Kütüphaneler Haftası

Elektronik aletler hayatımızı kuşatsa da kitapların hayatımızda yeri ayrıdır. Kitaplar didaktik özelliklerinin yanı sıra sanat ve kültürel açıdan da hayatımızı besleyen unsurlardır. Mart ayının son haftası Kütüphane Haftası olarak kutuphaneler-haftasiyurt çapında kutlanmakta ve etkinlikler düzenlenmektedir. Kütüphane Haftası vesilesiyle çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı edindirmek, kütüphaneciliğin geliştirilmesini sağlamak, büyüklere farklı kitapları tanıtmak üzere çalışmalar yürütülmekte ve kitap yazarlarının imza günleri düzenlenmektedir.

Kitapların be kütüphanelerin öneminin anlatılması için bunun kamuoyuna duyurulması, medya araçları ile kitaplar ve okuma alışkanlığı ile ilgili sosyal sorumluluk projelerin duyurulması yeni nesillerimize kitap sevgisinin aşılanması bakımından önem taşımaktadır.

Bir ülkedeki kütüphanelerin varlığı ve okuma oranı o ülkenin gelişmişlik ve kültürel seviyesi ile doğrudan ilgilidir. Bilgi toplumunu geliştirmek için okuma sevgisinin geniş kitlelere yayılması elzemdir. Bu nedenle kitap için aile bütçesinden kaynak ayıramayacak kesimlere yönelik kitap yardım kampanyaları düzenlenmektedir.

Kitap okumak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hastalığının yegane çözümü kitap okumaktan geçer. Günümüzde kitap dışında başka bilgi araçları doğrudur. Bunların başında internet ve televizyon gelmektedir. İletişim çağında bir bilgi kısa bir sürede büyük kitlelere ulaşabilmektedir.

Ancak kirli bilgiler de öz bilgiler kadar çabuk hatta daha hızlı yayılmaktadır. Dezenformasyon denilen çalışmalar ve algı operasyonları elektronik iletişim araçları ile halkımızı kolaylıkla zehirleyebilmektedir. Böyle negatif unsurlara karşı koyabilmek için halkımızın bilgili ve bilinçli olması gerekmektedir. Bu da kitap okuma alışkanlığının edinilmesi ile mümkündür.

Kitaplar hali hazırda en temiz ve öğretici bilgi kaynaklarıdır. Kitaplar sadece meslek edinme aracı veya eğlenceli vakit geçirmenin bir yolu olmayıp toplumun kültürel beslenme damarları da sayılırlar. Bu nedenle kitapevleri ve kütüphanelerin varlıkları, kitaplara kolay ulaşabilme olanakları çok önemlidir. Bu konuda karşılaşılan en büyük sorun kitap maliyetlerinin ve piyasa fiyatlarının yüksekliğidir. Kabul etmek gerekir ki ülkemizde kitap okuma oranı gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Fakat asgari harcamalardan sonra kalan paranın kitaba verilmesi, daha doğrusu borçlarını öteleyerek yaşayan kesimlerin kitaba verecek kaynak bulmaları oldukça zordur. Bir de buna yazarlarımızın doyurucu ve faydalı eser vermede yaşadığı kıtlıklar eklenince kitap okuma oranımız da pek yükselememektedir.

Bu konuda bulunan en büyük çözüm yazarlara sağlanan devlet teşvikidir. Bu sayede kitap maliyetleri azalmakta ve kitaplar yazanlarına ciddi gelirler getirebilmektedir. Ancak bizim ülkemizdeki teşvikler gelişmiş ülkelerdekine göre gayet dar kapsamlı ve yetersizdir. Özel sektörün katkısı ise önemsenmeyecek kadar azdır.

Kütüphane haftası sorunların tartışıldığı, çözüm önerilerinin sunulabildiği ve yazar ve okurların birbiriyle buluştuğu etkinliklere vesile olması itibariyle önem taşımaktadır.

1964 yılından itibaren de Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenli olarak yapılmaktadır. Kitapların yarınlarımız olan çocuklarımıza sevdirilmesi için onları böyle etkinliklere götürmek ve yazarlarla tanıştırmak gerekir. Umalım ki gelecek nesiller kitaplara sahip çıksın ve birbirinden güzel eserler verilsin.

Kütüphane Haftası Dosyaları

Kütüphane Haftası Şiirleri

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.