Maske takmak corona virüsten koruyor mu?

Maske takmak corona virüsten koruyor mu?

Son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Peki Coronavirüsünden korunmak için neler yapmak gerekiyor? Maske takmak coronavirüsten koruyor mu?

Coronavirüsten korunmak için yüz maskesi takmak kesinlikle virüs ile enfekte olmayacağımız anlamına gelmemektedir. Çünkü virüsler de gözlerden bulaşabilir ve aerosol olarak bilinen küçük parçacıklar maskelere nüfuz edebilir. Bununla birlikte maskeler coronavirüsün bulaş yollarından olan damlacıkların yakalanmasında etkilidir. Bazı çalışmalar göstermiştir ki; maskelerin bariyer görevi ortalama 5 kat koruma sağlar.

Virüs ile enfekte biri ile yakın temas halinde olma olasılığınız varsa maske takmak hastalığın bulaşma olasılığını azaltmaktadır. Viral enfeksiyon belirtileri gösteriyorsanız veya teşhis edilmişseniz maske takmanız başkalarını enfeksiyondan koruyabilir. Bu nedenle hastalara bakan sağlık çalışanları için maske takmak oldukça önemlidir. Ancak bir şehirde yaşıyorsanız ve toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız maske kullanmak muhtemelen çok işe yaramayacaktır.

Coronavirüs Gittikçe Daha Ölümcül Bir Suşa Dönüşüyor

Tüm virüsler zamanda mutasyon geliştirir ve Kovid-19’a neden olan coronavirüs mutasyonlar geliştirmeye devam ediyor. Dünyada en hızlı yayılabilen ve en etkili bir şekilde çoğaltılabilen suşlar bulaştırıcılık açısından en başarılı türlerdir. Ancak bu insanlar için tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Çünkü insanları hızla öldüren ve insanlar üzerinde hastalık yapan virüslerin bulaşma olasılığı düşük seyredebilir.

Çinli bilim adamları tarafından Wuhan ve diğer şehirlerdeki hastalardan alınan 103 virüs örneğinde genetik analiz sonucu Kovid-19’un L ve S olmak üzere iki suşunun daha yaygın olduğu görülüyor. Virüsün versiyonu önceki atalarının bir örneği olarak tespit edildi. Diğer yandan bilim adamları Coronavirüsün L suşunun daha kolay yayıldığını ve vücut içinde daha hızlı çoğaldığını, yani daha agresif olduğunu gösteren çalışmalar yaptı. Virüsün bu versiyonunu alan kişilerin semptomları ağır seyretmesi ya da hastalığa yakalanma olasılığının yüksek olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar henüz tamamlanmış değil.

Coronavirüs Normal Gribal Enfeksiyondan Daha Tehlikeli Değil

Coronavirüsü ile enfekte olan birçok birey mevsimsel grip semptomlarından daha kötü bir belirti yaşamaz. Ancak mortalite(ölümcül) oranı olarak daha yüksek seviyelerde seyrettiği söylenebilir. Bir salgın başlangıcında çok sayıda hafif vaka gözden kaçırılırsa görünür ölüm oranı oldukça fazla olabilir. Bilim adamlarının yaptığı çalışmalara göre coronavirüs ortalama % 1’lik bir ölüm oranına sahip. Bu oran Kovid-19’u mevsimsel gripten yaklaşık 10 kat daha ölümcül hale getiriyor. Bu demek oluyor ki küresel virüs yılda 290.000 ile 650.000 kişinin ölümüne sebep olacak.

Coronavirüs Sadece Yaşlıları Öldürür! 

Yaşlı ve altta yatan sağlık problemleri olmayan çoğu insan Kovid-19 enfeksiyonunu alsa bile hastalığın semptomlarını ileri derecede yaşamayacaktır. Ancak yine de mevsimsel gripten daha fazla ciddi solunum belirtilerini ortaya çıkarabilir. Sağlık çalışanlarının virüse daha fazla maruz kalma olasılıkları yüksektir. Genç sağlıklı insanların Kovid-19 ile enfekte olması sonucunda gereken karantina önlemlerinin alınması, toplumdaki en savunmasız kişileri özellikle çocukları ve yaşlıları korumak için oldukça önemlidir.

Coronavirüs Nasıl Bulaşıyor?

Viral enfeksiyonu bulaştırmak için yakınınızda virüsü ile enfekte olmuş olan bir kişinin 6 metrelik bir mesafenizde olması, bununla birlikte 10 dakika veya daha uzun süre öksürük hapşırık gibi semptomları göstermesi size olan bulaşı oldukça arttırır. Bununla birlikte virüs ile kontamine yüzeylerden enfekte olmak daha az yaygın bulaşma yolu gibi düşünülse de gereken önlemler alınmadığında bu da mümkündür.

Birkaç Ay İçinde Coronavirüs Aşısı Hazır

Bilim adamları yeni coronavirüs için aşı geliştirme çalışmalarına çoktan başladı. Çinli araştırmacılar virüsün genetik analizini yapma konusunda oldukça başarılılar. Virüse karşı bir aşının geliştirilmesi çalışmaları hızla devam etmekte ve bu çalışmalar hayvan deneylerinde test edilmektedir. Coronavirüs aşısını bulmak ve bunu ticari olarak piyasaya sürmek oldukça uzun bir girişim içeriyor. Nadir görülen yan etkilerinin tespit edilmesi ve diğer çalışmaların tamamlanması ortalama bir yılı bulabilir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.