İstek nedir? İhtiyaç nedir?

İSTEK VE İHTİYAÇLAR

İnsanlar yaşamları boyunca ihtiyaçlarını karşılamak için gayret içinde bulunurlar. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılayabildiği sürece mutlu olur.Günlük yaşantımızda bir çok ihtiyacımız vardır.Hepimiz her gün yeni şeyler satın almak isteriz.

İstek nedir?

Bir şeye karşı duyduğumuz ilgidir.

İhtiyaç Nedir?

Mutlaka karşılamamız gereken isteklerimize ihtiyaç denir.Bir başka deyişle, insan yaşamı için gerekli olan ve yokluğunda sıkıntı çekilen koşul ya da maddelere ihtiyaç denir.

Yaşamak için zorunlu olan beslenme, barınma, giyinme eğitim ihtiyaçlarımız vardır. Zorunlu olmayan ihtiyaçlarımız ise; gezmek, spor yapmak, sinemaya gitmek, konsere gitmek, kitap okumak, eğlenmek, yeni eşyalar almaktır. Bunlara sosyal ihtiyaçlar da denilir. Bunlar, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi düzenleyen, daha mutlu olmamızı sağlayan ihtiyaçlardır.

İsteklerimizi karşılarken temel ihtiyaçlarımızı dikkate alarak karşılamalıyız.

Alışverişte öncelik sırasını ihtiyaçlarımıza vermeliyiz. Temel ihtiyaçlar karşılanmadığında bizde

eksiklik, yetersizlik duygusu ve dengesizlik yaratır.

İhtiyaçlarımızı karşılarken aile bütçemizi aşmamaya özen göstermeliyiz.

Çünkü insan olarak istek ve ihtiyaçlarımızın sonu yoktur. İhtiyaç ve isteklerimizi bütçemizdeki para ile karşılaşırız. Para sınırlı bir kaynaktır. Bu yüzden özenli kullanılmalıdır. Para harcarken planlı davranmalı, ihtiyaçlarımıza öncelik verilmelidir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.