Nato Günü Nedir? Nato Günü ne zaman?

nato günü - KopyaNato Günü

Devletler arası politikalarda haklı, doğru, ahlaki gibi kavramlar yerini devletlerin menfaatleri ve kimin daha güçlü olduğuna bırakmıştır. Güçlü devletler,ortak menfaatler doğrultusunda birlikte hareket etmeyi başarabilen devletler güç birliği yapıp, nispeten daha zayıf devletler üzerinde hükümranlık kurabilmektedir.

Birinci ve ikinci dünya savaşları böylesine güç birliği yapmış devlet blokları arasında yapılmış ve sonuçları oldukça ürkütücü olmuştur. Atom bombasının icadı insanoğlunun birbirine ne derece geri döndürülemez hasarlar verebileceğini göstermiştir.

İkinci dünya savaşından sonra benzer savaşların yaşanmasını önlemek, en azından aniden bastıracak korkutucu bir savaş dalgasına karşı birlikte hareket etmek isteyen bazı ülkeler (Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa, İngiltere, İzlanda, Hollanda, Belçika, İtalya, Danimarka, Norveç ve Portekiz) Kuzey Atlantik Anlaşması anlamına gelen  NATO’yu (North Athlantic Traty Organization) kurarak o zamanın fevkalade güçlü bir ülkesi olan Sovyetler Birliği ve bağlaşıklarına karşı yardımlaşma ve dayanışmada bulunmak üzere kurdular.

Kuruluş tarihi 1949 olan NATO’ya ülkemiz 1952 yılında üye olmuştur. Her yıl 4 Nisan tarihi Nato Günü olarak kutlanmaktadır.

Örgütün kuruluş amacı Sovyetler Birliği tehlikesine karşı ortak tavır almak olsa da yıllar geçtikçe ve yeni devletler katıldıkça misyonu genişlemiş zamanında Sovyetler Birliği ile müşterek hareket eden ülkelerin katılımıyla dünyanın en güçlü organizasyonlarından biri haline gelmiştir.

NATO’nun çalışma prensibi üye olan bir devlete herhangi bir devletten saldırı olduğunda üye olan tüm devletlerin birlikte bunu bertaraf etmesidir. Dünyanın güçlü ülkelerinin bu örgüte dahil olması caydırıcılık ve barışın devamlı olması açısından ciddi bir güvence oluşturmaktadır.

NATO, Nato Konseyi, Sektreterya ve Askeri Komite olmak üzere üç önemli organ ile işlevlerini yürütür. Nato konseyini bu teşkilata üye olan devletlerin dış işleri başkanları veya bunların yerine göndereceği temsilciler oluşturur. Nato Genel Sekreteri başkanlığında toplantı yaparak gündemdeki stratejik, askeri,sosyal veya ekonomik konular arasında görüş alışverişi yaparak kararlar alırlar.

Askeri Komite ise savunma sorunlarının görüşüldüğü ve üye devletlerinin genel kurmay başkanlarınca oluşturulan komite olup Nato Konseyinin altında görev yapar.

Ülkemizin bu enli etkili ve güçlü bir organizasyonda yer alması istikrarsız komşularımız ve hadsiz emelleri bulunan Rusya gibi bir devlete komşu bulunmamız dolayısıyla bizim için önemli bir güvence kaynağı oluşturmaktadır.

Son yıllarda ülkemiz NATO faaliyetlerinde etkin bir şekilde rol almakta ve etkin bir rol almaktadır. Ayrıca çevre ülkelerdeki iç savaşlar, terör sorunları, göç sorunları gibi konularda NATO’nun desteği ile ülkemiz dik durmaktadır.

4 Nisan Nato Günü dolayısı ile yapılan etkinlikler ülkemizin saygınlığını bir kat daha artırmaktadır. Bununla birlikte ülkemizin Nato benzeri güçlü başka teşkilatlarda da yer alması gerektiği veya bunların kuruculuğuna ön ayak olması gerektiği de açıktır. Komşu ülkelerimizdeki iç huzur ve toprak bütünlüğü meseleleri ülkemizi de ilgilendirmektedir. Yaşanan veya yaşanacak kaos ve krizleri önleme/engelleme açısından başka bölgesel teşkilatların kurulması (Türk Birliği, İslam Askeri Teşkilatı gibi.) önem arz etmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.