Katıların hacmi nasıl ölçülür?

Katıların hacmi nasıl bulunur? Katıların hacmi nasıl ölçülür? Katıların hacmi nasıl ölçülür? geometrik bir şekli bulunmayan katıların hacmini nasıl ölçeriz. belirli geometrik şekli olmayan cisimlerin hacimleri veya hesaplanır? katı cisimlerin hacmini ölçmek için hangi yöntemler kullanılır

Hacim nedir?

Maddenin boşlukta kapladığı yere hacim denir. Birimi Litre veya Mililitre’dir. Katı sıvı ve gazların hacimleri farklı farklı şekillerde ölçülür.

Katıların Hacimleri Nasıl Ölçülür?

Düzgün şekilli katıların hacimleri ölçülürken aşağıdaki formül kullanılır;
HACİM = EN x BOY x YÜKSEKLİK

Düzgün şekle sahip olmayan katıların hacimleri ise dereceli silindir ile ölçülür. Nasıl ölçüldüğünü örnek vererek açıklayalım;

» Dereceli silindirin içine 40 mL su konur.
» Daha sonra su içinde çözünmeyen katı maddeyi (taş, bilye benzeri) dereceli silindire atarız.
» Dereceli silindirdeki su seviyesi yükselecektir. Dereceli silindirdeki yeni hacim değeri ölçülür. (Örneğin 80 mL)
» Ölçülen bu değerden katı maddeyi içine atmadan önceki değer çıkarılarak katı maddenin hacmi bulunmuş olur. (80 mL – 40 mL = 40 mL)

KATI MADDENİN HACMİ = Suyun Son Hacmi – Suyun İlk Hacmi

Katıların hacmi taşırma kabı ile de ölçülebilir. Önce kap taşma seviyesine kadar su ile doldurulur. Sonra hacmi ölçülecek cisim suya atılır. Katı madde kendi hacmi kadar su taşıracaktır. Taşan suyun hacim değeri ölçüldüğünde, içine atılan katı maddenin hacmi bulunmuş olur.
NOT : Kum, tuz, şeker gibi bazı katı maddelerin tanecikleri arasında boşluk olduğu için dereceli kaplarda okunan değerler gerçek hacim değerleri değildir.

NELER ÖĞRENDİK?

“Katıların hacmi nasıl ölçülür?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.