Liselerde Devamsızlık ve Sınıfta Kalma 2016

Lise Öğretiminde Devamsızlıktan Veya Başarısızlıktan Kalma

Lise öğretimi öğrenciler için çok önemlidir. Bu dönemde öğrenciler okulda ve kendi çabaları ile gösterdikleri performansa göre istedikleri üniversiteyi ve bölümü kazanabilme olanağına sahip olmaktadır. Ergenlik dönemini de lise öğretimi yaparken denk gelmesi bu dönemin önemini bir kez daha artırmaktadır. Lise öğrenimine devam eden gençlerin karşılaştığı birçok problem bulunmakta ve bu problemlerden biri de devamsızlık olmaktadır.

Lise Öğreniminde Yasal devamsızlık Sınırı

Devamsızlık, lise öğrenimine devam eden gençlerde görülen en büyük problemlerin başında gelmektedir. Birçok öğrenci yasal sınırların verdiği özürsüz devamsızlık sürelerini okul açıldığından kısa bir süre sonra doldurabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son çıkardığı yönetmeliğe göre lise öğrencisinin özürsüz devamsızlık hakkı 10 özürlü devamsızlık süresi de 30 günü geçememektedir. Devamsızlık süresi yasal sınırları geçen öğrenciler derslerinin durumu ne olursa olsun başarısız sayılmaktadır.

Devamsız Öğrenciler Sınıf Tekrarı Durumu

Devamsızlık yüzünden sınıf tekrarı yapan öğrenciler ise öğrenim hakları var ise tekrar örgün öğretime devam edebilmekte öğrenim hakkın kalmamış ise açık öğretim lisesi veya mesleki açık öğretim lisesine gönderilmektedir. Bu sebepten dolayı lise öğrenimine devam eden öğrenciler devamsızlık süresine dikkat etmeleri ve yasal sınırlar içinde devamsızlık yapmaları gerekmektedir.

anadolu liseleriDevamsızlığın Öğrenci Velisine Haber Edilmesi

Devamsızlık yapan öğrenciler okul idaresi tarafından belirli yöntemler ile öğrenci velisine bilgilendirme yapmaktadır. Belirli gün sayısında devamsızlık yapan öğrenciler ile ilgili okul idaresi tarafından devamsızlıklarının gösterir belgeler veli adresine gönderilmekte ve veli uyarılmaktadır. Velilerin bu noktada bilinçli olması öğrencilerin devamsızlık yüzünden okulda kalmasına engel olacaktır.

Lisede Derslerden Başarısız Olunca Sınıfta Kalınır Mı?

Lise de öğrenciler sadece devamsızlıktan değil aynı zamanda derslerdeki başarısızlığından da kalabilmektedir. Belirli sınırların üstünde dersten başarısız olan öğrenciler sınıfta kalabilmekte ve bir sonraki sene aynı sınıfa devam edebilmektedir.

Lise De Kalmamak Nasıl Mümkün Olabilir?

Lise de kalmamak için öğrencilerin dil ve anlatın dersi başarısız olmamak zorundadır. Lise de dil ve anlatım dersi baraj dersi olduğu için lise öğrenimlerine kalmadan devam etmek isteyen öğrenciler öncelikle dil ve anlatım dersinden başarılı olmalıdır. Dil ve anlatım dersi başarılı olan öğrencilerin iki dönem not ortalaması 2.50 üzerinde ise ve dil ve anlatım dersi hariç en fazla 3 zayıf var ise bir üst sınıfa geçebilme hakkında sahip olmaktadır. Ancak alt sınıflar dâhil olmak üzere, 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrarı yapmaktadır.

Sorumluluk Sınavları

Dönem sonu derslerde başarısız olan öğrencilerin başarısız oldukları dersleri düzeltmeleri için sorumluluk sınavları yapılmakta ve bu sınavlara öğrenciler sorumlu oldukları derslerden girebilmektedir. Sınav sonucuna göre geçerli not alan öğrenciler sorumlu oldukları dersten başarılı olabilmektedir.

Öğrencilerin Lisede Kalmamak Adına Yapabilecekleri

Öğrencilerin lise öğrenimlerinde rehavete yer vermeden derslerine düzenli çalışmaları ve devamsızlık yapmamaları onların örgün öğretimi belirlenen süreler içinde bitirmelerini sağlamaktadır. Unutulmaması gereken nokta ise sorumluluk sınavı, tek ders sınavı gibi öğrencinin birçok sınav hakkı olmasına rağmen lise öğretiminde kalmanın olduğudur.

“Liselerde Devamsızlık ve Sınıfta Kalma 2016” üzerine 41 yorum

  1. İmam hatip lisesinde okuyorum devamsızlık yüzünden sınıfta kalıyorum ortalamam sınıfı geçerse başka liseden kaldığım yerden devam edebilir miyim?

    Cevapla
  2. 9. Sınıfı sağlıkta okudum 10.sınıfı imamhatipte derslerim cok iyiydi ama devamsizliktan kaldim son 1 ay okulu bırakıp sinavlara girmedim teog puanim 411 imamhatipten sağlık meslek lisesine yada anadolu liselerine nakil aldirabilir miyim ?

    Cevapla
  3. Ben arapca dersinden proje aldim. Projemin girişini ben yaptim ama puanim yok . puan girilmemis sinifta kalirmiyim ya?
    Cabuk cevaplayin noolur.

    Cevapla
  4. İki dönem ortalamam 49.33 ancak benim çok değerli okulum aşırı cimri olduğundan ortalamama 1 puan dahi vermiyor. Zoruma giden diğer okullarda benim vaziyetimden daha kotu olanlar yuksek sozlu notlarıyla geçiyor bizim okulda iki sinav notunun ortalamasi veriliyor. Burdan canım okuluma selam yollutorum!

    Cevapla
  5. 10 sınftayım(lise 2). özürlü 24 gün , özürsüz 5,5 gün , toplamda 29,5 gün oluyor.sizce kalma ihtimali var mı ?

    Cevapla
    • Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.