İyi bir ders çalışma planı nasıl hazırlanır?

Ders Çalışma Planı Nasıl Yapılır?

Ders çalışma işlemini körü körüne yapmayı düşünenler için bu durum plansızlığı doğuracak bir durumdur diyebiliriz. Ders çalışma planı nasıl yapılır? Konusu oldukça önemli bir konudur. Bu durum sınavlardaki başarıları etkileyen ve olumlu olarak sonuçlar doğurmasına yardımcı olmaktadır.

Etkili olarak ders planlarını hazırlamak ve bu planları zaman olarak ya da öğrencilerin hedefleri doğrultusunda yapabilmek önemli olan konular olarak ifade edilebilir. Bütün öğretim süreçlerinde ders planları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra öğrencilerin kendilerine özel olarak evlerinde de ders planlarının olması gerekmektedir. Bunu nasıl yapacaklarını bilmeyenler için ise zamanınızı ve aynı zamanda çizelgenizi belli başlı durumlara göre ayarlamanız gerekmektedir.

Ders çalışma planı nasıl yapılır? Sorusuna bir diğer yanıt ise hedeflerinizi bilerek bu doğrultu da programlar yapmanız da fayda olacaktır. Çünkü öğrenciler, yeme, içme, nefes alma gibi durumları yapabilmektedirler. Bu durumları içeren programlar yapılması gerekmektedir. Örnek olarak okuldan eve gelindiğinde direk dersin başına oturmak yerine öncesinde seveceğiniz bir aktivite yaparak daha sonra derse oturmanız gerekmektedir. Bu durum planlarınızın arasında olmalıdır diyebiliriz.

İyi Bir Ders Planı Hazırlama

Derslerin planlı ve programlı olarak işleyebilmesi adına ders planlarının önemi büyüktür. İyi bir ders planı hazırlama işlemi nasıl olmalıdır? Hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? Bunlardan sizlere bahsetmek isteriz. Öncelikle, derslerin diğer dersler ile ilişkisinin konu kapsamlı olarak olduğunu bilmek gerekir. Araç ve gereçler olarak çoğu faktör iyi bir şekilde ders planları hazırlayabilmek adına gerekli olabilmektedir. Aynı zamanda ise öğretimi sağlanan derslerin süreçleri bu planda mutlaka yer alabilmelidir diyebiliriz.

İyi bir ders planı hazırlama işlemi öğretmenlerin yanı sıra öğrencilerinde kendilerini geliştirebilmek ya da ders tekniklerini ilerletebilmek adına ders programları çok önemlidir. Bunun yanı sıra ders programına uyum sağlayabilmek de önemli olan bir konudur.  İyi bir şekilde bu işlemi yerine getirmek istiyorsanız, öncelikle planlarınızı iyi belirlemeniz gerekmektedir.

Planlarınızı belirledikten sonra ise eksik olunan konuların tam anlamıyla bilinmesi ve buna göre bir program hazırlanması gerekmektedir. İyi bir ders planı hazırlama Örnek olarak bir derste çok başarılıysanız, o ders üzerine sürekli yoğunlaşmak yerine bunun yerine başarısız olunan derslere yoğunluk verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra günlük olarak tekrarların programlara eklenmesi gerekmektedir.

Ders Planı

Ders için yapılan planlar günlük, haftalık ya da aylık olarak yapılabilmektedir. Ders planı olarak örnek olarak dersin ismi ve o gün işlenecek olunan konu baz alınır. Kişisel olarak saatler de belirlenebilir. Örnek olarak o gün hangi konunun kaç saat işleneceği planlarda belirlenmelidir. Ders bitimlerinde saat kaçta evde olunacağı ve derse kaçta başlanacağı ile alakalı olarak planlar hazırlanabilir. Bunun yanı sıra öğretmenlerinde hazırladığı planlar bulunuyor.

Öğretmenlerin aylık olarak ya da günlük olarak hazırladığını belirtmek isteriz. öğretmenlerin hazırlamış olduğu programlar ders içerikleri ve saatleri baz alınarak hazırlanmaktadır. İstenilen başarının yakalanabilmesi adına öğretmenlerin genellikle MEB müfredatına uygun olarak plan hazırladıklarını söyleyebiliriz. Ders planı olarak geliştirme bölümü olarak yapılan durumlar vardır.

Öğrencilerin dersi anlayabilmeleri adına güdüleme, gözden geçirme ve derse geçiş aşaması olarak programlarda belirtilmesi gerekmektedir. Öğrenim sağlanan konuların çocuklar tarafından iyice benimsenmesini sağlayabilmek adına bazı programlar ve pekiştireçler de programlarda yeri olması gereken noktalar arasında bulunuyor.

Öğrencilerin planlı olarak ders çalışabilmeleri adına evde hazırlanacak olan bireysel programların da hazırlanmasında öğretmenler öğrencilere yardımcı olabilir. Programlar hazırlanırken profesyonel olan eller ile programların hazırlanması öğrencilere büyük destek sağlayacaktır. Bu desteklerden dolayı düzenli ders çalışma teknikleri öğrenilir ve bu yönde de beceriler kazanılabilir. Ders çalışmayı huy haline getirmek çok önemli bir durumdur.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.