Kayaç Nedir? Maden Nedir? Fosil Nedir?

YER KABUĞUNUN YAPISI

Canlılar dünyanın dış katmanında yani yer kabuğunda yaşarlar. Yer kabuğunda dağlar, ovalar, tepeler bulunur. Yer kabuğunun yapısı kayaçlardan oluşur.

Kayaç: Yapısında mineral olan taş ve kaya parçalarına kayaç denir. Magmanın yeryüzüne ulaşıp, soğuyup katılaşma-sı ile kayaçlar oluşur. Kayaçlar rüzgar, akarsu, yağmur gibi dış faktörlerle parçalanır. Bu parçalanma sonucunda kayaçlar taş, çakıl, kaya ve kum tanesine dönüşür. Çevremiz-deki farklı renkte ve sertlikteki taşların çeşitli olmasının sebebi kayaçların yapısındaki minerallerdir.

MADENLER

Maden: Yer kabuğundan çıkarılan ve ekonomik değeri olan taş ve minerallere denir.
Madenler teknoloji ve sanayi alanında kullanılır. Ülke gelişimine büyük katkı sağlar. Ülkemiz maden bakımından çok zengin kaynaklara sahiptir.

Ülkemizde çıkarılan madenler: Kurşun, bor, altın, gümüş, bakır, çinko, linyit, mermer, demir ve krom önemli madenlerimizdir.

FOSİLLER

Fosil: Taşlaşmış canlı kalıntısına fosil denir.

Yer yüzündeki kayaç tabakasında pek çok bitki ve hayvan kalıntısı yer alır. Bunlar milyonlarca yıl önce yaşamış canlılara ait kalıntılardır.  Fosiller canlı kalıntısının üzerinin toprak ile kaplanıp hava ile temasının kesilmesiyle uzun yıllar boyunca bozulmadan kalabilir.

Fosilleşme sadece toprakta olmaz. Buzullarda ve bitki reçinesinde de gerçekleşir. Kayaçların alt kısmında bulunan fosiller üst kısmında bulunan fosillere göre daha eskidir

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.