İlkokul ve ortaokullarda kurulması gereken kurul ve komisyonlar

2013-2014 eğitim öğretim yılı 16 Eylül de başlıyor. Sene başı okullarda kurulması gereken kurul ve komisyonları aşağıda tablo olarak verdik.

Aşağıdaki tabloyu inceleyerek sene başında okullarda kurulacak kurul ve komisyon adları , ilgili mevzuatı ve kurul ve komisyonlarda görev alacak kişi ve kuruluşlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

İLKOKUL/ORTAOKULLARDA OLUŞTURULACAK KURUL ve KOMİSYONLAR

                                  

ÖĞRETMEN/PERSONEL GÖREVLENDİRİLMESİ GEREKEN GÖREVLER

Kurul/Komisyon  veya Görevler

Dayandığı   Mevzuat ve Maddesi

Görevliler

İzahat

Sınıf Yükseltme

Sınav Komisyonu

(İhtiyaç halinde)

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde: 49Bu sınav, okul   müdürünün başkanlığında sınıf öğretmeni ve bir üst sınıfın öğretmeniyle varsa   okul rehber öğretmeninden oluşan komisyon tarafından yapılır. 

Şube Rehber   Öğretmeni

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde: 76Okul   müdürlüğünce öğretim yılı başında ortaokulların her şubesinde bir şube rehber öğretmeni görevlendirilir.   İlkokullarda bu görevi sınıf öğretmenleri yürütür. 

Öğretmenler    Kurulu

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde 94Öğretmenler   kurulu; okul müdürünün başkanlığında müdür yardımcıları ile bütün öğretmenler   ve okul rehber öğretmenleri ile ilköğretim kurumunun özelliği dikkate   alınarak kurumda görevli uzman ve usta öğreticilerden oluşur. 

Zümre Öğretmenler Kurulu

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:95        Zümre öğretmenler kurulu ilkokullarda   aynı sınıfı okutan sınıf öğretmenleri ve varsa alan öğretmenlerinden,   ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise alan öğretmenlerinden oluşur. 

Şube Öğretmenler Kurulu

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:96       Şube öğretmenler kurulu, ilkokul 4   üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında aynı şubede ders okutan   öğretmenler ile okul rehber öğretmeninden oluşur. 

Öğrenci Kurulu ve Okul Meclisleri

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:97       Öğrenci   kurulu ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında okulun tüm   öğrencileri tarafından kendi aralarından seçilen başkan ve ikinci başkan ile   şubelerden seçilen birer temsilciden oluşur. Bu kurula, öğretmenler kurulu   tarafından seçilen bir öğretmen   rehberlik eder.Öğrenci   meclisi, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokulların dışındaki   ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında kurulur. Meclis, şube   temsilcilerinden oluşur. Meclisin ilk toplantısında üyeler arasından okul   meclisi temsilcisi seçilir. Öğrenci kurul başkanının katıldığı kurullara bu   temsilci de katılır.

 

 

Okul Gelişim Yönetim Ekibi

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:99         Okul Gelişim Yönetim Ekibi (OGYE) Üyeleri1. Okul Müdürü  2. Okul Müdür   Yardımcısı/Yardımcıları,  3. Öğretmen   (en az iki) 4. Rehber Öğretmen  5.   Destek Personeli (hizmetli, memur) 6. Veli (en az iki) 7. Öğrenci (en az iki)   8. Okul Aile Birliği Başkanı 9. 10. Sivil Toplum Örgütlerinden Seçilen Bir   Temsilci 11. Muhtar  (Kaynak: “Planlı Okul Gelişim Modeli”   Kitabı MEB. Ankara 2007)  

Satın Alma Komisyonu

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:100     Satın alma komisyonu, ihtiyaç duyulan   ilköğretim kurumlarında müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında okul   müdürlüğünce yapılacak satın alma işlerini düzenlemek ve yürütmek üzere   öğretmenler kurulunda seçilecek üç   öğretmen ve muhasebeden sorumlu bir memurdan oluşturulur. 

Muayene ve Kabul Komisyonu

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:101     Okul müdürlüklerince yapılan mal ve   hizmet alımlarında Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri göz önünde   bulundurularak muayene ve kabul komisyonu kurulur. Bu komisyon, müdür   başyardımcısı veya müdür tarafından görevlendirilecek bir müdür yardımcısının   başkanlığında öğretmenler kurulunca   bir yıl için seçilen bir öğretmen, ambar memuru, taşınır mal kayıt ve kontrol   memuru, varsa sağlık personeli ve bir nöbetçi öğretmenden oluşur. Ana   sınıfı bulunan okullarda okul öncesi öğretmenlerinden de bu komisyona bir üye   seçilir. 

Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulu

İlköğretim KurumlarıYönetmeliği / Madde:113       Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında   öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu; müdür başyardımcısı, müdür   başyardımcısı bulunmayan okullarda müdür yardımcısının başkanlığında öğretmenler kurulunca seçilen birer   sınıf ve birer şube rehber öğretmeninden bir asil, bir yedek üye, bir okul   rehber öğretmeni ile okul-aile birliği başkanı ve öğrenci kurulu   başkanından oluşturulur. 

Okul-Aile Birliği Denetleme Kurulu

MEB. Okul-Aile   Birliği Yönetmeliği / Madde: 14

     Okul-Aile Birliği Denetleme Kurulu;   genel kurulca seçilen bir veli ve öğretmenler   kurulunca seçilen iki öğretmen olmak üzere üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.   Asıl üyeler genel kuruldan sonraki ilk hafta içinde toplanır ve üyeler   arasından bir başkan seçerek görev ve iş bölümü yapar. 

Taşınır Değer Tespit Komisyonu

Taşınır   Mal Yönetmeliği/Madde:13/3

Değer   tespit komisyonu, harcama yetkilisinin onayı ile taşınır kayıt ve kontrol   yetkilisinin ve işin uzmanının da katıldığı en az üç kişiden oluşturulur. 

Taşınır Sayım Kurulu

Taşınır   Mal Yönetmeliği/Madde:32/2

Taşınır   sayımları, harcama yetkilisince, kendisinin veya görevlendireceği bir kişinin   başkanlığında taşınır kayıt ve kontrol yetkilisinin de katılımıyla, en az üç kişiden oluşturulan sayım   kurulu tarafından yapılır. 

Sosyal Etkinlikler Kurulu

MEB   İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği / Madde: 8

    Sosyal   etkinlikler kurulu, müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında danışman öğretmenlerin   aralarından se çecekleri bir danışman öğretmen, kulüp temsilcilerinin   aralarından seçecekleri üç öğrenci ile okul-aile birliğini temsilen iki   veliden oluşur. 

İnceleme Kurulu

Seçme Kurulu

MEB   İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği / Madde: 24

İnceleme Kurulu: Müdürün   veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında, biri kültür dersleri   öğretmeni olmak üzere iki öğretmen ile ilgili sosyal etkinlikler danışman   öğretmeninden oluşur.Seçme Kurulu: Kulüp   üyeleri arasından seçilen ve okul yönetimince uygun görülen beş öğrenciden   seçme kurulu oluşturulur. 

Törenler ve Kutlama Komisyonu

MEB   İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği / Madde: 28

      Tören programı her okulda, müdür veya   görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında en az iki öğretmen ve   bir öğrenci temsilcisinden oluşturulan komisyonca hazırlanır ve uygulanır. 

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği/ Madde:   72

        Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi, okul/kurum   müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında; bir   gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, bir rehber öğretmen, bir eğitim   programları hazırlamakla görevlendirilen öğretmen, öğrencinin sınıf   öğretmeni, öğrencinin dersini okutan ilgili alan öğretmenleri, öğrencinin   velisi, öğrenci olmak üzere bu kişilerden oluşur. 

Rehberlik ve Psikolojik Danışma   Hizmetleri Yürütme Komisyonu

MEB Rehberlik ve

Psikolojik Danışma

Hizmetleri Yönetmeliği/

Madde: 45

     Rehberlik ve   psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu, okul müdürünün   başkanlığında; müdür yardımcıları, rehberlik ve psikolojik danışma servisi   psikolojik danışmanları, sınıf rehber öğretmenlerinden her sınıf seviyesinden   seçilecek en az birer temsilci, disiplin kurulundan bir temsilci, okul-aile   birliğinden bir temsilci, okul öğrenci temsilcisinden oluşur. 

Kütüphane Öğretmeni

MEB Okul   Kütüphaneleri Yönetmeliği/ Madde:7

       Kitap sayısı 3000’i   aşan okul kütüphanelerine bir kütüphaneci atanır. Kütüphanecinin atanamadığı   durumlarda Yönetimce kütüphanecilik kursu almış her öğretmen yoksa   öğretmenler kurulunca belirlenecek bir öğretmen görevlendirilir. Öğretmene   yardımcı olmak üzere okul müdürlüğünce bir memur görevlendirilir. Öğretmen ve   memurun, Bakanlıkça düzenlenecek programa göre kütüphanecilik ile ilgili   hizmetiçi eğitim kursuna katılmaları sağlanır. Kütüphaneciye ve kütüphanede   görevlendirilen memura başka görev verilmez. 

