İslam’ın çevrenin korunmasına dair emir ve tavsiyeleri

İslâm’ın çevrenin korunmasına dâir emir ve tavsiyeleri nedir?

Kur’ân, yer ve göklerdeki bütün canlı ve cansız varlıkların belli bir ölçü ve dengeye göre yaratıldığını belirtmektedir. Ayrıca Yüce Allâh Kur’ân’da; “… Allâh katında her şey, belli bir amaç ve ölçüye göre takdîr edilmiştir.” (Ra’d, 8.) diye buyurarak modern dünyânın çevre literatürüne giren “ekolojik denge” yi on dört asır önce işâret ettiği ortaya çıkmaktadır.

Aynı zamanda Kur’ân’da Allâh’ın yaratmasında herhangi bir ölçüsüzlük, uygunsuzluk ve bozukluk bulunamayacağını bildirmekte ve insanı bu ölçü ve dengeyi koruması konusunda şöyle uyarmaktadır. “Sakın dengeyi bozmayın.” (Rahmân, 8.) Çevreye karşı merhametli olmak ve sevgi duymak da yine İslâm’ın istediği üstün erdemlerdendir.

Çevre sorunlarının pek çoğu israfla bağlantılıdır. Sorunların çözümü israftan kaçınmak ve tasarruf anlayışını sâdece ekonomimiz açısından değil, çevre açısından da geliştirmektir.

İslâm, isrâfı yererken tasarrufu över ve teşvîk eder. Hz. Peygamber, suyun tasarruflu kullanımı ve temizliğinin korunması husûsunda bazı tavsiyelerde bulunmuştur.

İslâm’da çevre bilinci ve eğitimi konusundaki mesajlar genellikle ahlâk temelli bazı prensiplere dayanır. Bu prensipler şunlardır: A. Denge, B. Ölçü, C. Adâlet

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.