İslam ile kültür ve sanat ilişkisi

İslâm – kültür ve sanat ilişkisini açıklayınız?

 İslâm, kendine özgü bir medeniyet inşâ etmiştir. Bu medeniyetin inşâsının temelinde Kur’ân ve Hz. Peygamber yer almaktadır. Hz. Peygamber döneminde ve sonrasında İslâm dünyâ üzerinde hızla yayılmıştır.

Bunun sonucunda İslâm farklı kültür ve milletlerle karşılaşmıştır. Bu durumda İslâm’ın temel prensibi; kendi inanç ve ibâdet dünyâsıyla çatışmayan gelenek ve göreneklere dokunmamaktır.

Çünkü İslâm bunları zenginlik olarak görür. İslâm dîni yayılış sürecinde pek çok kültürle karşılaşmıştır. İslâm, ulaştığı her coğrafyanın kültürünü etkilediği gibi o kültürlerden Müslümanlar da etkilenmiştir. Bunun sonucunda pek çok yeni sanat ve bilim dalı ortaya çıkmıştır.

İslâm medeniyeti ortaya çıkardığı eserlerle temel prensiplerini koruyarak Allâh’ın varlık ve birliğini, yaratışının güzelliğini anlatmayı hedeflemiştir. Kur’ân ve sünnette haramlar açık bir şekilde bildirilmiştir.

Bu iki kaynakta haram olmayan hususlar helâldir. Tapınma amacı ile yapılan heykel ve resim İslâm’ın yasakladığı hususlardandır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.