Kütüphane Kaynaklarının Tespiti ve Seçimi komisyonu

MEB Okul   Kütüphaneleri Yönetmeliği/ Madde:10/b

       Kütüphane kaynaklarının   tespiti ve seçimini yapacak komisyon; okul müdürünün başkanlığında, ilgili   zümre başkanları, kütüphanecilik kulübü danışman öğretmeni, kütüphanecilik   kulübü temsilcisi, okul-aile birliğinden bir üye, okul öğrenci meclisi   başkanı, kütüphaneci veya kütüphane memurundan oluşturulur.  

Anasınıfı Seçici Komisyonu

Okul Öncesi Eğitim Kurumları   Yönetmeliği/   Madde:11

      Okul müdürünün teklifi ve il/ilçe millî   eğitim müdürlüğünün onayı ile okul müdürü başkanlığında varsa müdür   yardımcısı/bölüm şefi ve sene sonu öğretmenler kurulu toplantısında seçilen   iki öğretmenden seçici komisyon oluşturulur. 

 Okulöncesi İhale Komisyonu

Okul Öncesi Eğitim Kurumları   Yönetmeliği/   Madde:39

İhale yetkilisi; biri   başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili   idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu   bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan   ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere   görevlendirir. 

Okulöncesi Muayene ve Kabul Komisyonu

Okul Öncesi Eğitim Kurumları   Yönetmeliği/   Madde:40

Muayene ve kabul işlemlerini yapmak üzere müdür   tarafından görevlendirilecek bir müdür yardımcısının başkanlığında,   öğretmenler kurulunca bir yıllık süre için seçilen iki öğretmen ile ilgili   memurdan oluşur.Öğretmen ve personel sayısı yetersiz olan okullarda   bu komisyon, il/ilçe millî eğitim müdürlüğü tarafından görevlendirilecek   öğretmenlerden oluşturulur. 

Okul Spor Kulüpleri Yönetim Kurulu

Okul Spor Kulüpleri   Yönetmeliği/ Madde: 11

          Öğretmenler kurulunca, yeterli sayıda beden eğitimi öğretmeni varsa   beden eğitimi öğretmenlerinden, yoksa bu dersi okutan veya ilgili diğer   öğretmenlerin arasından seçilen 3 asil ve 3 yedek öğretmen üye ile spor   kulübü genel kurulunca gösterilecek adaylar arasından seçilen 8 asil öğrenci   üyeden oluşturulur. Öğretmenler kurulu; yönetim kuruluna 3 asil üye olarak   seçilen öğretmenden birini yönetim kurulu başkanı, birini başkan yardımcısı   olarak belirler. 

Yöneltme   Öneri Kurulu

İlköğretimde Yöneltme Yönergesi / Madde: 15        Yöneltme öneri kurulu; her şube için   okul müdürünün başkanlığında müdür yardımcısı, rehber öğretmen, şubenin rehber öğretmeni, sınıf öğretmenlerinden   bir temsilci ve ikinci yarı yıl başında yapılacak olan öğretmenler   kurulu toplantısında belirlenen branş öğretmenlerinden oluşur. Kurullarda yer   alacak branş öğretmenleri, şubede ders okutan öğretmenler arasından ve bu   öğretmenlerin sayısı doğrultusunda üçten az olmamasına dikkat edilerek   belirlenir. Bu kurula, öğrencinin 1-5 inci sınıf öğretmeni/öğretmenleri ile   velisi de katılabilir. Gerektiğinde okul-aile birliği temsilcisi de kurula   çağırılabilir 

TKY   Kalite Kurulu

MEB.   Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Yönergesi / Madde:9

Kalite kurulu, birim   amirinin başkanlığında, birimin konuyla ilgili kritik sorumluluklarını   üstlenmiş, yeterli bilgi ve beceriye sahip en az beş kişiden oluşur. 

TKY Kalite Geliştirme Ekibi

MEB   Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Yönergesi / Madde:10

Toplam kalite   yönetimi uygulama projesi sürecinde birim amirince seçilecek en az üç kişiden   kalite geliştirme ekibi oluşturulur.Bu ekipte yer alacak personelin,birimde   iş görenleri harekete geçirecek, katılımcı anlayışa sahip,iyi iletişim   kurabilen nitelikte olmasına özen gösterir. 

Okul Seçim Kurulu

MEB Demokrasi   Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi / Madde: 9

Her seçim çevresinde   bir Okul Seçim Kurulu oluşturulur. Okul Seçim Kurulu; öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmenin başkanlığında   öğrencilerden seçilen iki asıl, iki yedek üyeden oluşur. Bu kurul   okuldaki seçim işlerini yürütür. 

