Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metrekare çoğu alanda kullanım sağlanan bir uzunluk ölçüsü birimi olarak adlandırılabilir. Metrekare hesaplama yöntemleri bulunmaktadır. Öncelikle, metrekare nasıl hesaplanır? Sorusunu yanıtlayacak olursak, odalarının ölçümlerinde evde eşyaların kapladıkları ve bu kaplayan alanların hayatımızda çoğu noktada ihtiyaç duyulan bir hesap olarak isimlendirilebilir. Ölçü işlemlerini bilinen mekânlarda alan hesaplaması yapılabilmesi adına kullanılan ölçü birimidir. Metrekare nasıl hesaplanır? Sorusuna kısaca yanıt vermiş olduk.

Alan hesaplama olarak kullanım sağlanan bir ölçüm olan birim, alanların en ya da boylarını hesaplayabilmek adına kullanım sağlanan ve bu en ve boyların çarpılmasıyla elde edilmiş olan metrekare hesapları olarak isimlendirilebilir. Daha çok yaşanılan alanlarda ya da içlerinde eşyaların yayılmış oldukları alanları anlayabilmek adına kullanımı sağlanır.

Metrekare nasıl hesaplanır? Sorusuna yanıt verdik. Bir diğer yanıt olarak da yuvarlak olarak şekilli bir eşyanın kaplamış olduğu alanları bulabilmek adına eşyaların çap ya da ölçülerinin kendileriyle çarpma şeklinde yapılan işlemler ile bulabilmek yeterli bir durum olacaktır diyebiliriz.

Net Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Net olarak metrekare hesapları yapabilmek adına evdeki tüm yaşam alanlarının tek tek hesaplanması şeklinde toplanabilir. Mutfak ya da yatak odası olarak banyo ya da küçük tuvalet ve aynı zamanda balkonlar ölçü olarak hesaplanabilmektedir.

Net metrekare nasıl hesaplanır? Sorusuna yanıt olarak versek de, bunun yanı sıra yamuk olmayan bir dikdörtgen şeklinin bir odada alan hesabı şeklindeki iki yan duvar ve uzunluk ölçülerinin çarpılması şeklinde sonuçlarda bulunmaktadır diyebiliriz.

Örnek olarak ise odada uzun kenar 4 metre kısa kenar ise 3 metre diyelim. 3 m * 4 m = 12 m kare olarak ifade edilebilir. Her bir yaşam alanı olarak aynı şekilde mantık ile hesaplama işlemi sağlanabilir.

Size söylemiş olunan brüt alanlar ile net bir şekilde alan aralarındaki fark açık bir şekilde görünebilmektedir. Bazı yapılar ve planlar ise brüt metrekareyi hesabın içine otopark ya da site içinde yeşil alanlar da bulunmaktadır ve eklenebilmektedir. Duvarlar ise içinde kalan alan için net alan hesabının yani yaşanacak olan alanların ölçülerine göre verecekleri bu ayrıntıya dikkat ederek işlem yapmaları gerekmektedir.

Yaşam Alanlarında Metrekare Ölçümü

Metrekare ölçüm işlemlerinde bu işlemi yapabilmek adına salon, oturma odası ya da yatak odası olarak yaşam alanlarında metrekare ölçümü, yapabilmek adına duvar uzunluklarının ölçülerini iyi bilmek gerekmektedir.

Ölçümler alındıktan sonra ise kısa kenarların ve aynı zamanda uzun kenarların çarpılıp daha sonra odanın net bir şekilde kullanımı ve alan ölçüsünün bulunmuş olacağını söyleyebiliriz. Her ev için ise odaların düzgün bir şekilde şekilleri bulunmayabilir. Bu nedenle ise bazı odalar için bombeli olarak ya da yuvarlak bir şekilde şekilleri olabilmektedir. Yaşam alanlarında metrekare ölçümü, hesaplanırken alanları dik bir şekilde ve üçgen olarak bölmek gerekmektedir.

Dik olan üçgenler ve alanların hesaplamaları ve uzunluk ya da yükseklikleri çarpmanız ve bu sonucu ise ikiye bölerek sonucu tam anlamıyla bulmanız gerekmektedir. Oluşturulan dik üçgenler ise diğer ölçüleri ile toplanarak daha sonra odanın net alanları yaklaşık olarak bulunmuş olacaktır.

Duvarlara yerleştirilmiş olacak olan klima gibi eşyalar bulunabilmektedir. Duvar alanları ve bilinmesi gerekliyse taban uzunlukları ve duvar yüksekliklerinin çarpılarak bulunması gerekmektedir. Yaşam alanlarında metrekare ölçümü, olarak taban ölçüleri ve aynı zamanda duvar yükseklikleri santimetre olarak bu cinsten ve bunların metre ölçümüne çevrilmesi gerekmektedir. Şöyle de açıklayabiliriz ki 100 cm = 1 metre olarak ifade edilebilir. Böylelikle yaşam alanları olarak net bir şekilde ölçüler bulunabilir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.