Niçin cumhuriyet bayramını kutluyoruz?

Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti idi. Osmanlı devleti o zamanda yapılan 1. Dünya Savaşı’nda yenildi. Savaşı kazanan devletler yurdumuza girdi. Her yeri işgal(ele geçirmek) ettiler.

Mustafa Kemal yurdumuzu ele geçiren düşmanları yurdumuzdan kovabileceğine inanıyordu. Bu nedenle 19 Mayıs 1919’da Samsun’a giderek Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Erzurum ve Sivas’ta toplantılar(kongreler) yaptı. Birlik içinde olup el ele verirsek düşmanı yurdumuzdan atacağımızı halka anlattı ve halk Atatürk’e inandı, güvendi.

23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’sini açtı. Böylece Kurtuluş Savaşı daha planlı bir şekilde yönetildi. Savaş bittiğinde (Kurtuluş Savaşı) tüm yurttan düşmanı kovduk.

Mustafa Kemal ülke yönetimi için en iyi yönetimin Cumhuriyet yönetimi olduğuna inanıyordu. Bu nedenle halkın meclisi olan TBMM’ne bir yasa teklifi vererek yeni yönetim şeklimizin cumhuriyet olmasını istedi.

29 Ekim 1923’te kabul edilen bu teklifle cumhuriyet kabul edildi ve yeni bir devlet kuruldu. Bu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti oldu. Mustafa Kemal yönetim şekli cumhuriyet olan bu devletin ilk cumhurbaşkanı oldu. Bu tarihten sonra da her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanılmaya başlandı.

Atatürk cumhuriyetin ilanından sonra her alanda çeşitli yenilikler yaparak devletimizin her alanda gelişmesini, çağdaşlaşmasını sağlamıştır. Bizler Türk evlatları, Türk vatandaşları olarak Ata’mızın yolunda daima yürüyerek devletimizi en gelişmiş devletler seviyesine getireceğiz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.