bu iki kişinin okul puanları ve 8. Sınıf yıl sonu başarı puanı eşitse, 3. Olarak bakılacak özel durum ise 7. Sınıf yıl sonu başarı puanına bakılmasıdır.

7.sınıf yıl sonu başarı puanı, 1. Dönem ile 2. Dönemin dönem sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. Örneğin; adayın 7. Sınıf 1.dönem başarı puanı 84, 2. Dönem başarı puanı 82 ise o kişinin 7. Sınıf yıl sonu başarı puanı 83 bulunur. Diğer adayın başarı puanının da 80 olduğunu varsayarsak, bu durumda kontenjan hakkı 83 puana sahip olan adayın olur.

6. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı Üstünlüğü

LGS sınav sonucuna göre eşit puanı alan iki kişi için okul puanının LGS üzerinde etkisi bulunmaktadır. Merkezi sınavla ilgili eşit puanı almış iki kişinin 435,5402 puanı aldığını varsayalım. Yine bu adaylar, Çankırı Fen Lisesini tercih etmiş olsun. Okul başarı puanları, 8. Sınıf yıl sonu başarı puanı, 7. Sınıf yıl sonu başarı puanı hepsi eşit olduğunu düşünelim.

Bu durumda 4. Önemli husus olarak, 6. Sınıf yıl sonu başarı puanı   incelemesi gelir. 6. Sınıf yıl sonu başarısı 1. Dönem ve 2. Dönemin dönem ortalaması alınarak belirlenir. 6. Sınıfın 1. Dönemi ortalaması 90, 2. Dönemi ortalaması 82 olan bir adayın yıl sonu ortalaması 85 olarak belirlenir. Diğer adayın yıl sonu başarı puanının 84 olduğunu düşünürsek, 85 puana  sahip aday kontenjana yerleştirilir. Adayların yıl sonu başarı puanları eşitse diğer özel durum incelenir.

8. Sınıf Yıl Sonu Devamsızlık Sayısı Üstünlüğü

Merkezi sınav sonucuna göre aynı puanı almış kişiler için okul puanının LGS üzerinde etkisi bulunmaktadır. Buna göre adım adım kontenjana yerleştirmek adına çalışmalar yapılmaktadır. Aynı puanı almış kişilerin okul başarı puanı ve 6 -7 – 8. Sınıf yıl sonu başarı puanının da eşit olması durumunda 5. Özel durum olarak 8. Sınıf yıl sonu devamsızlık sayısına bakılır. Buna göre iki adayın 435,5402 puanı aldığı örneğini vermiştik.

Tüm puanları eşit olanların adayların yıl sonu devamsızlığına bakılır. 8. Sınıf yıl sonu devamsızlığı 1. Ve 2. Dönemin dönem sonunda ortalaması alınarak karar verilir. 1. Dönemde 6, 2. Dönemde 9 gün devamsızlığı olan adayın yıl sonu devamsızlığı 7,5 gündür. Diğer adayın ise aynı şekilde hesaplanarak yıl sonu devamsızlığının 10 olduğunu düşünelim. Bu durumda 7,5 gün devamsızlığı olan diğer adaya göre üstün olduğuna karar verilir ve okula yerleştirilir.

Tercih Önceliği

LGS sınavı yerleştirmesinde aynı puanı almış kişiler için özel durumlar söz konusudur. Bu durumlardan biri de tercih önceliğidir. Okul puanının LGS üzerinde etkisi iki kişinin eşit başarı puan olması durumunda sonuçsuz kalabilir. 6,7,8. Sınıfın yıl sonu başarı puanı eşit olması ve devamsızlığın aynı olduğu nadir durumlarda tercih önceliği baz alınır. Yine verdiğimiz örnek üzerinden gidecek olursak iki kişinin 435,5402 puanını olduğunu düşünelim.

