Meyve Ve Sebzelerin Yetişme Koşulları

MEYVE VE SEBZELERİN YETİŞME KOŞULLARI

Tarıma elverişli sınırlı ve belirli toprak parçasına tarla, tarlalarda ürün yetiştirilmesine tarım denir. Tarımı çiftçiler yapar.

Meyve ve sebzelerin suya, güneşe ve beslenmeye ihtiyaçları vardır. Fakat hepsinin ihtiyaç duyduğu ısı ve su miktarı farklıdır. Buğday ilkbahar döneminde filizlenmek ve büyümek için yağış ister. Yaz döneminde ise olgunlaşmak için kurak ve sıcak bir ortam ister. Elma, armut, patates gibi sebze ve meyveler soğuk hava şartlarına dayanıklı olduğu için ülkemizin pek çok yerinde yetişebilir. Domates ılık ve sıcak her yerde yetişir.

Meyve ve sebzeler toprakta farklı yerlerde ve şekillerde yetişirler. Bazı meyve ve sebzeler toprağın altında bazıları ise toprağın üstünde yetişirler. Patates, havuç, turp, sarımsak, soğan toprağın altında yetişir. Domates, biber, patlıcan kavun karpuz çilek ise toprağın üzerinde yetişir. Portakal, elma, ceviz ve kiraz gibi meyveler ağaçta yetişirler. Buğday, arpa, mısır, yulaf gibi tahıllar tarlada yetişir. Nohut mercimek ve kuru fasulye gibi bakliyatlar da tarlada yetişirler. Domates ,biber, salatalık gibi sebzeler hem tarlada hem bahçede yetişirler. Sebze ve bazı meyveler soğuk hava şartlarından korumak için seralarda ve plastik örtülerin altında da yetiştirilebilir.

Sebze ve meyvelerin tohumları toprağa ekilir veya fideleri toprağa dikilir. Toprak belirli aralıklarla sulanır ve ürün vermesi sağlanır. Bitkilerden iyi verim almak için sulama, gübreleme, budama ve ilaçlama gibi işlemler yapılır.

Bitkilerin yetişmesinde iklim koşulları önemlidir. Her meyve ve sebze istenilen yerlerde yetiştirilemez. Yetiştirilse bile istenilen verimlilik alınamaz. Meyve ve sebzeleri iklimine uygun yerlerde yetiştirmeliyiz. Sebze ve meyvelerin yetiştirildiği iklim koşullarını şöyle sıralayabiliriz:

* Zeytin, kışları ılık ve yağışlı, yazların sıcak ve kurak geçtiği yerlerde yetişir.

* Çay, her mevsim yağışlı ve nemli kışların ılık geçtiği yerlerde özellikle Rize ve yöresinde yetişir.

* Portakal, mandalina ve muz gibi meyveler, kış mevsiminin ılık ve yağışlı, yaz mevsiminin ise kurak geçtiği yerlerde yetişir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.