İşletim Sisteminin Görevleri

İŞLETİM SİSTEMİNİN GÖREVLERİ

1- Bellek ve Disk Yönetimi: Bilgisayardaki tüm hafıza birimlerini yönetir. Bunlar sabit diskler, CD-DVD ROM, Flash Disk, Hafıza Kartı, RAM bellek gibi birimlerdir.

 RAM Bellek: Programların çalıştıkları sırada üzerine yüklendikleri bellektir. Veriler elektrik yükü ile tutulduğundan elektrik kesilmesi halinde içindeki bilgiler uçar. Bilgisayarlarda RAM kullanılmasını sebebi, bu belleklere yazıp okuma hızının sabit disklerden çok daha hızlı olmasıdır.

2- Dosya ve Klasörlerin Yönetimi: Bilgisayardaki tüm dosya ve klasörlerin kaydedilmesi, adlandırılması, aranması,  bir konumdan diğerine taşınması işlemleri işletim sistemi tarafından yapılır.

3- Bilgisayar Donanımının Yönetimi: Bilgisayar bağlı olan yazcı, kamera, klavye fare gibi tüm donanım birimlerinin düzenli çalışmasını sağlar.

4- Programların Yönetimi: Bilgisayara yüklenen tüm uygulama yazılımları işletim sisteminin kontrolünde çalışır. Programlara ayrılacak bellek ve disk alanlarını işletim sistemi belirler.

5- Kullanıcıya Arayüz Sağlamak: Her işletim siteminin kullanıcının işini kolaylaştırmak için sunduğu ara yüzler vardır. İlk bilgisayarlarda ara yüzlerde sadece komut yazılabiliyordu. Bugün ise işletim sitemleri görsel ve etkileşimi ara yüzler sunuyor.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.