Kulak ve kulak bölümleri

1. Dış Kulak: Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. Ses dalgalarının toplanarak kulak Zarina iletilmesini sağlar. Kulak yolu içindeki Kıllar ve kulak yolundan salgılanan sıvı kulağa yabancı toz gibi maddelerin girmesini önler. Kulak yolundan salgıla-nan sıvı (kulak kiri) aynı zamanda kulak zarının yumuşaklığını sağlar. Kulak zarı dış kulakla orta kulağı birbirinden ayırır.

  2. Orta Kulak: Kulak zarı ile oval pencere denilen zar arasında küçük bir oda gibidir. Kulak Zarina bağlı ilk kemik “Çekiç” ke-miğidir. İkinci kemik “örs” ve üçüncü kemik “üzengi” kemiğidir. Bu kemiklerin üçüne birden “kemik köprü” denir. Bu kemikler kulak zarından alınan ses dalgalarını iç kulağa iletir.
Vücudumuzun en küçük kemiği üzengi kemiğidir.

  Orta kulak “östaki borusu” ile yutağa açılır. Östaki borusu dış kulak ile orta kulak arasındaki hava basıncını dengeleyerek kulak zarını korur.

  3. İç Kulak: İşitmeyi saglayan yerdir. İçinde işitme sinirleri ve duyu hücreleri bulunur. Orta kulaktan itibaren “oval pencere” ile başlar. Iç kulaktaki “dalız” oval pencere (bilgi yelpazesi) yoluyla gelen ses dalgalarını sıvı dalgalanması halinde “Salyangoz” a iletir. Salyangozun içinde işitme duyu hücrelerinin bulunduğu “KURULUŞLAR” korti bulunur. Buradan da işitme duyu sinirleriyle alınan u-yartı beyine taşınır ve ses beyin tarafından algılanır.

Salyangozun üst kısmında “üç yarım daire kanalı” bulunur. Bu Kanalların içindeki sıvı ile vücudun dengesi algılanarak beyine bildirilir. Vücudun dengesini “beyincik” sağlar.

[contact-form 1 “İletişim Formu 1”]

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.