Mutlu Çocuklar Yetiştirmek İçin 7 Öneri

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek İçin 7 Öneri

Bütün anne-babaların en büyük arzusu elbette mutlu çocuklar yetiştirmek ve çocuklarının mutlu bir hayat sürdürmesidir. Bunun için, maddi ve manevi bütün fedakarlıkları göstermeye hazırdırlar. Birçok anne-baba, çocuklarının mutlu ve başarılı bir hayat yolculuğuna çıkabilmesi adına, tüm imkanlarını ortaya dökerler. Fakat çocukların mutluluğu için genellikle yapılan en büyük hata, onların anlık mutluluklarla tatmin edilmesi, kalıcı ve uzun mutlulukları ve başarıları yakalamaları için hayata hazırlanamamasıdır.

Aslında çocuklara mutlu olmayı öğretmek mümkündür. Tabi önce anne-babaların mutlu ve üretken olmayı bilmesi gerekiyor ki, çocuklarına bunu öğretebilsinler. Öncelikle bilinmelidir ki mutluluk varılacak bir hedef değildir. Hayat yolunda yürürken, çok küçük şeylerle bile mutlu olmak mümkündür. Gökyüzündeki bir grup bulut, yürüdüğümüz yolun kenarında açan bir demet papatya, duyduğumuz bir şarkı, bir çocuk gülümsemesi, bir kuzu sesi, insanı o anlığına mutlu etmeye yeter kimi zaman.

Çocukların duygusal ve psikolojik gelişimi açısından, çok küçük şeylerle mutlu olmayı öğrenmeleri önemlidir. Mutlu çocuklar yetiştirmek için şu yollar izlenebilir;

1-) Teşekkür Etmeyi Öğretin
Şükran duygusu gelişmiş çocuklar, hayata daha pozitif bakmayı, insanların ve imkanların kıymetini bilmeyi de öğrenirler. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren teşekkür etmeyi öğretmek gerekir. En basitinden, yemekten sonra “Ellerine sağlık, teşekkür ederim anneciğim” demeyi bilmeliler. Kendileri için yapılan veya alınan şeylerin kıymetini bilen çocuklar, insanların da kıymetini bilecek, böylece hayata daha pozitif bakabileceklerdir.

2-) Mutlu Çocuklar Yetiştirmek Paylaşmayı Öğretmekten Geçer
Çocukların empati duygularını geliştirebilecek en güzel şey, paylaşmayı bilmeleridir. Çocuklar en çok rol-model yöntemi ile öğrenirler. Anne-babalarından ve büyüklerinden gördüklerini taklit ederek hayata hazırlanırlar. Bu açıdan bakıldığında, paylaşmayı bilen, insanlara karşılıksız iyilik yapan ebeveynlerin çocukları, ailelerinden bunu öğrenecek ve hayatlarında tatbik edebileceklerdir. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren, oyuncaklarınız paylaşmayı, ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi öğretmek gerekir. Unutulmamalıdır ki karşılıksız vermek, mutluluğa açılan en önemli kapılardan biridir.

3-) Sorumluluklar Verin
Çocuklara, gelişim dönemlerine uygun olarak sorumluluklar verilmelidir. Odasını toplamak, kıyafetlerini kendisi giymek, bakkaldan ekmek almak, çiçekleri sulamak, sofraya tabakları getirmek gibi ödev ve sorumluluklar, çocukların yaşlarına uygun olarak verilmelidir. Anne-babasına ve başkalarına bağımlı bir hayat sürdürmelerini istemiyorsak, sorumluluk almayı çocuklarımıza mutlaka öğretmeliyiz.

4-) Başarmalarına da Başarısız Olmalarına da İzin Verin

Çocukların deneme-yanılma yolu ile öğrenmelerine imkan tanıyın. Onların başarabilecekleri görevleri yerine getirmelerini sağlayarak, özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olun. Diğer taraftan da başarısız olmaları için de ortam oluşturun. Başarısızlıklar karşısında pes etmemeyi öğrenmeleri önemlidir. Başarısız olduklarında onları, başarmaya teşvik ederek motive edin. Risk almayan çocuklar, başarıya da ulaşamazlar. Bırakın riskler alsınlar ve kendi seçimlerinin karşılığını yaşasınlar.

5-) Mutlu Olmaları İçin Ortam Hazırlayın
Mutlu anne-babaların çocukları da mutlu olacaktır. Çocukların en büyük ihtiyacı sevgi ve ilgidir. Çocuklarınıza, onları sevdiğinizi gösterin ve onlarla birlikte geçireceğiniz bir zaman dilimi ayırın. Çocuklarınızla kaliteli zamanlar geçirin. Kaliteli zamandan kasıt, birlikte televizyon izlemek veya aynı odada bir arada bulunmak değildir. Çocuğun da mutlu olacağı aktiviteler yapmaktır. Onların da istek ve önerilerini göz önünde bulundurarak, birlikte eğlenceli aktivitelerde bulunun. Böylece çocuk kendisinin önemli ve değerli olduğu duygusunu hissedecektir.

6-) Onları Övün
Benlik saygısı, mutlulukla doğrudan ilişkilidir. Sadece başarı yakaladıklarında övgüde bulunulan çocukların benlik saygıları gelişmez. Tam aksine bu onların özgüven ve benlik gelişimlerine zarar verebilir. Sonuç ne olursa olsun, onların çabalarını da övmekten geri durmayın. Çocuklarınıza, onları sadece başardıklarında değil, asıl kendileri oldukları için sevdiğinizi ve değer verdiğinizi hissetsinler.

7-) Mutlu Çocuklar Yetiştirmek İçin İlişkiler Kurmalarına Olanak Tanıyın
Onlara, akrabalar, komşular ve arkadaşları ile güzel ilişkiler kurabilecekleri ortamlar hazırlayın. Bireyin en önemli ihtiyaçlarından biri de, toplum içinde saygı görmek ve kendini kabul ettirmektir. Onlara bu imkanı tanıyın. Arkadaşlarını ve arkadaşlarının ailelerini eve davet etmelerine izin verin. Gerektiğinde siz de arkadaşlarından gelen davete icabet edin. Elbette iyi-kötü insanları ayırt ederek bu tür ilişkiler kurmak önemlidir.

Çocuklarımızın mutlu ve başarılı bir hayat sürdürmeleri için bütün bu saydıklarımız önem arz eden şeylerdir. Canımızı vermeye hazır olduğumuz çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için ilk önce kendimizi eğitmeli, sonra onlara iyi birer model olmalıyız. Mutlu çocuklar yetiştirmek için, fedakarlıkta bulunmak, anne-baba olmanın sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmek gerekir.

Etiketler; Mutlu Çocuklar Yetiştirmek, Başarılı Çocuklar Yetiştirmek, Mutlu ve Başarılı Çocuklar, Başarılı Çocuklar, Mutluluk

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.