Kışın kilo almamak için öneriler

KIŞIN FORMU KORUMAK İÇİN ÖNERİLER

kilo almamak  İnsan metabolizmasının özelliği harekete bağlı olarak gıdalardan aldığı enerjiyi yakması ve vücudun yağlanmaya izin vermemesidir. Ancak hareketsiz ve dengesiz beslenme vücudu olumsuz etkilemekte bunun neticesinde aşırı kilo ortaya çıkmaktadır. Hiç şüphesiz aşırı kilo birçok sağlık problemine kapı aralamakta ve masum görünen gıda tüketimi telafisi güç problemlere neden olmaktadır. İnsan hayatını tehdit eden dengesiz beslenme devletlerin bile gündemini işgal etmektedir. Özellikle fas food beslenme vücudu olumsuz etkilemekte, bu dengesizlik kalp damar hastalıklarını tetiklemekte ve ölümlere neden olmaktadır.

Türkiye gibi kışı şiddetli geçen ülkelerde kış aylarında yoğun kilo alımı gerçekleşmektedir. Ev hanımları kış aylarındaki yoğun kilo alımından en fazla etkilenen kesimdir. Gündüzlerin kısa gecelerin uzun olması da önemli bir nedendir. Çünkü akşam evde geçirilen sürenin uzun olması yeme içme alışkanlıkları üzerinde doğrudan etkilidir. Vücut metabolizmasının akşam saatlerinde gündüz gibi aktif çalışmaması da yenilen gıdaların sindirilmemesine bu da kilo alımına neden olmaktadır. Bu tehlikeden uzak durmak için en güzel yol, kış gecelerinde hafif gıdalar tüketmek ve geç saatlere kadar yemek yememektir.

Sıvı Tüketimi ve Kilo Alımı İlişkisi

İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluştuğu için organların suya duyduğu gereksinim oldukça fazladır. Nitekim yaz aylarında su tüketimi fazla olduğu için besinlerin sindirimi daha kolay olmakta ve kilo alma ihtimali düşmektedir. Oysaki kışın soğuk nedeniyle su tüketimi düşerken karbonhidratlı gıdaların tüketimi artmaktadır. Az su tüketimi fazla karbonhidrat tüketimi kilo alımını tetiklemektedir. Ne olura olsun kış ayıda olsa günlük 8 bardak su tüketilmelidir.

Kışın Formunuzu Korumanız İçin Altın Öneriler

Kahvaltının günün en önemli besin kaynağı olduğunu duymuşsunuzdur. Kahvaltı metabolizmayı hızlandırmanın en güzel yoludur. Sabahın ilk saatlerinde yapılan güzel bir kahvaltı hem metabolizmayı olumlu etkileyecek hem de kan şekerini dengeleyecektir. Böylece öğlen saatlerinde daha az besin ihtiyacı olacaktır. Kahvaltılarınızda süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi yüksek proteinli gıdaların tüketilmesi yararlı olacaktır.

Nişastalı Gıda Tüketimini Düşürün

Türk insanı makarna, pirinç, bulgur ve ekmek gibi gıdalara düşkündür. Kış aylarında bu besinlerin tüketimini azaltın. Nitekim bu gıdalar kışın kilo almamıza neden olmaktadır.

Şekerden Uzak Durun

Şeker ve tatlandırıcılar karaciğeri yoran ve vücudu kolay kolay terk etmeyen gıdalardır. Baklava, pasta, çikolata ve benzeri şeker ağırlıklı gıdalar tüketmeyin.

Evde Düzenli Spor Yapın

Sağlıklı bir yaşam sürmenin olmazsa olmazı düzenli spor yapmaktır. Yaz ya da kış spor devam ettirilmelidir. Kışın evde spor yapmanız vücut metabolizmasını hızlandıracak ve kilo almamaya katkı sağlayacaktır.

-Çorba tüketin ve özellikle sebze ağırlıklı çorbaları tercih edin.

-Haftada en az iki kere balık yiyin,

-Sık sık su için,

-Acı biber tüketin metabolizmayı hızlandıracaktır,

-Öğün sayısını arttırın az az yiyin.

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.