Aynı yeri tercih eden kişiler ile ilgili okul puanları ve devamsızlığı belirleyici olmamışsa tercih önceliği olan okulu kazanır. Örneğin; iki adayın Çankırı Fen Lisesi tercihine yerleştirilmesi yapılacak ise ve adaylardan birinin 6. Birinin 7. Tercihi ise bu durumda 6. Tercihi olan aday okula yerleştirilir.

Öğrencinin Doğum Tarihinin Üstünlüğü

Merkezi sınav sonucuna eşit olan adaylarda belirleyici bir unsur bulunamadığı durumda ise, son olarak adayın doğum tarihi küçük olan okulu kazanır. Okul puanının LGS üzerinde etkisi belirleyici olmaz ise, 6 -7-8. Sınıf yıl sonu başarı puanına bakılır. Sonuç vermediği durumlarda sırasıyla devamsızlık ve tercih önceliği göz önünde bulundurulur.

Nadir olarak adaylar da eşitlik çıkması durumunda ise son çözüm olarak doğum tarihi incelir. Yine örnek üzerinden gidecek olursak iki kişinin 435,5402 puanını aldığını düşünelim. Adayların Çankırı Fen Lisesine 3. Tercih olarak başvurduğunu varsayalım. Her şeyin eşit olması halinde doğum tarihleri incelemeye alınır. Buna göre adayın birinin doğum tarihi 22.03.2005 diğerinin ise 23.04.2005  olduğu belirlenmişse, bu durumda adaylardan 23.04.2005 doğumlu olan aday kontenjan hakkı kazanır. Doğum tarihinde sisteme göre küçük olan aday okul hakkını kazanmaktadır.

Sonuç olarak ; okul puanının LGS üzerinde etkisi normal şartlarda bulunmamaktadır. Adaylar tercih süresinde LGS sonuç puanına göre kontenjanlara yerleştirilir. Ancak istatistiksel olarak aynı puanı alan kişiler için, özel bir durum oluşturulmuştur. Adaylar aynı puanı almışsa yukarıdaki verilerle kıyaslanarak önceliği bulunan aday belirlemeye çalışılır. Önceliği belirlenen aday diğer adaylardan ayrıldığında kontenjan hakkı kazanır ve okula yerleştirilir. Diğer adaylar ise alt tercihi bulunuyorsa o tercih üzerinden değerlendirmeye alınır.

Özetle ; okul puanının LGS üzerinde etkisi normal şartlarda bulunmamaktadır.

Adaylar tercih süresinde LGS sonuç puanına göre kontenjanlara yerleştirilir. Ancak istatistiksel olarak aynı puanı alan kişiler için, özel bir durum oluşturulmuştur. Adaylar aynı puanı almışsa yukarıdaki verilerle kıyaslanarak önceliği bulunan aday belirlemeye çalışılır. Önceliği belirlenen aday diğer adaylardan ayrıldığında kontenjan hakkı kazanır ve okula yerleştirilir. Diğer adaylar ise alt tercihi bulunuyorsa o tercih üzerinden değerlendirmeye alınır.

8. Sınıf diploma puanın LGS puanına hiç bir etkisi yok. Veya 6.7.8.sınıf yıl sonu başarı puanlarınızın da LGS puanına etkisi yok. Bunlar ancak aynı puanı alan ve aynı yeri tercih eden öğrencileri belirlemek için kullanılıyor.

Bir örnek:

Ali’nin LGS puanı : 478,654 Okul Başarı Puanı (OBP):  90

Ayşe’nin LGS puanı: 478,654  Okul Başarı Puanı (OBP):  88

Ali ve Ayşe aynı anda Yahya Akel Fen Lisesi ni tercih ettiklerini varsayalım. İkisinin LGS puanı eşit olduğu için  OBP bakılacak. Bu durumda Ali’nin OBP daha yüksek olduğu için Ali bu okula yerleşecek. Bu iki adayda OBP’lerde eşit olsaydı 6.7.8.sınıf yıl sonu başarı puanlarına bakılacaktı. Onlarda eşit ise sırasıyla;

  • 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,
  • Tercih önceliğine,
  • Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.