Sandık Kurulu

MEB Demokrasi   Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi / Madde: 10

Sandık Kurulu veya   Kurulları; öğretmenler kurulunca   seçilen bir öğretmenin rehberliğinde, öğrenci kurulu veya okul onur   genel kurulunda seçilen üç asıl, üç yedek öğrenciden oluşur. Bu öğrencilerden   yaşça en büyük olanı sandık kurulu başkanı görevini yürütür. Okul öğrenci   meclisi başkanlığına aday olan öğrencilerin gösterecekleri birer öğrenci, gözlemci   olarak sandık başında bulunabilir. 

Okul Zümre   Başkanları Kurulu

MEB Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi/ Madde: 14-16

Okul   zümre başkanları kurulu; zümre   başkanları, bölüm şefleri ile okul rehber öğretmenlerinin temsilcisinden   oluşur. Okul aile birliği ve okul öğrenci kurulunca seçilen ikişer   temsilci de gözlemci olarak bu kurula katılır. Üyeler, aralarından bir   öğretmeni başkan, bir öğretmeni de yazman olarak seçer. 

Eğitim   Bölgesi Danışma Kurulu

MEB Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi/ Madde: 17

Eğitim   bölgesi danışma kurulu koordinatör müdürün başkanlığında; MEB Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları   Yönergesinin 17nci maddesinde belirtilenlerden oluşturulur. 

Eğitim Bölgesi Müdürler Kurulu

MEB Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi/ Madde: 18

Eğitim   bölgesinin yönetiminde, koordinatör müdüre yardımcı olmak üzere koordinatör   müdürün başkanlığında, bölgede bulunan eğitim kurumlarının müdürlerinin   katılımı ile oluşur. Eğitim bölgesi müdürler kurulu, öğretim yılı başında,   ikinci yarıyıl başında ve ders yılı sonunda toplanır. 

Yangın   Önleme Ekipleri

MEB   Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesi / Madde:   64

          Yapı, bina, tesis ve işletmelerden;    10 bağımsız bölümü olan konutlar ile 50 kişiden fazla insan bulunan her   türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde   ekipler oluşturulur. 

Çocuk Kulübü Yönetim Kurulu ve Diğer Görevliler

MEB Okul Öncesi Eğitim Kurumları Çocuk Kulüpleri   Yönergesi/Madde: 15-16-17

         Anaokulu ile ana sınıfı ve uygulama   sınıfının bağlı bulunduğu okulun müdürü, müdür yardımcısı, öğretmenler kurulunca seçilen bir okul   öncesi öğretmeni ile dört temsilci veliden çocuk kulübü yönetim   kurulu oluşturulur. 

Okul Risk Takip Kurulu   (Okul RİTA)

Aşamalı   Devamsızlık  Yönetimi (ADEY)   Genelgesi/

25/08/2011—2011/47

Okul müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı (Kurul   Başkanı), sınıf öğretmeni ve şube rehber öğretmenlerinden birer kişi, okulda   varsa okul rehber öğretmeni, yoksa 2005/95 sayılı Rehberlik ve Psikolojik   Danışma Hizmetlerinin Geliştirilmesi Genelgesi gereği görevlendirme yapılan   öğretmenler, onların da olmadığı durumlarda okul rehberlik işlerinden sorumlu   bir öğretmen, okul öğrenci kurul temsilcisi/öğrenci meclis temsilcisi, Okul   RİTA’ya gündemin konusuna göre kurul üyelerinin kararı üzerine ihtiyaç   duyulan diğer kişiler de katılabilir (Veliler, uzmanlar, okul aile birliği   temsilcisi, din görevlisi, köy ve mahalle muhtarı, STK  temsilcileri)

Kantin Denetleme Komisyonu

Okul Kantinlerinin Denetimi ve Uygulanacak Hijyen Kuralları   Genelgesi/17/04/2007—2007/33Öğretim yılı başında öğretmenler kurulu toplantısında seçilir.   Komisyon; müdür, müdür başyardımcısı, veya müdür yardımcısının başkanlığında   tercihen sağlık bilgisi/biyoloji öğretmeni, okul-aile birliğinden bir   yetkili, öğrencilerin oylarıyla seçilen okul meclisi başkanı veya   yardımcısından oluşturulur. Acil durumlarda gereği için Tarım İl/İlçe   Müdürlüklerinin gıda denetçileri kontrol ve denetim için davet edilir.

Okullarda Şiddetin Önlenmesi Çalışma Ekibi

Okullarda Şiddetin Önlenmesi   Genelgesi/ 24/03/2006—2006/26

Müdür,   okul/kurum çalışma ekibini   oluşturarak, çalışmaların aksamaması için ihtiyaç duyulan personeli   Millî Eğitim Müdürlüğüne bildirecektir. 

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.